АНАЛИЗЕ И МИШЉЕЊА

Шта једемо у Србији: У претходних пет година увезли 40.013.073 кг меса у Србију, а провера на ГМО храну врши се у земљи порекла!?


Циљ ГМО производње је увећање зараде и ту нема ништа спорно, као и свако друго предузеће. То што се тако трује и природа, биљне и животињске врсте, и на првом месту човек – такве не интересује, али нас, као и генерације које ће доћи после нас МОРА, јер ТО ЈЕ – ЗЛО у свим облицима, монструозни пројекат у сврху увећања богатства већ богатих.

Према важећим прописима у Србији не постоји обавеза обележавања ГМО, јер је по закону забрањено коришћење ГМО семена и хране која садржи ГМО или је произведена од ГМО. У нашем закону (а то је у складу са европским законима) присуство ГМО уразличитим производима до 0,9одсто сматра се као ненамерна контаминација, па се и такви производи сматрају немодификованим уколико се ради омодификацијама које су у Европи дозвољене.

20.10.2012. ФБР Биљана Диковић

gmo-zlocin-bez-strasti

Шта је генетски модификован производ

Генетски модификовани организми се најједноставније могу дефинисати као организми у којима је генетски материјал (ДНК) измењен на вештачки начин, односно интервенцијом човека. У стручним круговима постоје велика неслагања у вези са еколошким, здравственим и друштвено-економским последицама употребе генетски модификоване хране.

——————————————————————- 

ЕУ: дозвољени измењени кромпир и кукуруз

Гајење ГМО у Европској унију регулише се на нивоу комисије. Како кажу у Министарству пољопривреде, дозвољено је гајење ГМO кукуруза са одређеним својством (отпорност према кукурузном пламенцу) и кромпира са повећаним садржајем скроба који се користи у индустријској преради. Међутим, пре годину дана, нашој редакцији је потврђено да је у Европској унији одобрено 35 генетичких модификација појединих биљних врста. Оне се у ЕУ могу пуштати у промет као генетички модификована храна за људе, генетички модификована храна за животиње, као и сировине за даљу прераду. А реч је о шећерној репи, аргентинској каноли, цикорији, каранфилу, соји, памуку, дувану и кукурузу.

———————————————————————–

Никола Алексић, директор Еколошког покрета Новог Сада поставио је неколико питања Министaрству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, Ветеринарској инспекцији, позивајући се на Закон о доступности информација од интереса за јавност. И то је био повод за овај текст.

Из одговора смо сазнали да се на тржиште Србије УВОЗИ МЕСО из следећих земаља (кликом на име државе можете видети извештај о слободи за ГМО у тим земљама): Аустрија, Белгија, Македонија, Босна и Херцеговина, Чешка, Данска,Француска, Грчка, Холандија, Хрватска, Италија, Италија, Мађарска, Немачка, Пољска, Словачка, Словенија, Шпанија, Црна ГораСрбија је једна од ретких земаља које имају строг закон о забрани увоза ГМО.

Увозници меса из наведених земаља су: Carnex – Врбас, ELI-DTD Promet – Панчево, Гомбит – Инђија, ИМ Банат – Банатски Карловац, Koran IV – Прибој, LTS DOO – Ловћенац, LTS Farmer – Ловћенац, Месокомбинат-промет – Лесковац, Neoplanta – Нови Сад, Сточар ДОО – Чачак, Cooperativa D&B – Ловћенац, Delmes INT – Пријепоље, FoodTech – Београд, Havi Logistic – Шимановци, IDEA – Београд, ИМ Матијевић, ИМ Топола – Начка Топола, Јовановић и синови – Бачка Топола, МИТ Недељковић – Шашинци, Mega Food Meat – Ниш, Metro Cash & Carry – Београд, Nit export-import – Суботица, Perutnina Ptuj Topiko – Бачка Топола, Pivka-S – Нови Бановци, Prima Commerce – Земун, Temporex – Сента, TisaCoop – Кањижа, Tomex Catering Plus – Угриновци Београд, Veldy Agrar – Нови Сад, Vindija – Лајковац, Yuhor – Јагодина, Златиборац – Београд и ЗЗ Трлић – Уб.

