АУТОРИ

ЗДРАВЧИЦА – десет година женске земљорадничке задруге у Ужицу


Ова прича не почиње сада. Она траје већ дуго, онолико дуго колико и живот жене на селу. У селима се мало тога мења, а живот жене можда најмање: уобичајени послови, познати производи. Али свако воли домаће слатко или домаћи џем. Када је основана ЗДРАВЧИЦА, управо је то била идеја око које вреди удружити жене са села. Да уобичајено постане посебно. Да традиционални производи  изађу на тржиште, да жене привређују, да се село развије.

18.10.2012. ФБР Биљана Диковић

Иако су нам се десиле бурне деценије, пуне промена, живот жене на селу се мало променио. Рад је углавном везан за кућу и породицу са већ традиционалним пословима око хране. Воће, поврће, млечни производи, зимница, компоти, џемови, ајвари и још много тога што се у једном сеоском домаћинству вековима справља за свакодневни живот. Такав начин живота довео је до тога да су жене са села заборављене, а самим и значај села уопште. У селима око Ужица данас живи велики број жена различитих степена образовања, неке од њих возе кола, користе интернет. Оне у својим домаћинствима имају значајну улогу која треба и од стране шире друштвене заједнице да буде призната.

Радмила Гујаничић
директорка Женског Центра, Ужице

Све више су нам потребне чисте и изворне људске вредности. Оно што је 2003. почело са ЗДРАВЧИЦОМ управо је оживљавање таквих вредности. Промовисати и учинити видљивим женски рад, образовати, јачати положај жене на селу и квалитет живота, промовисати вредности задругарства и заједништва, солидарност и самопомоћ. Оно што жене и иначе раде на селу и производе у данашњем времену постаје нова могућност. Треба се организовати, удружити. Традиционални производ треба довести до препознатљивог бренда који у себи садржи све вредности традиционалне домаће хране или специјалитета. Жене треба заједнички да наступе на тржишту и тако остваре своју зараду. Економско оснаживање жене на селу, оснажује и само село, а тако се помаже и опстанак села.

Рада Јоксимовић
директорка Про Фемине Здравчица, Ужице

За ових десет година ЗДРАВЧИЦА  је прошла неколико фаза. Почетна идеја је и данас циљ, а то је окупљање малих пољопривредница које производе традиционалне и домаће производе, заједнички излазак на тржиште. У тој идеји садржано је све оно што је данас актуелно и што представља могућност другачијег избора, здравијег избора: природни, домаћи производи, екологија, повратак природи и традицији, мала привреда. У сеоском домаћинству лежи велики потенцијал. Производи жена са села данас на тржишту занече много више него раније јер представљају робу са предзнаком домаће. Та роба на тај начин може постати конкурентна међу небројаним индустријским производима. Трговина схваћена као позитиван однос где су и купац и продавац, у овом случају и произвођач, обострано задовољни постаје тако суштина бренда, а то је поверење. Таква трговина постаје део стварности,  у којој поново пронађене и примењене људске вредности живе свој пуни живот.

Успеси ЗДРАВЧИЦЕ су пре свега у томе што су жене које су кроз ово удруживање производиле и продавале успеле да остваре приход што и јесте био циљ. Да би ова добра идеја започела свој живот било је потребно осим препознавања саме потребе међу будућим чланицама ЗДРАВЧИЦЕ и кључно место и људи који би непосредно спроводили замисао у дело.
Женски Центар Ужице је од почетка успео да целу замисао одржи као здраву идеју удруживања жена око економских питања па и сада представља основу за укључивање жена пољопривредница. Највећи изазов био је управо у томе што задругарство и пољопривреда нису наилазили на ширу друштвену подршку. У међувремену промена односа према пољопривреди и здравој, домаћој храни су се променили. ЗДРАВЧИЦА је сада добила шансу да редефинише свој правац развоја и да се уз подршку Женског Центра Ужице, Регионалног Развојног центра Златибор и спољних сарадника и консултаната развије у једну одрживу организацију која ће бити значајна за рурални развој Златиборског округа.

Татјана Шишић
пољопривредница, чланица Здравчице од оснивања

Данас ЗДРАВЧИЦА има 20 чланова, директорку задруге и бави се производњом традиционалних и домаћих производа од воћа и поврћа. Циљ је да се у 2012. број чланова повећа на 30, а затим да се сваке године број повећава. До краја 2013, ЗДРАВЧИЦА планира да има 60 активних чланица. У периоду од 2007.  до 2011. године кроз различите активности Женског Центра Ужице кроз пројекат „Женски покрет Женска мрежа – подршка женама на селу да се организују препознат је потенцијал и спремност жена на удруживање око економских активности. Такође након успешно спроведеног пројекта 2011. године „Од идеје до свог посла“ који је финансиран од стране УСАИД-а агробизнис пројекта, уочено је да се на територији Златиборског округа значајан број жена активно и врло успешно баве пословима у пољопривреди, да производе конкурентне производе и да постоји простор за даљи раст и унапређење њихових бизниса у одрживе и конкурентне.

У Ужицу је 15. октобра по други пут обележен Светски дан сеоских жена, али први пут  у оквиру прославе Дана града и као активност АП, Савета за равноправност полова града Ужица.
Том приликом уручене су новчане награде за 17 пољопривредница које су успешно прошле обуку и урадиле бизнис планове за свој посао.
Такође, уручене су и новчане награде за три удружења жена:
Првој земљорадничкој задрузи у Србији Про Фемине Здравчица,
Активу жена Злакушанке из Злакусе и Удружењу жена Потпеће.
За овај дан је била уприличена и премијера филма о женској земљорадничкој задрузи Здравчица.

*текст читала Биљана Диковић, сценарио и режија Марко Караџић

Радиша Марјановић
председник Скупштине града Ужица

Видоје Дрндаревић
заменик градоначелника Ужица

Др Снежана Јањић
подпреседница Скупштине града Ужица
и председница Савета за равноправност полова

На крају, иако прича о женама са села и њиховом раду траје већ дуго, изгледа да је прича о ЗДРАВЧИЦИ и о новој улози тек почела. Првих десет година је прошло, успеси су ту, планови такође. А планови нису мали: путем економског опоравка села и жена на селу, ствара се и могућност за опстанак села.