АУТОРИ

Опстанак или још једна „екскурзија“ у организацији србских власти, канцеларија и тако то…


У организацији Канцеларије за КиМ Владе Србије председници општина и градоначелници из централне Србије ишли су у посету својим колегама на Косово и Метохију, у општине: Лепосавић, Зубин Поток и Косовску Митровицу. Свој пут су назвали „братимљењем општина, а да ли ће то остати тренутно ангажовани „пројекат неке организације“, „екскурзија на државном нивоу“ или ће стварно донети неке конкретне резултате, показаће време.

04.11.2012. ФБР уредник Биљана Диковић

Мирко Крлић
Канцеларија за КиМ Владе Србије

С обзиром на оно што је о том путовању и намерама рекао у својој изјави Мирко Крлић, помоћник директора Канецеларије Владе Србије за Косово и Метохију,  биће да је све то била обична екскурзија и тако треба и да је схвате они који терају председнике општина да (зарад приписивања неких резултата неким канцеларијама и осталима) причају и сликају се за информацију у јавности Србије.

Оно што је основно, и пре и изнад свега, је оно што пише да гарантује Устав – највиши правни акт државе Србије – безбедност сваком свом грађанину. Крлић је онима којима су окупаторске цеви сваки дан уперене у лице, којима су шиптарска мафија и криминалци скоро па ушли у куће, онима који су сваког дана од Бога благословени што се пробуде и схвате да су живи дочекали тај дан, рекао да „држава Србија нема у овом тренутку инструменте да заштити и гарантује безбедност грађанима у Покрајини“ што је ЛАЖ.

ИМА МОГУЋНОСТИ И ИМА ИНСТРУМЕНТЕ, АЛИ НЕЋЕ – ЈЕР ТО НЕ ОДГОВАРА САД И ЕУ, ЈЕР СУ  КРЕНУЛИ ПУТЕМ ПРЕДАЈЕ СВОЈЕ ТЕРИТОРИЈЕ СЕПАРАТИСТИМА – КРИМИНАЛЦУ ТАЧИЈУ И ЊЕГОВОЈ МАФИЈИ. ЈЕДНОСТАВНО ЈЕ – ПРОГЛАСИТЕ ОКУПАЦИЈУ НАД ЈЕДНИМ ДЕЛОМ СВОЈЕ ТЕРИТОРИЈЕ У УН И ТО ЈЕ ТО!

И то није све, Крлић даље каже: али „кроз образовање, здравствену заштиту, културу и слично може помоћи грађанима да боље живе“.

Како може неко да живи боље кад му је сваки минут у дану поклон од Бога, јер не зна докле ће тако. Како помаже (?!): окупатор на једном делу територије Србије, гађа бојевом муницијом, сеје бибер спреј и узурпира и личну слободу и личну имовину тих истих Срба?! Има начина да држава помогне: има ДУЖНОСТ И УСТАВНУ ОБАВЕЗУ, посао, домаћи задатак да штити те исте Србе – А НЕ РЕАГУЈЕ НА ЗАКОНОМ ЗАГАРАНТОВАНО ПРАВО ДА ЗАШТИТИ СВОЈЕ ГРАЂАНЕ НА ДЕЛУ СВОЈЕ ТЕРИТОРИЈЕ! Опростите, али ситуација је сувише озбиљна да би више било ко давао овакве изјаве било коме на Косову и Метохији и у Србији, народ је слуђен од оваквих и сличних НЕОЗБИЉНИХ изјава званичника Србије.

У извештају Канцеларије за КиМ са овог путовања је вест да је Крлић са  „још око 120 председника општина и градоначелника са Косова и Метохије и централне Србије обишао Зубин Поток и брану на језеру Газиводе“…
Да ли су посетиоци добили одговор чија ће бити термоелектрана Газиводе коју су посетили, јер је својевремено Милан Ивановић, председник СНВ северног Космета, изјавио да се боји да се и Газивода Влада Србије одрекла „због добијања кандидатуре и да су вишемесечне барикаде биле беспредметне“. И шта је било или шта ће бити са око 7.000 Срба који су радили у електропривреди на КиМ? Да ли се Влада одрекла и свих електросистема на Космету у име народа Србије који је то деценијама градио?!
„- Кфор се постављањем „моћног пункта“ у Јагњеници, надомак централе Валач, ставио у функцију Тачијевог извршиоца отимања српске територије и српске имовине. Међутим, ми Срби са севера Косова ћемо свим расположивим демократским средствима спречити Албанце да преузму Газиводе – напомиње Ивановић.“ (Правда, 5. март 2012.)