У ПРОТЕКЛИХ ПЕТ ГОДИНА НАВЕДЕНИ УВОЗНИЦИ У СРБИЈУ СУ УВЕЗЛИ 40.013 тона и 73 килограма меса.

А ОНО ШТО ШОКИРА ЈЕ: ДА СЕ ПРИЛИКОМ УВОЗА НЕ КОНТРОЛИШЕ ДА ЛИ ЈЕ СТОКА ЧИЈЕ СЕ МЕСО УВОЗИ ХРАЊЕНА ГЕНЕТСКИ МОДИФИКОВАНОМ ХРАНОМ!!!
Одговор надлежних је дословце овакав:

„Контрола исхране животиња, кад је у питању ГМО храна за животиње обавља се у току гајења животиња на фармама у земљи порекла.“ 

У једној реченици то би могло да се преведе: ЗАНИМА НАС ПРОФИТ, ВАЖНИ СУ НОВЦИ, А ЖИВОТИ ЉУДИ НАС НЕ ЗАНИМАЈУ!?

Професор Миладин Шеварлић са Пољопривредног факултета из Београда на једној трибини у организацији Зелених Србије почетком ове године изнео је низ узнемирујућих података о глобалном стању у пољопривреди, која је великим делом постала тржиште за пласман непољопривредних производа, синтетичких инпута као што су минерална ђубрива, хербициди, пестициди, хормони раста, адитиви. Према његовим речима мултинационалне компаније које се баве производњом генетски модификованих организама (ГМО) желе да овладају прехрамбеном  индустријом, јер је некада важио принцип „ко влада нафтом, влада државама“, а сада је на делу нови: „ко влада храном, влада људима“. Први генетски модификован произод лабораторијски је добијен још 1978. године, а данас се под засадима ГМ културама налази 160 милиона ха површина.
-Најраспростањенија је соја и она је намерно изабрана јер замењује три животне намирнице: житарице, млеко и месо. На другом месту се налази ГМ кукуруз, затим следи памук па уљана репица… Иако се као разлог коришћења ГМ хране наводи све већи број становника, статистика показује да је ипак све више гладних у свету.  Према подацима Светског програма хране, сваких шест секунди у свету једно дете умре од глади. Више људи свакодневно умре од глади него од АИДС, маларије и туберкулозе заједно. Шта је онда позадина промена у пољопривредној производњи? Па углавном зарада великих мултинационалних компанија које се налазе на првим местима по оствареним профитима. На основу тога лако закључујемо да имамо агробизнис тројство. На првом месту се налази пољопривреда и храна. Купујете ГМ семе, направите производ али то семе више не можете да засејете. Ви сте трајно везани за куповину тог материјала. На другом месту је хемија и заштита.  Све више се говори о појави тзв. супер корова који до сада нису виђени , који се класичним хемијским средствима не могу уништити и који се великом брзином простиру по свету. И на трећем месту те фирме производе лекове, да нас лече од свега тога, наводи Шеварлић.

Европска комисија није успела да докаже корисност ГМ организама и то је разлог зашто стара Европа још увек одолева експанзионизму ГМ хране. Немачка је напустила узгајање ГМ кукуруза 2009., Француска 2010. године као и Бугарска. Отпор за узгој ГМО организама расте јер њихов утицај на здравље човека још увек није довољно испитан, а разлог зашто је то тако лежи у чињеници  да су спонзори највећег броја истраживања мултинационалне компаније које селектују те информације.

