ДЕШАВА СЕ...

ПРОДАЈА ЊИВА СТРАНЦИМА или ИМАЈУ ЛИ ОВИ РЕСОРНИ ПАМЕТИ?!


ПРОДАЈА ЊИВА СТРАНЦИМА или ИМАЈУ ЛИ ОВИ РЕСОРНИ ПАМЕТИ – уговор за четири године: србска земља = 5.000 евра/хектар, иностранство 50-70.000 евра/хектар!?

14.10.2012. блог Бест ТВ

Према подацима Министарства пољопривреде, око 430.000 хектара обрадивог земљишта је у државном власништву. За сада их углавном обрађују земљорадници који имају потребну механизацију и материјалне могућности да за њено коришћење плаћају предвиђену надокнаду.

После потписивања Споразума о почетку преговора о стабилизацији и придруживању Европској унији, Србија ће се обавезати да ће четири године после почетка преговора дозволити и странцима да купују наше њиве. Такав рецимо, по државу не баш прихватљив потез, како истичу стручњаци, није урадила ниједна земља која је била кандидат за чланство.

„Ту обавезу одложити због тога што странци долазе да купе земљу јефтино да би касније с њом шпекулисали. Хектар земље се данас у Србији продаје по пет хиљада евра, а у ЕУ је од 50 до 70 хиљада евра“, напомиње Бранислав Гулан из Привредне коморе Србије.

Стручњаци поручују да треба сачекати са продајом државне земље и због реституције, али и да се сачека боља цена. До тада, како кажу, оранице треба давати у закуп по тржишним ценама.

 

1 reply »