АУТОРИ

Маја Тешић: НИСМО САМИ


Текст који сам превела можете да прочитате у наставку, објављен је на сајту http://www.srpska.ru 15. октобра 2012. Мирно и тихо, без објава и дизања прашине свих врста, ови људи су се окупили и дошли да помогну. И не само сада. Помагали су они када је било још теже. Помагали су и када су бомбе падале. Ми смо морали да се супротставимо, они нису. Али су дошли. И сада су ту, међу нама. Само треба да се осврнемо око себе. И да не заборављамо.

Осим пружања помоћи рањеницима реализована је заједничка акција (Друштво „Косовско огњиште“ из Косовске Митровице, друштво „Косовско огњиште“ из Бањалуке и Покрет „Косовски фронт“) где је купљена храна за српске породице којима је она била најпотребнија. Купљени су брашно, шећер, уље и друге неопходне намирнице.

Пре више од једне године, у лето 2011. нагло се погоршала ситуација на Косову. Албански сепаратисти који су преузели контролу над већим делом територије ове покрајине која је света за сваког православног Србина, покушали су да га дефинитивно одвоје од основне територије Србије због чега су покушали да успоставе контролу прелаза на административној граници. У одговор на то Срби су подигли барикаде на којима су дочекали напад непријатеља. Борба са окупаторима које је активно подржавала војска КФОР-а одмах је постала жестока. Практично ненаоружани Срби храбро и неустрашиво одбијали су нападе Албанаца и КФОР-оваца један за другим и нису им дозвољавали да приђу близу административним прелазима. То је трајало неколико месеци. Током жестоког отпора више од три стотине Срба који су штитили барикаде било је рањено, а скоро тридесет од њих је задобило тешке ране.
Покрет «Косовски фронт» се од самог почетка борбе трудио да пружи сваку реалну помоћ српским јунацима који су водили (а и сада воде) неравноправну борбу за слободу. Прикупљени прилози били су утрошени да се набави храна, униформа слична војничкој, пољска кухиња и друге примарно потребне ствари. То је помогло косовским борцима да ојачају дух и да се боре до краја, до победе. То је заиста било тако: без обзира на чудовишни притисак, нападе, примену сузавца и ватреног оружја против њих, браниоци барикада нису се повукли и нису дозволили Албанцима да успоставе контролу над прелазима. И без обзира на то што сада на прелазима дежура полиција ЕУ, она се труди да не заоштрава ситуацију. Представници покрета «Косовски фронт» Потпуно су мирно посетили покрајину Косово и Метохија у још једној у низу акција подршке српском становништву које се бори у покрајини.
Покрет «Косовски фронт» је заједно са друштвом српско руског пријатељства «Косовско огњиште» из Косовске Митровицы донео одлуку да пружи материјалну помоћ двадесет четворици најтеже рањених бранилаца барикада. Акцији се прикључило и друштво «Косовско огњиште» из Бањалуке у Републици Србској. Заједно са признањима и заставама Руске Федерације јунаци су добили и новчану материјалну помоћ – по десет хиљада динара. Укупни износ помоћи износио је 240 хиљада динара, што износи 2100 Евра.
Свечано додељивање награда организовано је у сали општине Звечан – малог сеоцета поред Косовске Митровице. На свечаности су присуствовали представници руководства општине, телевизије Косовска Митровица и, наравно, рањени јунаци. Ова је акција, осим свог главног циља, имала још један и не мање важан. Сведоци смо да се рањеници често заборављају, а признање њихових заслуга од стране друштва не стиже одмах, често га уопште и не буде. Акција која је реализована у Косовској Митровици показала је да није тако и да се јунака сећамо. И сами рањеници су говорили: „Хвала Богу да нас се неко сетио!“. И то даје нову снагу онима који данас, овог часа, дежурају на барикадама, који су се претворили у српске стражаре на првој линији на територији коју је привремено освојио противник.
Ова акција је четврта по реду у оквиру операције „Косовски штит“, чији ток у целини можете видети на адреси: http://kosovo-front.ru/akciya_kosovskiy_schit.
У међувремену, операција „Косовски штит“ се наставља: у оквиру пете акције која је започела добијени су први прилози у износу од три хиљаде рубаља од огранка „Косовског фронта“ на Кубању.


 

http://www.srpska.ru/article.php?nid=19768&fb_source=message

 

 

3 replies »

  1. Уважаемая редакция СРБски ФБРрепортер! Огромное Вам спасибо за публикацию! Отдельная благодарность автору – Маја Тешић, чье талантливое перо честно и объективно пишет о том, что нам в России очень важно знать!
    Российские СМИ не пишут о реальных делах и поступках, представляя Сербию эдаким „туристическим раем“ для наших богатеньких. Мало у нас знают о Вашей истиной, не „глянцевой“ жизни. Еще раз, спасибо Вам большое! Я, со своей стороны, сделаю все, чтоб СРБски ФБРрепортер читали и на русских страницах!

    Свиђа ми се