ДЕШАВА СЕ...

За попусте потребни докази, три „модела“ решења, израда социјалне карте касни


За попусте на рачуне потребни докази

Израда социјалне карте касни, а без ње најсиромашнији не могу да остваре ниједну олакшицу. Решење је да се критичним групама доделе ваучери за плаћање рачуна.

Многима на врата закуцају радници Електродистрибуције и исеку струју

ЂАЦИ, труднице, породиље с бебама до годину дана, грађани старији од 65, радници који уместо плате примају материјално обезбеђење, корисници сталних новчаних помоћи, самохрани родитељи с децом до седам година, породице које имају троје и више деце, незапослени… Сви би се могли наћи на списку оних који ће убудуће имати бенефиције приликом плаћања струје.

А када ће списак бити готов, још није извесно. Из тог разлога реаговао је и Заштитник грађана и подсетио надлежно Министарство енергетике на то да је цео посао морао да се оконча још 9. августа. Тог је датума ”пала” годишњица од ступања на снагу Закона о енергетици.
– Начињен је пропуст у раду на штету права купаца електричне енергије и природног гаса. Они нису у законом прописаном року доставили Влади предлог акта о критеријумима, начину заштите, условима, роковима и поступку за утврђивање статуса енергетски заштићеног купца – каже омбудсман Саша Јанковић, и подсећа на то да Устав свима гарантује заштиту физичког и психичког здравља.

Зато је дао препоруку Министарству енергетике да без одлагања, а најкасније у року од месец дана, достави Влади овај акт. У њему ће јасно бити дефинисано ко и под којим условима може да буде повлашћен приликом снабдевања струјом, који ће бити начин плаћања рачуна, трошкови прикључења на мрежу или искључења са ње.

ТЕШКЕ БОЛЕСТИ

НА ЛИСТИ НА списку енергетски угрожених могли би да се нађу и сви они чији живот или здравље чланова њихове породице могу бити угрожени обуставом или ограничењем испоруке струје или природног гаса. То су, пример ради, оболели од рака, од ХИВ инфекције, тешки бубрежни болесници на дијализи, они болесни од хемофилије и шећерне болести, од психозе, епилепсије, мултиплесклерозе…

У Министарству енергетике кажу да се у овом тренутку ради на изналажењу системског, а не привременог решења.
– Суштина је да терет социјалне политике не падне на јавна предузећа, већ на државу. Право и једино решење је доношење социјалне карте – кажу у овом министарству.

У том послу су се за помоћ обратили Министарству рада, социјалне политике и запошљавања.
– Управо се завршавају социјални профили енергетски угрожених потрошача – каже Бранкица Јанковић, државни секретар Министарства рада, запошљавања и социјалне политике.
– До краја овог месеца биће завршени јасни и конкретни критеријуми по којима ће се препознавати ко је све угрожен. А потом ће се тражити начини за помоћ. У ”опцији” су три модела. Први је увођење социјалних тарифа, други давање новчаних помоћи, а трећи, и уједно најизвеснији, јесте ваучеризација. Угроженом становништву би се делили ваучери који ће покривати део или цео износ рачуна за струју.

Да би се спречиле евентуалне злоупотребе, мораће прецизно да буду наведени и докази које ће људи морати да достављају надлежнима да би добили субвенције, било да је реч о потврдама, медицинским налазима, подацима из евиденција.