М. Новаковић- преводи

Прозападне либијске снаге и страни плаћеници користе и бојне отрове у Бани Валиду!?


 У Про-Гадафијевом упоришту Бани Валиду се дешава прави масакр над цивилима уз употребу нервног гаса, фосфорних бомби, касетних бомби и страних плаћеника, снајепериста- док „демократски“ медији на Западу ћуте!?

Published: 26 October, 2012, 04:34
Edited: 26 October, 2012, 12:11  Russia Today

Превод: СРБски ФБРепортер

Pro-government forces fire their mortar launcher off the back of a truck.(AFP Photo / Mahmud Turkia)

(23.5Mb)embed video

Либијски град Бани Валид је под константним тешким нападом од стране про-владиних снага и разних паравојних трупа. Сведоци наводе гомиле убијених цивила, и куће у пламену, током тешког бомбардовања.

Првобитни извештаји су јављали да је град пао у руке про-западних владиних снага, али нови извештаји о жестоким окршајима и масовном убијању од стране разних паравојних банди, које пљачкају град, указују на нешто друго.

Према извору из Италије, преко 600 цивила је до сада убијено, док је у болници више од хиљаду рањеника.

Становница Бани Валида је изјавила за РТ да про-владине снаге патролирају неке улице и са булдожерима сравњују куће са земљом, или их пале.

„Бани Валид је окупиран од стране паравојске из Мисрате,“, каже ова мештанка. „Уништили су све што су могли; донели су овде хаос, смрт и разарање. Када су неке породице покушале да се врате својим кућама, ти разбојници су пуцали у њиховом правцу, присиљавајућу их да  беже.“

Такође је потврдила да је локална болница није у стању да се носи са толико великим бројем рањеника.

„Нисмо у стању да тешко рањене пребацимо у друге болнице,јер паравојска из Мисрате и њихови савезници прете да ће да убију сваког ко покуша да напусти град,“ изјавила је она.

Локални новинар који се јавио са прилаза граду, јер про-владине трупе не дозвољавају новинарима улазак у град- изјавио је за РТ да су хиљаде људи блокирани у возилима на аутопуту који води ка граду, и да су збуњени (дез)информацијама да је град пао у руке про-владиних трупа…

Избеглицама се не дозвољава повратак у свој град.

Војска тврди да гађају град са циљем да униште „Про-Гадафијеве“ снаге, већина убијених су деца, жене и старци. Све је више извештаја о употреби забрањених хемијских и експлозивних оружја против становнина Бани Валида. Локални мештанин је изјавио за РТ да војска не дозвољава новинарима улазак у град зато што се плаше да ће медији известити о њиховим „злочинима и другим ужасним стварима“.

„Могу да вам потврдим да су провладине трупе намерно користиле забрањена оружја. Користили су фосфорне бомбе и нервни гас,“ Афаф Јусеф, активиста из Бани Валида је изјавио Русији Данас. „Ми смо документовали то на видео снимку. снимиле смо ракете коришћене у нападу, и бели фосфор како се распрскава у ваздуху.“

Много је људи умрло, не од метака или гранатирања, већ од тровања гасом, он је изјавио.

„Цео свет треба да види кога они овде убијају,“, додао је он. „Да ли су ове жртве уистину Гадафијеви људи? Да ли су деца, жене и старци који су убијени, Гадафијеви људи?“

Заточеници Бани Валида упућују очајничке апеле Уједињеним нацијама за помоћ, али те позиве нико „не чује“- чланови УН мисије у Либији кажу да немају услова да утврде шта се тачно дешава на терену. Директор УН мисије је одбио да објасни зашто његови људи нису ушли у Бани Валид!?

Истовремено, када су упитали представницу за штампу Америчке владе, Викторију Њуланд- зашто Запад игнорише масакр у Бани Валиду, она је за Русију Данас изјавила да Вашингтон „само посматра ситуацију изблиза“ све док њихова позиција по том питању „остаје јасна“.

„Ми дајемо подршку Либијској влади да успостави контролу над паравојскама и обезбеди сигурност у целој земљи, укључујући Бани Валид, и то тако што ће потпуно поштовати људска права свих грађана и дозволити хуманитарним организацијама да уђу у град,“ изјавила је (мртва ладна- примедба преводиоца) Њуландова.

Контрадикторно њеној тврдњи да Америчка влада прати ситуацију „изблиза“, чињеница је да је Бани Валид последњи пут споменут на сајту Америчке владе, још на почетку године!?

Руски министар иностраних послова Сергеј Лавров, да он нема проблема са тим да су легалне трупе либијске војске ушле у град, али да га брину извештаји кршњеу људских права која се тамо дешавају. Он је захтевао од УН-а да што пре сазна шта се тачно дешава на терену.

Док Америка и остале Западне силе одбијају да осуде прекомерну употребу силе у граду, многи широм света се питају зашто се Западни медији не оглашавају поводом злоупотреба људских права у Бани Валиду. Такође, почетком ове седмице Вашингтон је блокирао пропозал Русије за резолуцију УН-а, која је позивала на мирно решење конфликта у Бани Валиду…

—————————————————-

Извор: http://rt.com/news/bani-walid-syria-militias-genocide-258/

Превод: Миодраг Новаковић

An injured man in Bani Walid (RT source)
An injured man in Bani Walid (RT source)

 

An injured man in Bani Walid (RT source)
An injured man in Bani Walid (RT source)