ИСТОРИЈА

НП “Отаџбина”: а Сердар Јанко са сабљом маше, удрите браћо Србство је наше!


07.10.2012. ФБР Витез Отаџбине

Народни Покрет „Отаџбина“

Поводом 100 година од ослобођења Старе Србије

 

А СЕРДАР ЈАНКО СА САБЉОМ МАШЕ, УДРИТЕ БРАЋО СРБСТВО ЈЕ НАШЕ !

Почетком ХХ вијека добари дио Балкана је и даље био под Турцима! Захваљујући Западу, који је мртву турску шаку држао под балканским вратом територије на којим је настала средњовјековна Србија су такође и даље биле окупиране од Турака. Србија, Бугарска и Грчка убацивале су на окупирану земљу учитеље, свештенике и четнике. Нарочито је проблематично било у Македонији (вардарској, пиринској и егејској).

Србија и Црна Гора, двије србске краљевине су се спремале за ослобођење Старе Србије (Рашке области, Вардарске Македоније, Косова и Метохије)! Црна Гора је имала чак и химну која је о томе пјевала. Чувена пјесма краља Николе Петровића – Онамо, намо… У нововјековној Краљевини Србији био је огроман занос за ослобођењем Косова, за то се живјело и умирало. Србски народ у Турској је веома тешко живио, све горе и горе. Свакодневна понижавања, мучења и убијања су била саставни дио живота.

Црна Гора је настала на косовској легенди, Лазаревом завјету и миту о Обилићу! Црногорци су били србски Спартанци. Најбољи од најбољих! Живјело се тешко,часно, скромно и слободно. Циљ постојања Црне Горе је био ослобођење и уједињење србства. Сваки Црногорац је смисао обитавања на овом свијету видио у томе да је ту, да ослободи Косово. Црна Гора била је више него спремна!

Цар Јунака, краљ Никола Петровић повео је Душанове витезове у јуриш. Кренули су први, тамо гдје је најтврђе и неизвјесно. Онако како им доликује! Тог 8.октобра 1912. године јуриш Црногораца је ко и обично био незадржив. Почео је Балкански рат! Балкански савез Србије, Црне Горе, Бугарске и Грчке уз подршку Русије и Румуније против Турског Царства!

Балкански савезници су имали огромну подршку Русије, али су Цнтралне силе против њих. Једина предност је била у томе што је управо завршен Италијанско-турски рат 1911. око Либије и што су владари Бугарске, Грчке и Румуније били Нијемци. Договорено је да Црна Гора удари прва, па ако успије добро је, а ако не буде успијеха, Русија ће да заштити хајдучку државу. Тако је и било. Црногорци су једва дочекали да буду први и ризикују тамо гдје нико неће и не смије, јер то је једино Црне Горе вриједно. Кренули су србски Спартанци одлучно ка Старом Расу, Метохији и Скадру! Балкан се затресао!

И данас се чује стара пјесма на Дурмитору: ЈОШ СЕ СКАДРА МИ НИЈЕСМО ОДРЕКЛИ!

 

 

8. октобар 2012. год.
Игор Војиновић,
Косовска Митровица

+++

Онамо, намо… за брда она,
говоре да је разорен двор
мојега цара; онамо веле,
био је негда јуначки збор.

Онамо, намо… да виђу Призрен!
Та то је моје – дома ћу доћ’!
Старина мила тамо ме зове,
ту морам једном оружан поћ’.

Онамо, намо… са развалина
дворова царских врагу ћу рећ’:
„С огњишта милог бјежи ми, куго,
зајам ти морам враћати већ’!“

Онамо, намо… за брда она
казују да је зелени гај
под ким се дижу Дечани свети:
молитва у њих присваја рај.

Онамо, намо… за брда она,
гдје небо плаво савија свод;
на српска поља, на поља бојна,
онамо, браћо, спремајмо ход!

Онамо, онамо… за брда она
погажен коњ’ма кликује Југ:
„У помоћ, дјецо, у помоћ, синци,
светит’ ме старца – свет вам је дуг!“

Онамо, намо… сабљи за стара
његова ребра да тупим рез
по турским ребрим’; да б’једној раји
њом истом с руку рес’јецам вез!

Онамо, намо… за брда она
Милошев, кажу, пребива гроб!
Онамо покој добићу души,
кад Србин више не буде роб.

 

3 replies »

 1. Брате Игоре тек сада сам успео да прочитам овај чланак и наравно као и увек до сада додирнуо ме је тамо где треба да додирне свакога ко има Србске крви у себи…моја крв,моје племе…
  шта више да ти кажем и теби и другом брату Игору и Крсти и свима вама то јест свима нама добри и мили Бог да је у помоћи…
  СВЕ ЗА СРБИЈУ СРБИЈУ НИ ЗА ШТА
  СВЕТА СЛОГА СРБИНА СПАСАВА

  Свиђа ми се

 2. Брате Игоре нека те Господ милостиви чува.Благо нама док је таквих Срба као ти Саша Касаловић, Милан,Јован,Бобан и остала шака СПАРТАНАЦА по храбрости и одлучнисти.Ви ста примјер чојства и јунаштва као три побратима МИЛОШ МИЛАН И ИВАН, ЗА ВЈЕРУ И СРБИЈУ.

  Свиђа ми се

 3. Брате Игоре док је таквих Срба као што си ти, који су достојни Светих Србских предака постоји нада за Србију, за њен останак и опстанак.
  Од Бога ти свако добро брате Србине!

  Свиђа ми се