ДЕШАВА СЕ...

Русија најавила инсталирање противракетног система С- 400 на граници са Турском!


Русија: С- 400 ракетни одбрамбени систем ка турској граници

19.октобар 2012.
Немачке геополитичке интернет новине „Gegenfrage“

Русија је најавила планове за инсталирање модерног система противракетне одбране типа С-400 на граници са Турском. Наводно је то реакција на НАТО ракетне системе у Турској, због којих се Русија осећа угроженим. Да ли је ово почетак великих тензија између Русије и Турске?

Пуковник Игор Горбул, портпарол Јужне војне области Русије, рекао је да ће руска војска до краја ове године завршити инсталацију својих С-400 система противваздушне одбране на граници са Турском. Ову вест је објавила PressTV, позивајући се на турске новинске извештаје у среду. Горбул је објаснио да је С – 400 систем у стању да продре до стратосфере и обори балистичке ракете, као и све врсте авиона.

Из кругова руске војске инсталација система је одговор на стационирање НАТО ракетног система у источној Анадолији. Пре неколико дана руски авион је био принуђен на принудно спуштање у Анкари на путу за Дамаск. Иако је након инцидента руски министар спољних послова Сергеј Лавров смирио узвреле страсти изјавом „да верује у солидан темељ руско-турских односа“, у дипломатском језику оваква изјава може да значи управо супротно.

Превод: Милан Старчевић
_____________

http://www.gegenfrage.com/russland-s-400-raketenabwehr-an-grenze-zur-tuerkei/