ДЕШАВА СЕ...

БиХ: Вехабије упутиле позив муслиманима на мобилизацију


Хусеин Билал Боснић, један од лидера вехабијског покрета у БиХ, позвао муслимане на мобилизацију поруком да Алах најбоље зна да “крварење неће стати док год не дође до победе ислама”

13.10.2012. novosti.rs

Вехабије

Један од лидера вехабијског покрета у БиХ Хусеин Билал Боснић, недавно ухапшен па пуштен, позива муслимане на мобилизацију поруком да Алах најбоље зна да “крварење неће стати док год не дође до победе ислама”.

“Треба сви да се мобилишемо, треба сви да станемо у одбрану ислама сходно нашим могућностима и оним ресорима којим располажемо“, каже Боснић у једној од многобројних порука објављених на Јутјубу, 8. октобра.

Боснић је прошле седмице ухапшен под сумњом за тероризам са још четворицом својих сарадника, али су они убрзо пуштени, јер Тужилаштво за њих није затражило притвор.

Боснић је недавно враћен са границе БиХ и Србије и на тај начин је онемогућен да у Новом Пазару присуствује протесту због филма “Невиност муслимана”, који је изазвао бројне демонстрације у муслиманским земљама због тврдњи да вређа пророка Мухамеда.

Тужилаштво БиХ тврди да прати садржаје који су често претећи, а које припадници вехабијског покрета постављају на интернету, пренеле су бањалучке “Независне новине”.

„Ми морамо волети онога кога воли Алах и мрзети онога кога мрзи Алах. Морамо да мрзимо невернике, па чак они били и наше комшије или живели у нашим кућама. Драга моја браћо, треба бити конкретан“, још је једна порука вехабијског лидера.

Безбедносни стручњаци сматрају да ове речи треба озбиљно схватити.

Јасмин Ахић, доцент на Факултету за криминалистику, криминологију и безбедносне студије у Сарајеву, истиче да би полицијске агенције у оваким ситуацијама морале да реагују.

„То што је он (Боснић) рекао, било би веома занимљиво за наше агенције за спровођење закона, с тим што се увек мора имати на уму да таква осетљива питања треба решавати структурално, без икаквих емоција, са стручњацима на терену. БиХ има и мора имати снаге да се бори са било каквим видовима екстремизма“, подвлачи Ахић.

Са друге стране, лист наводи да у Тужилаштву БиХ тврде да је све “под контролом”.