„Акција братимљења коју је покренула Канцеларија Владе Србије за Косово и Метохију носи поруку вере, наде и љубави. Ми смо овде само због људи и овде нису само државни функционери који су задужени да се баве Косовом и Метохијом, већ и грађани Србије преко својих изабраних председника… Градоначелници, председници општина и локална самоуправа која је данас на Косову овде је са поруком да људи виде да овде нису сами, да се Србија не одриче Косова и Метохије“, истакао је Крлић.

„Нисмо дошли да било коме терамо инат, дошли смо само да подржимо своје грађане“, рекао је помоћник директора Канецеларије за Косово и Метохију. А градоначелнике и председнике општина из централне Србије и са Косова и Метохије у Зубином Потоку дочекао је председник општине Славиша Ристић са сарадницима који је у обраћању рекао да су Срби одлучни да остану овде.

**************

ЛЕПОСАВИЋ

„Прозивају нас да смо патриотски пљачкаши. Наша борба заједно с вама ће бити много јача, много бескурпулознија и са много више елана ћемо ући у овакву борбу за очување нечега што се зове територија. Кажу да смо грешни зато што тражимо да останемо ту где јесмо. Ако је то грех ја прихватам да будем грешан“, рекао је уз речи добродошлице колегама преседник општине Лепосавић Драгиша Васић.

****

ЗУБИН ПОТОК

„Могу се можда и сви у Србији одрећи Косова и Метохије и Старог Раса, Колашин их се не може одрећи јер се налазиу њиховом загрљају. Старом Колашину је увек била нада Србија. Србија има Стари Колашин на свом најосетљивијем месту. Колашин никада неће попустити, не због себе, већ због Србије. Драги пријатељи, ви знате сами да нас је притиснула велика сила. На цело наше Косово, на наш Колашин, притисла је сила као некада поље Косово. Али народ не јауче и не кука, већ ношен заветима својих предака одлучан је да остане на свом вековном огњишту, да сачува своје породице и да сачува своја огњишта. И од свих циљева које има два су света циља: да сачувамо наш Колашин и да сачувамо сваку српску главу у њему. У тој борби нам неће бити лако и не можемо сами. Зато се захваљујемо свима који су свих ових година, нарочито последњих годину дана, били уз нас и храбрили нас. Захваљујемо се нашој држави Србији и молимо се Богу да не поклекне. Без државе Србије нећемо издржати јер ћемо бити као лист који ветар вија“ – изјавио је Славиша Ристић, председник општине Зубин Поток.

****

КОСОВСКА МИТРОВИЦА

У тренутку када су председници са домаћинима обилазили мост у Косовској Митровици где је барикада, са друге стране, из јужног дела се чула у неколико наврата рафална паљба, јавиле су агенције. Управо се у Косовској Митровици потписују „повеље о намерама“ између домаћина и гостију.

СИГУРНО, НЕМА ШТА, ШИПТАРИ СУ ПУЦАЛИ ДА ПОКАЖУ ДА ЈЕ ТО ЊИХОВО ЈЕР СУ ОХРАБРЕНИ САД И ЕУ ПОДРШКОМ. А У СРБИЈИ ЈЕ ИЗГЛЕДА ЈЕДИНО СИГУРНО ДА СВАКА ВЛАСТ РАДИ ИСТО, САМО НА МАЛО ДРУГАЧИЈИ НАЧИН…

Председник општине Косовска Митровица Крстимир Пантић изјавио је да је потписивање Повеље одговор онима који су тражили укидање српских институција на Косову, нагласивши да се српске институције неће гасити, већ ће јачати.

„За нас је потписивање Повеље велики задатак, јер, поред тога што ћемо и формално остати побратими са градовима из централне Србије, ту сарадњу са политичког треба проширити на све остале нивое“, истакао је Пантић.

Председник општине Косовска Митровица је рекао да данашњи чин схвата као подршку у настојању да се истраје у борби за очување Косова и Метохије у саставу Србије.

Повељу су у има Канцеларије за Косово и Метохију Владе Србије, потписали координатор Злата Радовановић и 70 предесника Општина и Градова из централне Србије и Војводине.

…МОЖДА ЈЕ ДАНАШЊИ ДАН САМО ИСПУЊАВАЊЕ „ЕВРОПСКИХ СТАНДАРДА“ ПА ТИМЕ СЕ СПРОВОДИ БРАТИМЉЕЊЕ „СРБИЈЕ“ СА „КОСОВОМ“?!
У СВАКОМ СЛУЧАЈУ ЈЕ НЕШТО ЧЕМУ ЋЕ СУДИТИ ИСТОРИЈА… И ВРЕМЕ, И ГОСПОД!