Други пишу

Жупанијски суд у Загребу: Џелатима из логора Керестинец милост због сиромаштва!?


Српски логораши који си преживели пакао у хрватским логорима током рата огорчени су на пресуду Жупанијског суда у Загребу петорици хрватских војника, који су злостављали и мучили Србе у логору Керестинец.

03. 11. 2012.  Ђ. Баровић – Вести

Био командант логора: Стјепана Кларића доводе у судницу

„Овом пресудом хрватски суд је показао да је далеко од правде и правичности и да је заправо у служби прикривања злочина почињених над Србима у Хрватској и БиХ“, изјавио је председник Савеза логораша Републике Српске Бранислав Дукић.

Он је оценио да би Тужилаштво за ратне злочине Србије требало активније да се укључи у овај процес, како би ови предмети на крају били процесуирани пред судовима у Србији.

Загребачки суд је изрекао казну затвора од 3,5 године Стјепану Кларићу, бившем команданту логора Керестинец, на две године осуђен је Виктор Иванчин, а по годину дана затвора добили су Дражен Павловић, Жељко Живец и Горан Штрукељ. Они су у логору који је био право мучилиште злостављали 34 особе, припаднике бивше ЈНА и грађане српске националности од краја 1991. године до маја 1992. године.

 
Тортура у 222 хрватска логора

„Српски логораши су огорчени овом пресудом, јер у Савезу логораша РС имамо велики број регистрованих логораша који су прошли не само кроз Керестинец, већ кроз 222 логора у Хрватској“, рекао је Бранислав Дукић.

Оптуженима су претиле казне и до 20 година затвора, али је судија Марјан Гарац у скандалозном образложењу навео као олакшавајућу околност њихово учешће у рату, држање пред судом и лоше имовно стање.

Председник Српског демократског форума Вељко Џакула, који је своје присуство на обележавању прославе „Олује“ у Книну образложио обећањем хрватског председника Иве Јосиповића да ће се убудуће српске жртве третирати на бољи начин, за „Вести“ сада каже да га Јосиповић ипак није издао.
– Не сматрам овакву пресуду издајом Јосиповића, јер он нема ингеренције, већ заслугом Владе Хрватске која очигледно не одустаје да се за ратне злочине суди по двоструким аршинима. Немам сумње да су којим случајем оптужени били Срби да би добили максималне затворске казне. Правосуђе у Хрватској се очигледно није озбиљно прихватило посла процесуирања свих ратних злочина што је основна идеја председника – сматра Џакула и додаје да ће то бити могуће тек онда када се на оптуженичку клупу изведу и наредбодавци.
 
– На суђењу Мерчепу, Јосип Манулић је признао да је државни врх знао да се чине злочини и без њиховог процесуирања суштински неће доћи до суочавања са прошлошћу Хрватске.

Директор Далматинског комитета за људска права Тончи Мајић каже да је образложење пресуде скандалозно, али и једино логично.
– Свако ко познаје прилике у Хрватској зна да пресуда није могла бити другачија. Уосталом, човеку који је недавно осуђен за гнусно силовање, судија као олакшавајућу околност је навео управо учешће у рату. Плашим се да се на овај начин остварује идеја Фрање Туђмана да Хрватска постане феудална заједница у којој ће постојати две касте: заслужни и они други – истиче Мајић.

Мучења у црној соби

Током седмомесечног поступка, пред Судом је испитано око 80 сведока, углавном жртава. Мучења ухапшених Срба, углавном из Загреба и Сиска, почела у тадашњем војном затвору у Загребу, а жртве су потом одведене у Керестинец, где су у црној соби премлаћиване, мучени електрошоковима, али и сексуално злостављани. Међу њима је било и десетак жена од којих је једна у логор доведена трудна, али је од последица злостављања побацила.

1 reply »

  1. Ово треба да прочитају Србске владике који заговарају унију са Ватиканом.Гдеће им душа.

    Свиђа ми се