БАРИКАДЕ

Одбор Скупштине Србије за КиМ: „Стефановић се посвађао са Србима са севера Косова?“


Одбор Скупштине Србије за Косово и Метохију четири сата је расправљао о току дијалога Београда и Приштине и до сада постигнутим споразумима. Бивши „шеф преговарачког тима за преговоре са Косовом“ Борислав Стефановић је после краће полемике са представницима Срба са севера Косова напустио седницу Одбора.

30.10.2012. Бета

Нисам потписао ниједан споразум са Приштином и све уредбе о спровођењу тих договора усвојила је Влада Србије: Борислав Стефановић

На седници Одбора били су министар спољних послова Иван Мркић, саветник председника Србије Мрко Ђурић, директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Александар Вулин, шеф тима Београда за технички дијалог са Приштином Дејан Павићевић, челници локалних самоуправа на северу Косова и тзв. „владика рашко-призренски Теодосије“.

Напустио седницу

У расправи на седници Одбора представници Срба са севера Косова су упозорили да је у покрајини тешка ситуација која се драматично погоршава, а председник општине Косовска Митровица Крстимир Пантић казао је да су до сада постигнути споразуми са Приштином штетни и у супротности са националним и државним интересима.

На то је бурно реаговао Борислав Стефановић, који је навео да ако Пантић сматра да су споразуми на штету Срба, нека каже Влади Србије да хитно обори те договоре.

Стефановић је казао да није потписао ниједан споразум са Приштином и да је све уредбе о спровођењу тих договора усвојила Влада Србије које је потписао тадашњи заменик премијера Ивица Дачић.

Стефановић је после краће полемике са представницима Срба са севера Косова напустио седницу Одбора.

Министар Иван Мркић рекао је да држава и његово министарство разним дипломатским акцијама настоје да онемогуће било какво утемељење државности Косова и даља признања независности.

Саветник председника Србије Марко Ђурић рекао је да у овом тренутку платформа о Косову има ознаку државне тајне, али да ниједан кључни принцип за вођење будућих преговора са Приштином неће бити скривен од јавности.

Одбор је одлучио да предложи парламенту да се формира анкетни одбор који би истражио како је трошен државни новац за Косово од 2000. године.
Формирање анкетног одбора предложио је посланик Демократске странке Борислав Стефановић који је и бивши шеф преговарачког тима Београда у преговорима са Приштином. За тај предлог једино нису гласали посланици Демократске странке Србије.

Посланик Либерално демократске партије Зоран Остојић рекао је да нова власт има прилику да обори уредбе које је донела претходна влада.
„Критикујте Дачића и претходну владу. Ударите по Дачићу и тако покажите свој патриотизам“, поручио је Остојић представницима Срба са севера Косова.

Шеф тима Београда за технички дијалог са Приштином Дејан Павићевић је навео да су сви до сада постигнути споразуми са Приштином међународна обавеза и да имају тежину међународних споразума.
Он је додао да би поништавање тих договора могло да изазове велике проблеме у међународним односима.
„Жао ми је што су Срби са Косова постали монета за поткусуривање“, казао је Павићевић и позвао Србе из покрајине на састанак радне групе за спровођење споразума Београда и Приштине.

Павићевић је рекао да је Дачић протестовао због великог броја споразума са Приштином, али да је морао да потпише уредбе владе о спровођењу тих договора јер је тада био заменик премијера.