ДРУШТВО

Агенција за безбедност саобраћаја САВЕТУЈЕ


Пред нама су временски услови који другачије утичу на кретање возила, пре свега због пада температуре, облачног и кишовитог времена, због чега су путеви често мокри и клизави. Ујутру, али и у осталим деловима дана може се очекивати појава магле и ситне кише, што додатно смањује видљивост. Стога апелујемо на све учеснике у саобраћају да повећају опрез, посебно у погледу брзине кретања свог возила и понашања осталих учесника у саобраћају.

29.10.2012. autoexclusive.rs

У градским срединама нарочито је важно повећати опрез у близини пешачких прелаза, зонама школа и на семафорисаним раскрсницама, због присуства деце и осталих пешака. Обавеза коришћења дневних светала је прописана Законом о безбедности саобраћаја на путевима, а у условима смањене видљивости посебно је важно придржавати се ове законске одредбе.

На ванградским деоницама саветујемо већу опрезност у кривинама, посебно оним са већим радијусом, где услед веће брзине кретања и слабијег пријањања пнеуматика на коловоз може доћи до смањења управљивости возила. Губитак контроле над возилом најчешће доводи до слетања возила са пута, налетања на друго возило или чеоних судара. Статистика показује да је у таквим саобраћајним незгодама, као и приликом обарања пешака возилом, забележен највећи број погинулих и тешко повређених учесника у саобраћају.

Посебно истичемо чињеницу да зауставни пут возила на влажном коловозу, у односу на сув коловоз, може бити дужи и за више од 50%, у зависности од брзине кретања, врсте возила, типа и стања пнеуматика. Разлика у дужини зауставног пута на сувом и мокром коловозу већа је са повећањем брзине кретања возила. Примера ради, зауставни пут на сувом коловозу при брзини од 50 км/хизноси приближно 29 м, док на влажном коловозу износиоко 45 м. Исто тако, дужина зауставног пута на сувом коловозу при брзини кретања возила од 100 км/хизноси око 9 0м, док је на влажном коловозу при истој брзини кретања, дужина зауставног пута око 155 м.

Подсећамо све возаче да је од 1. новембра обавезна употреба зимске опреме, у првом реду пнеуматика прилагођених условима снежних падавина, залеђених коловоза и ниских температура. Истичемо важност коришћења зимских пнеуматика, не само због испуњавања законске обавезе, већ пре свега због неупоредиво веће безбедности кретања коју пружају у односу на летње.

Због честе појаве падавина, влажних и запрљаних коловоза, сада је право време и за проверу исправности рада брисача ветробранског стакла и допуну течности за прање ветробранских стакала.

Апелујемо на све возаче да добра припрема за свако путовање и опрез у вожњи морају бити на првом месту, јер само на тај начин могу бити одговорни и безбедни учесници у саобраћају.

Агенција за безбедност саобраћаја