ДЕШАВА СЕ...

Милијарду долара руских инвестиција за Србију


Министар енергетике у Влади Руске Федерације Александар Новак изјавио је, после потписивања уговора о испоруци руског гаса Србији, да ће обим руских инвестиција достићи милијарду долара.

13. октобар 2012. novosti.rs, agencije

Министар енергетике Руске Федерације Александар Новак на конференцији у Влади Србије / Фото ТАНЈУГ

БЕОГРАД – Министар енергетике у Влади Руске Федерације Александар Новак изјавио је данас да ће обим руских инвестиција у економију и привреду Србије достићи милијарду долара.

Новак је, после потписивања уговора о испоруци руског гаса Србији, оценио да је задатак мешовитог руско-српског комитета који воде он и српски министар рударства Милан Баћевић, унапређење сарадње две земље у области нафте, гаса, електричне енергије, аграра, културе и других области.

„Постоје јасне перспективе за повећање робне размене две земље“, приметио је руски министар.

Премијер Ивица Дачић додао је да Новаку и Баћевићу жели да достигну циљ који су поставили он и тадашњи руски министар за ванредне ситуације Сергеј Шојгу 2008. године – да у наредних 10 година буде удвостручен обим робне размене две земље.

Представници влада Русије и Србије потписали су у суботу у Београду споразум о испорукама природног гаса Србији, који ће, како је истакао премијер Србије Ивица Дачић, допринети енергетској стабилности Србије и омогућити сигурност испоруке тог енергента у наредној деценији.

Споразум су у Влади Србије, у присуству премијера Дачића, потписали министарка енергетике, развоја и заштите животне средине у Влади Србије Зорана Михајловић и министар енергетике у Влади Руске Федерације Александар Новак.

 

СТАБИЛНОСТ

Споразум предвиђа годишњу испоруку од пет милијарди кубика гаса Србији до 2021. године, а могао би, како се процењује, да допринесе да се с почетка наредне године цена гаса са 470 долара за 1.000 метара кубних спусти на 420 долара.

Премијер Дачић је указао, у изјави новинарима, да ће тај споразум обезбедити дугорочну испоруку гаса Србији и тиме у наредној деценији обезбедити стабилност у испоруци тог енергента.

Дачић је нагласио да очекује ускоро и потписивање стратешког споразума Србије и Русије, чији ће део бити данас потписани споразум о гасу.

“Наш циљ је да то стратешко партенерство буде операционализовано активностима Владе Србије, јер је неопходно да иначе неспорно историјско пријатељство и блискост две земље и народа буду преточени у сарадњу у свим сегментима друштва“ рекао је Дачић.

Премијер је закључио да ће споразум о испоруци руског гаса бити још један корак у учвршћивању односа Србије и Русије.

Дачић је рекао да се у наредном пероду очекује реализација више заједничких пројеката тако да је све спремно да следећег месеца буде отворена ревитализована рафинерија нафте у Панчеву.

“Очекујемо и званично је најављено да у децембру почну радови на изградњи гасовода Јужни ток у Руској федерацији“, подсетио је председник Владе Србије и изразио наду да ће тај нафтовод ускоро почети да се гради у Србији, што је веома важан пројекат за Србију и инвестиција вредна нешто мање од две милијарде евра.

ЈУЖНИ ТОК

Михајловић је рекла да је данашњи споразум кровни на 10 година, а да следе годишњи споразуми о количинама и ценама између Србијагаса и Гаспрома. Она је, такође истакла да ће пројекат Јужни ток добити статус националног пројекта и да очекује да ускоро буду решена процедурална питања.

Премијер је рекао да се ускоро очекује договор о руском кредиту за стабилизацију буџета Србије као и кредиту за српске железнице.

Према његовим речима, за реализацију таквих инвестиција битно је да руске банке буду присутне у Србији, што би била адекватна подршка повећању обима робне размене две земље.

Дачић је указао да постоје велике могућности за повећање извоза из Србије, посебно пољопривредних производа, на руско тржиште.

Он је додао да се очекује завршетак договора за учешће руских компанија у стратешком партнерству за Железару Смедерево, као и куповину других предузећа, као што је фабрика вагона.

Дачић је пожелео српском министру рударства Милану Баћевићу и руском министру Новаку, који воде мешовити руско – српски комитет да достигну циљ који су Сергеј Шојгу и он поставили 2008. године – да у наредних 10 година буде удвостручен обим робне размене две земље.

Министарка енергетике Зорана Михајловић је рекла да је данашњи споразум знак да ће Србија бити енергетски безбедна у гасној привреди и да ће имати довољно гаса у будућности. Министарка је указала на велики значај инвестиција у српску енергетику, не само за тај сектор, већ и за цео привредни развој земље.