АНАЛИЗЕ И МИШЉЕЊА

Драгомир Анђелковић: Опасно поигравање животима цивила


Много тога указује да Саудијска Арабија стоји иза опасне ескалације рата у Сирији, која почиње да угрожава и одвијање међународног авиосаобраћаја

29.10.2012. видовдан.орг

Државни врх Саудијске Арабије не само што наставља, већ штавише и из дана у дан интензивира наоружавање сиријских побуњеника (који се у страним медијима неретко еуфемистички називају „наоружаном опозицијом“). Тако се убрзаним темпом повећава како квантитет тако и квалитет војне опреме којом располаже тзв. Сиријска ослободилачка армија, односно све је шири дијапазон убојних средстава, укључујући и ПВО системе, која се испоручују антирежимским паравојним формацијама у Сирији.

СТИНГЕР НА НОВОМ ЗАДАТКУ

Између осталог, почетком септембра ове године, у Сирију су почели да пристижу лаки али врло делотворни ПВО системи кинеске и америчке производње. Њих саудијске специјалне службе масовно купују на „црном тржишту“, а потом преко територије Турске достављају сиријским побуњеничким снагама.

Међу разноврсним мобилним системима типа земља – ваздух, којима се наоружавају сиријски побуњеници, посебно се истиче амерички ракетни комплекс са инфрацрвеним вођењем „Стингер“, који се налази у наоружању армија читавог низа земаља. Тим лаким ПВО системом без тешкоћа може да управља само једна особа, а погодан је за нападе како на војне летилице тако и цивилне авионе.

Поменута убојна средстава се упућују у разне делове Сирије, али их ипак највише доспева у стратешки важне и густо насељене северозападне сиријске провинције Алеп и Идлиб, које се граниче са Турском те су отуда погодне за снабдевање и деловање побуњеника. Ту се данас одвијају најжешћи сукоби између тзв. Сиријске ослободилачке армије и регуларних снага под контролом владе у Дамаску (Сиријске оружане снаге).

УГРОЖАВАЊЕ ВАЗДУШНОГ САОБРАЋАЈА

Бројни су докази који директно потврђују опсежно снабдевање сиријских побуњеника лаким ПВО системима. Ипак, највећи значај имају саопштења о њиховом присуству и деловању која стижу непосредно из зоне конфликта, односно од учесника у њима. Само током последњих неколико дана старешине побуњеничких јединица ангажованих у сукобима јавно су износиле тврдње да су тим системима њихови борци оборили два авиона и један хеликоптер оружаних снага Сирије.

Цела ствар има и много опаснију димензију од екстерног подгрејавања сукоба у једној сувереној држави. Како наглашавају стручњаци за војна питања, испоруке побуњеничким снагама чак и ПВО система са малим радијусом дејства, озбиљно угрожавају летове цивилних авиокомпанија, те животе њихових путника. И то како у вези са одвијањем унутрашњег ваздушног саобраћаја у Сирији, тако и када се ради о међународним летовима преко територије те земље. Важно је нагласити да преко Сирије иду изузетно значајни и самим тим фреквентни интернационални ваздушни коридори.

АВИО КАТАСТРОФЕ НА ПОМОЛУ

На основу информација које су процуреле из обавештајне службе једне државе из региона Персијског залива, бојовници побуњеничке бригаде за коју се тврди да се зове „Алумна Ал Исламија“, а која делује у провинцији Алеп, већ су покушали да примене преносиви ПВО ракетни лансер HN-5 (кинески систем развијен на основу руског комплекса „Стрела-2“) против путничке летелице иранске националне авио-компаније „Iran Air“.

Срећом, катастрофалне последице су избегнуте. Но, вероватно је само питање времена када ће до њих доћи ако се настави масовно наоружавање побуњеничких јединица. Како нам сликовито показује крвави рат у Сирији који већ траје дуже од годину дана, животи цивилног становништва не представљају никакву вредност за бојовнике тзв. Сиријске ослободилачке армије и њихове иностране спонзоре. Уосталом, ми то на основну сопственог искуства већ добро знамо. Ипак, потребно је да се тога подсетимо у контексту немилих догађаја који се одвијају у Сирији. Истина о рату који се у тој блискоисточној земљи одвија, односно о његовој позадини, нашој јавности нажалост није довољно позната. А живимо у глобализованом свету где је све на неки начин повезано, па и оно што се на нас п овршно гледано не односи реално може да утиче на наше судбине.