Иван Нинић

НИНИЋ: Јелена Триван продала стан који није пријавила Агенцији


Јелена Триван продала стан који није пријавила Агенцији

 1 новембар 2012, СРБски ФБРепортер

Пише: Иван Нинић

Народна посланица и функционерка Демократске странке Јелена Триван у имовинској карти коју је доставила Агенцији за борбу против корупције није навела да осим стана који је пријавила има још један стан у Београду, који је крајем прошле године продала за 80.000 евра, открила је Пиштаљка.

 

У уговору о купопродаји који су 23.12.2011. закључили продавац стана Јелена Триван и купац стана Зоран Тешић наводи се да је Триванова власник двособног стана који није укњижен, површине 47,38 квадратних метара у поткровљу зграде у Раљској број 9 у Београду (катастарска општина Звездара). Она је, према наводима из уговора, некретнину у Учитељском насељу стекла на основу Уговора о удруживању рада и средства за изградњу овереног 3.11.1997. у Другом општинском суду у Београду.

 

„Продавац својим потписом на овом уговору потврђује да му је купац исплатио купопродајну цену у износу од 80.000 евра у динарској противвредности по продајном курсу НБС на дан плаћања“, пише у члану 5 уговора о купопродаји. Дакле, без обзира на чињеницу да стан Триванове није био укњижен договорена цена од 1.688 евра за квадратни метар делује више него одлично за тај део Београда и то у моменту када је отежан промет на тржишту некретнина.

 

Триванову је у овом правном послу заступао адвокат Велибор Поповић, који је уместо ње ставио потпис на уговор, а валидност уговора је 29.12.2011. године потврђена овером од стране Првог основног суда у Београду (Ов. I бр. 210998/2011). Пиштаљка је дошла и до пуномоћја које је 28.11.2011. године оверено у Првом основном суду (Ов. I бр. 187777/2011), а којим је Триванова овластила адвоката Петровића да у њено име изврши све правне радње око купопродаје и наплате стана у Раљској.

 

Од јануара 2010. године када је законом успостављена обавеза државних функционера да Агенцији за борбу против корупције подносе извештаје о имовини и приходима, народна посланица Јелена Триван је то учинила у два наврата и оба извештаја су доступна на сајту Агенције. У првом извештају од 28.1.2010. године навела је да у свом власништву има само двоипособан стан површине 83 квадратна метра и да је ту некретнину стекла куповином на кредит. У наредном извештају од 4.7.2012. такође се наводи власништво над истом некретнином.

 

Сарадник Пиштаљке је проверио да ли је можда Триванова у међувремену обавестила Агенцију о поседовању друге некретнине, односно да ли постоји могућност да је Агенција грешком пропустила да такав податак објави.

 

„Увидом у службену евиденцију Агенције за борбу против корупције утврђено је да функционер Јелена Триван у периоду од 2010. до 2011. године није пријавила власништво над некретнином осим оне која је наведена у извештају о имовини и приходима који је објављен на интернет презентацији Агенције“, наводи се у одговору Агенције.

 

Дакле, без обзира на то када је Триванова стекла власништво на станом у Раљској, она је по закону била обавезна да обавести Агенцију о томе. „Функционер који не пријави имовину Агенцији или даје лажне податке о имовини, у намери да прикрије податке о имовини, казниће се затвором од шест месеци до пет година“, прописано је чланом 72 Закона о Агенцији за борбу против корупције.

 

http://pistaljka.rs/home/read/291