ДЕШАВА СЕ...

Радикални исламисти се селе на Косово и Метохију


Радикални исламистички елементи и њихови финансијери, углавном из Саудијске Арабије и других држава у Персијском заливу, селе своје активности у БиХ, Македонију, Црну Гору и Србију.

03.10.2012. Глас Русије, пише: Игор Гојковић

Фото: EPA

Ово упозорава амерички Гејтстон институт за међународну политику из Њујорка, а преносе београдски медији.
Хуманитарна организација „Рама“, у преводу – Милост, која делује у Болтону и Лејчестеру, у Великој Британији, а прати радикално тумачење ислама које је инспирација талибанима, преусмерила је своје фондове на Косово, а телевизијска станица „Мир“, која ради по директивама из Индије, Саудијске Арабије и Дубаија, под покровитељством фундаменталистичког исламистичког проповедника Закира Наика, покренула је 12-часовни програм на Косову.
Све ово указује на то да је улазак на Косово ове телевизијске станице која свакодневно емитује програм на албанском језику, заправо нова кампања јужноазијских исламиста да створе упориште међу балканским муслиманима.
Координацију ТВ станице „Мир“ на Косову води локални Центар за исламске студије, који постоји једино на интернету и путем телевизије. Центар није објавио имена својих званичника или финансијера, осим Закира Наика.
Организација „Рама“ подржавала је радикалног свештеника Кастриота Дуку званог Џемала Дуку који је, пре него што је протеран са Косова у Албанију 2010. године, оформио верски комплекс и програм за сирочад у косовском селу Марина, недалеко од Србице.
Умерени муслимани из околине Србице (пеименоване у Скендерај) прикупили су 6.000 потписа за затварање Дукиног комплекса, у којем, како наводе, девојчице приморавају да носе зарове и хиџабе, као што то чине следбеници вехабизма. Телевизија „Мир“ емитује и интервјуе на албанском језику са виђенијим муслиманима на Косову, који су под утицајем вехабизма, а емитовала је и учења Сабрија Бајгоре, кога је за главног имама на Косову именовао Наим Трнава, врховни вехабијски лидер на Косову од 2003. године.
Путем ове телевизије и поменутог Центра за исламске студије покренута је и велика кампања за изградњу вехабијске „мега џамије“ у Приштини, што и бројни умерени Албанци сматрају директном и агресивном провокацијом екстремиста.

1 reply »