-Истраживања појединих научника о утицају ГМ хране су шокантна. Генетичар др Слађана Белков тврди да ГМ храна смањује мозак животиња. Генетски модификовану храну наши гени препознају као страно тело и покушава да их се ослободи. То доводи до низа поремећаја у нашем организму. Доказано је да животиње добијају рак, смањује им се мозак, док је најновије истраживање у Русији покзало да коришћење ГМ хране доводи до стерилитета, до поремаћаја рада срца, појаву дијабетеса… У 2005 у Русији је спроведено истраживање на популацији мишева који су храњени ГМ сојом. У прве три недеље живота три пута је била већа смртност младунчади.  ГМ културе и употреба пестицида утиче на смањење броја пчела, за које је Никола Тесла рекао да кад оне нестану човечанству остају још четири године до катаклизме. Број колонија пчела је опао са 5,5 милиона 1950. године на 2,5 милиона у 2007 години, упозорио је Шеварлић.

 

ОДГОВОР НА ПИТАЊЕ: Да ли се приликом увоза меса за тржиште Србије контролише присуство рекомбинованог вештачког говеђег хормона раста у месу: По питању контроле рекомбинованог вештачког говеђег хормона раста у месу, затим присуства антибиотика у месу и уопште резидуа, у складу са законодавством Европске Уније, Србија је увела национални програм надзора и испитивања разидуа у животињама и производима животињског порекла који гарантује да храна не садржи штетне материје из животне средине или лекове који се користе у ветеринарском лечењу у концентрацији већој од дозвољене и обавља се у складу са важећим прописима Републике Србије / Европске Уније.“

Сазнали смо да приликом увоза меса за тржиште Србије контролу присуства антибиотика у месу врши Институт за хигијену и технологију меса из Београда, и то је сертигикована иституција за испитивање резидуа са интернационалном акредитацијом.

Решење о утврђивању ветеринарско-санитарних услова за увоз меса у Републику Србију издаје Управа за ветерину Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде. Сваку пошиљку приликом увоза/транзита/извоза морају пратити усаглашене међународне ветеринарске потврде (сертификат) попуњене, потписане и оверене од стране надлежног ветеринарског инспектора земље извознице. Контрола пошиљака при увозу/транзиту обавља се на граничним прелазима Републике Србије од стране граничних ветеринарских инспектора. А ако је другачије него што су одговорили одговараће они који су у протеклих пет  година били директори Управе за ветерину Републике Србије, институције која даје дозволе за увоз меса у Србију, Мирослав Маринковић и др Зоран Мићовић.

Подсећамо на упозорење Николе Алексића о Кодекс алиментаријусу: „Кодекс алиментаријус је геноцидни правилник о производњи хране који дозвољава употребу ГМО и рекомбинованог вештачког говеђег хормона раста који децу уводи у пубертет и пре пете године живота. У Србији је илегално, на мала врата, примењен Кодекс алиментаријус увођењем стандарда ХАЦЦП, који је постао обавезујући за све произвођаче хране у Србији од јуна прошле године. Он је у директној супротности са Уставом Србије, међународним конвенцијама и неколико важећих закона. По том геноцидном правилнику дозвољена је употреба ГМО семена и најтоксичнијих хемијских једињења, адитива и емулгатора опасних по живот „.
Председник Еколошког покрета Новог Сада истиче да је најстрашније и најмонструозније од свега што је Србији Кодекс алиментаријус постављен као услов да би приступила Светској трговинској организацији.
– Уколико прихвати овај кодекс, Србија неће имати никаквих могућности да на својој граници спречи увоз отрова и ђубрета који ће нам се понудити за храну. Више него алармантно, рекао бих шокантно, звучи податак да у овој години више од 35.000 брачних парова не могу да се остваре као родитељи, а да је 40.000 нових случајева оболелих од канцера – наглашава Никола Алексић.

