ДРУШТВО

Скандалозно: Подршку бенду Пуси Рајот у Србији финансира спонзор украјинских неонациста


Скандалозно: Подршку бенду Пуси Рајот у Србији финансира спонзор украјинских неонациста

Инфо, СНП Наши

 4. новембар 2012. СРБски ФБРепортер

Српски народни покрет Наши захтева од надлежних органа у Србији да испитају начин финансирања тзв Новосадске лезбејске организације и фестивала  “Уметност ради акције 5“ којим је пружена подршка чланицама  панк групе “Пуси Рајот’. Наиме, према информацијама добијеним од пријатељских организација из Москве иза кампање подршке чланицама  панк групе “Пуси Рајот“ стоји руски тајкун Александар Лебедев, а све у циљу кампање против власти Владимира Путина.

Преносимо у целости писмо родољубивих ативиста из Русије:

Учеснице лезбијског фестивала “Уметност ради акције 5“  , који је одржан у Новом Саду,  потпуно су посветиле фестивал чланицама руске панк групе “Пуси Рајот“, које су извршиле богохулну молитву у московском Храму Христа Спаситеља под паролом “Богородице, прогони Путина!“, а спонзор фестивала је руски олигарх Александар Лебедев, чије се богатство процењује на 2,1 милијарду америчких долара.

Раније је Александар Лебедев подржавао перформанс “Пуси Рајот“. Тако је он 1. августа дошао на судско рочиште да подржи “Пуси Рајот“ , а такође је дао гаранције адвокатима који бране затворене учеснице групе “Пуси Рајот“.  Он групи пружа и медијску подршку преко своје “Новаје газете“.

Александар Лебедев сада живи у Лондону, контролише руску либералну “Новају газету“ и британске листове “Independent“ и “Evening Standard“. Радио је у совјетској обавештајној служби, а пензионисао се са чином потпуковника 1991. године.

Као либерал и жестоки противник Путиновог режима, Александар Лебедев подржава све кампање против Путина.

2008. године московски таблоид у власништву Александра Лебедева “Московски коресподент“ је за лидера партије Јединствена Русија, Владимира Путина, објавио скандалозну гласину да се Путин развео од своје жене Људмиле, да ју је послао у манастир, и да се он спрема за свадбу са 24-годишњом олимпијском првакињом, гимнастичарком и депутатом Јединствене Русије, Алином Кабајевом. После тога је том листу забрањен рад.

2012. године Лебедев је постао један од медијских спонзора кампање “Пуси Рајот“. А буквално пре неколико дана у украјинској престоници, Кијеву, грађани су протестом изразили незадовољство због тога што Лебедев финансијски подржава антируску партију “Свобода“, која је позната по антисемитским и антируским изјавама њених челника, и која подржава хероизацију ветерана украјинске СС дивизије “Галиција“ . Лебедев подржава и руск ултрадесничаре који су против Путина.

Вештине стечене током службе у совјетске спољне обавештајне службе, расположивости ресурса, медија и статус неколико милијарди долара, омогућавају Лебедев делује као озбиљан противник Владимира Путина и спроводе операције против њега, не само у Русији већ иу Европи. Једна од многих операција које финансијски подржава Лебедев је и фестивал у Новом Саду “Уметност ради акције“. Један од организатора, који је тражио да остане анониман, признао је у приватном разговору да је Лебедев дао озбиљну суму новца за фестивал и послао два супервизора који помажу организаторима у одржавању фестивала, гледају на шта се троши новац и редовно извештавају Лебедева о свему – стоји у писму руских родољуба.

СНП Наши не оспорава никоме право да износи своје мишљење, па чак и подржава бенд који је вређао верска осећања православаца у Русији, али грађани Србије имају право да знају начин финансирања тзв. ЛГБТ организације. Такође, грађани Србије имају право и да знају када се иза наводне борбе за људска права заправо стоји анти-путиновска кампања.

Такође јавност треба да буде информисана и да финансијер ЛГБТ организација у Србији финансира и неонацистичке покрете у Украјини.

Информативна служба СНП Наши

Кратка веза: http://nasisrbija.org/?p=9344