ИЗДВАЈАМО

Војислав Коштуница за Радио Београд 1: ЕУ НЕПОЖЕЉНА У ДИЈАЛОГУ


Европска унија је потпуно непожељан, неприхватљив и пристрасан посредник у дијалогу Београда и Приштине, сматра Војислав Коштуница. За Србију је чланство у ЕУ погубно и због Косова, као и из економских разлога, додао је Коштуница и рекао да се залаже за сарадњу са свима у свету.

28.10.2012. dss.rs

Председник Демократске странке Србије Војислав Коштуница оценио је да је Европска унија потпуно непожељан, неприхватљив и пристрасан посредник у дијалогу Београда и Приштине.

„ЕУ нас ‘бомбардује’ преко својих званичника, долазили они из Берлина, Лондона, Брисела… са ставом да је то питање решено и да нас на крају пута чека формално признање независности, а пре тога потпуна нормализација односа између Косова и Србије“, рекао је Коштуница Радио Београду.

Како је истакао, те ствари су за Србију неприхватљиве, и због тога не треба прихватити ни присуство ЕУ у даљем процесу преговора Београда и Приштине.

За Србију је чланство у ЕУ погубно и због Косова, као и из економских разлога, додао је Коштуница и рекао да се залаже за сарадњу са свима у свету.

„Сарадња са свима, а не са неким ко Србији ради о глави кад је реч о њеним највиталнијим националним и државним интересима“, констатовао је лидер ДСС-а.

Коштуница сматра да због тога Србија треба да остане неутрална, јер ако то не уради, била би „још слабија, мања и јаднија“.

„Ако одаберете да будете зависни, ако одаберете да будете роб, да носите ланце, онда ћете их носити“, указао је Коштуница, и поручио да се не треба везивати за ЕУ, јер се ради о „разбојнику који пљачка вашу територију“.

На питање о оптужбама за малверзације новцем намењеним Косову у време док је био премијер, објављеним у емисији „Инсајдер“ Телевизије Б92, Коштуница је одговорио да је врло занимљива подударност њиховог појављивања са новим покушајима да се Србији отме Косово.

У тренутку када се „ала и врана“ из Брисела и Вашингтона устремила да Србији отме Косово, појављује се у једном медију прича да је на Косову „зацарио толики лоповлук“ да нема никаквог смисла бранити га, каже Коштуница.

Сматра да је, поред те „подударности“, занимљиво и нешто што „део такозване јавности и медија не дотиче“, а то је огромна корупција на осталом делу Косова, где живе Албанци, који је под потпуном контролом међународне заједнице.

Председник ДСС-а је упозорио да су у ту корупцију умешани високи међународни званичници на Косову, због ње су у шефови Унмика били смењивани са функције, па је зато „врло занимљива прича која се појављује у делу медија“ – да је проблем само на северу, а да корупције нема нигде другде.

1 reply »

  1. Апсолутно се слажем са Коштуницом. Стварно није нормално да у дијалогу учествују они који су нас бомбардовали и који су оружјем отели део српске територије и деле је са Шиптартима. Европа је страна у сукобу и не може бити у улози медијатора. Зар је могуће да нико из власти нема тестисе да каже „СТОЈТЕ ГАЛИЈЕ ЦАРСКЕ, тражимо неутралне медијаторе испред УН изван Еу и НАТО пакта“.

    Свиђа ми се