Ко контролише храну тај контролише свет, рекао је Кисинџер, да се подсетимо шта је о теми рекао познати истраживач Алекс Џонс:

Уколико Србија подлегне америчким притисцима и уценама рафови домаћих продавница ускоро би могли да буду пуни генетски модификоване хране. Вашингтон категорично тражи да Београд дозволи увоз мутираних производа из САД и да промени садашњи закон којим је то забрањено, иначе ништа неће бити од уласка у Светску трговинску организацију почетком наредне године.

Никола Алексић, председник Еколошког покрета Новог Сада, тврди да је нацрт новог закона, којим ће производња ГМО хране бити дозвољена, већ готов и да се само чека прави тренутак да се он усвоји.
– Амерички потпредседник Џозеф Бајден је још приликом посете Београду 2009. поручио домаћинима да је врло незадовољан српским законом о забрани ГМО на шта је од домаћина добио одговор да ће тај закон бити промењен – тврди Алексић.

Миладин Шеварлић, професор Пољопривредног факултета у Земуну, каже да Србија не сме ни по цену чланства у СТО да подлегне притисцима и да дозволи производњу и увоз мутант хране.
– Влада САД је у служби крупног капитала и она притиска нарочито слабе источноевропске земље да дозволе увоз ГМО. Уколико то дозволимо уништићемо пољопривреду, али и здравље грађана и будућих генерација – упозорава Шеварлић.

Војислав Станковић, из Привредне коморе Србије, каже да увоз ГМО производа нашој земљи никако не треба.
– Привредна комора Србије је још 2005. године направила нацрт резолуције у коме је од владе Србије тражила да се наш простор заштити од употребе ГМО производа. Логично је да велике компаније попут америчког Монсанта желе да продају своју ГМО технологију, али нама то није потребно – истиче Станковић и додаје да поља засејана ГМО сојом, кукурузом изгледају као површине на Месецу.
– Земљиште се поспе хербицидима, и земља је потпуно очишћена. Житна поља без иједне трунке корова делују као са друге планете. Апелујем да ако се промени закон да на свим производима крупним словима буде исписано да је реч о ГМО производима. Људи имају право избора и морају да знају шта једу – каже Станковић.

Иако су познате негативне последице по здравље које изазивају генетски модификовани организми, Србија је већ увозила ову храну. Забележен је увоз модификоване сојине сачме у два наврата. У земљу је први пут ушло 20.000 тона, а нешто касније чак десет пута више, али упућени тврде да се сојина сачма континуирано увози још од 2007. године.

Некадашњи министар пољопривреде Ивана Дулић-Марковић је казала да је таква сојина сачма знатно јефтинија од остале сојине сачме, а да је увоз у време када је она била на челу Министарства пољопривреде био у складу са законом о ГМО, а одобрио га је Савет за биолошку сигурност. (!?!)

Према речима Шеварлића, иако се износе подаци да је производња ГМ култура јефтинија, досадашња искуства земаља показују да је сасвим другачије. После десет година узгоја ГМ култура, у Шпанији су повећани трошкови семена за 10 одсто, у Немачкој за 17 , а у Аргентини за 40 одсто. Поскупљење хране свуда у свету па и у Србији је евидентно, каже Шеварлић, за шта, без разлога све светске владе па и наша окривљују сељака.

Никола Алексић поводом могућег увоза ГМО најављује протесте, јер је исхрана овим производима опасна. Он се позива на истраживање спроведено на мишевима.
– У трећој генерацији сви мишеви су били стерилни. И Срби ће нестати са лица земље ако прихвате ту храну – упозорава Алексић.
Он тврди да је америчка компанија Монсанто већ ушла у Србију и да продаје генетски модификовано семе под лажном декларацијом.
– Још је Божидар Ђелић обећао Американцима да ћемо изменити закон о увозу ГМО производа, а нацрт закона о измени закона већ се налази у парламенту – тврди Алексић.

Оно што је сигурно јесте да СТО не познаје забрану увоза и извоза било ког производа. Закон може да прописује сложену процедуру увоза ГМО, којом се увоз практично онемогућава, али није дозвољено да у закону изричито пише да је увоз забрањен.

