ДРУШТВО

ЕУ у војном оделу?


Према извештајима европских медија у седишту ЕУ одржано је заседање Војног комитета на нивоу начелника генерал-штабова земаља чланица ЕУ. Било је речи првенствено о припреми самита ЕУ, који би требало да се одржи у децембру 2013. и који има главни циљ – решавање питања одбране јединствене Европе.

02.11.2012. Глас Русије

© Коллаж: «Голос России»

Један од проблема који су се разматрали у Бриселу био је и очување и развитак армије у условима када се буџети одбране земаља чланица драстично смањују. Агенције такођу помињу и да је Херман ван Ромпеј шеф ЕУ, у мају пред учесницима самита у Чикагу, иступио за ефикасније трошење средстава намењених за одбрану и за даље јачање стратешког партнерства између ЕУ и НАТО.

По подацима Института одбране ЕУ, од 2003. до 2011. године, ова организација је учествовала у 24 мисије на 3 континента. Тема тих мисија се такође разматрала на заседању Војног комитета. На питање да ли се данас појачава војна компонента у политици ЕУ, Дмитриј Данилов шеф одељења европске безбедности Института Европе једнозначно одговара: „да“!

Истина, како је приметио Данилов, ако је раније постизање унутаревропског консензуса ишло по линији Лондон- Париз- Берлин, сада Британија покушава да „искочи“ са европског брода. Неке одредбе Лисабонског уговора, сматра експерт, могу да дозволе активирање других механизама решавања општих проблема. Што се тиче јединства по питањима проблема европске одбране, не може се рећи да постоји пуни консензус.

О проблемима у вези са планираном мисијом ЕУ у Малију, говори у једном радио интервјуу шеф бироа Фонда Фридрих Еберт у тој земљи Анете Ломан:

Уопште, постоји много нејасних питања. Сада је нејасно када би се и при каквим условима требало мешати у ситуацију. Да, расте ризик од нарастања конфликта и ширења на цео регион. Тако и бива да се дешава управо оно што покушавате да избегнете.

Много је нерешених и отворених питања. Ипак, има још времена до самита ЕУ…