Тешке последице

Србија има више од четири милиона хектара њива, што одговара величини две Словеније, па стручњаци постављају питање због чега нам је потребна вештачка храна. Болести које може да изазове употреба ГМО су стерилност, смањење мозга, Алцхајмерова болест, болести унутрашњих органа, алерголошке и токсиколошке реакције, крварење у желуцу, промене на цревима, проблеми с јетром, панкреасом.

Зло посејао Монсанто

Велике мултинационалне компаније које се баве производњом ГМО семена, попут америчког магната Монсанто (који држи око 90 посто светске производње ГМО семена), намеравају да остваре потпун монопол у светској пољопривреди, тврди професор Шеварлић.

Стварање монопола од стране произвођача ГМО материјала остварује се тако што се све чешће у ГМ семе убацује такозвани ген терминатор који уништава клицу за наредни циклус производње. То значи да искључиво семе које купите може да проклија, док је семе које добијете од одгајене биљке јалово и не може да проклија, због убаченог гена. На овај начин, стално сте зависни од добављача. То значи да морате да имате новац да купите сваке године ново семе – каже др Шеварлић.

-Поводом најновијег упозорења професора Пољопривредног факултета Миладина Шеварлића али и више од деценију присутних полузваничних информација у нашој јавности да велике западне корпорације захтевају од Србије да измени Закон о генетски модификованим организмима, чиме би се, сматра професор Шеварлић, занемарили резултати доступних независних истраживања о изразито негативним прехрамбено-безбедоносним последицама коришћења ГМО у исхрани и могућих последица по здравље садашњих и будућих генерација у Србији, Асоцијација шефова кувара Србије апелује на Владу и све одговорне државне институције и органе да се не дозволи измена нашег Закона о ГМО и увозу овакве хране, каже се у саопштењу Асоцијације шефова кувара Србије.

Генетски модификована храна и Кодекс алиментаријус представљају геноцид над српским народом, а употреба ГМО хране децу у нашој земљи уводи у прерани пубертет, промене у организму и опасност од добијања канцера у каснијим годинама, упозоравају еколози и стручњаци за очување природне средине.

Да је Србија препуна ГМО семена није више никаква тајна, јер од 36 узорака на 100 хектара на њивама у Војводини, на чак 33 утврђено је присуство ГМО, што је потврдио и директор Управе за заштиту биља Министарства пољопривреде Јан Боћански.

Извор: интернет, Вести, facebookreporter.org, ФБ

 

 

 

 

 ПОВЕЗАНИ ТЕКСТОВИ:

ГМО Злочин без страсти – НЕМАН У ТАЊИРУ

 

 

3 replies »

  1. ZASTO SE ODMAH NIJE REAGOVALO, ZASTO SADA JAVNO U STAMPI NE IZLAZE OVI TEKSTOVI, ZASTO SE NE STAMPAJU PLAKATE I DELE, LEPE NA CENTRALNIM TRGOVIMA, ?! SASTO MI SAD TAJNO OVDE PISEMO, UZIMAJU NAM PODATKE, ZASTO NE JAAAAVNO, ZASTO !!!!!

    Свиђа ми се

  2. NEKA SVAKO VODI RACUNA STA JEDE I GDE KUPUJE I OD KOGA HRANU DA MU SE NE BI DESILO ISTO STO SA ONIM BELIM PACOVIMA U LABORATORIJI STO JE BILO OPISANO I POSTAVLJENE FOTKE NA VESTIMA ON-LINE.CUVAJ SE NARODE!!!

    Свиђа ми се

  3. Ovde najvece zlo proističe od onog ćelavog monstruma Kostića, jedne od najvećih štetočina naše nacije, podhitno ga izolovati od normalnih ljudi, oduzeti mu sve što je nelegalno stekao do sada, i proterati iz zemlje. Jedino tako možemo da se olobodimo takvih bakcila.

    Свиђа ми се