Влада

ДСС: Да ли ће бити озакоњена генетски модификована храна


Београд – Посланица Демократске странке Србије (ДСС) Милица Војић Марковић питала је данас у Скупштини Србије да ли је укидање три таксе за компаније које се баве прометом и производњом генетски модификованих организама увод у озакоњење генетски модификоване хране у Србији.

06. 11. 2012. Бета

Милица Војић Марковић

У делу седнице за постављање посланичких питања, Војић Марковић, која је и председница скупштинског Одбора за заштиту животне средине, рекла је да се они који треба да спроводе закон о забрани производње и промета генетски модификованих биљака праве невешти када су у питању све веће парцеле засејане генетски модификованом сојом у Војводини и Мачви.

– Да ли је ово увођење на мала врата нечега што Србији не треба? Питам премијера Ивицу Дачића и министре финансија и пољопривреде Млађана Динкића и Горана Кнежевића да ли важи закон о забрани производње и промета генетски модификованих биљака? Ко је донео одлуке да се ставе у оптицај генетски модификовани организми? Ко је одговоран за кршење закона и да ли је ово најава озакоњивања генетски модификоване хране у Србији и најава промене закона – упитала је Војић Марковић.

Олга Батић
фото: Душан Миленковић

Заменица шефа посланичке групе Српски покрет обнове – Демохришћанска странка Србије (СПО-ДХСС) Олгица Батић затражила је да се испитају не само 24 спорне приватизације у Србији које тражи Брисел него све спорне приватизације спроведене на криминалан начин.

– Пљачкање имовине предузећа, отпуштање запослених, третирање радника као робље то је нажалост постао модел приватизације у Србији. Питам потпредседника владе Александра Вучића када ће на дневни ред доћи испитивање криминалних приватизација међу којима су Прва искра Барич из Обреновца, Посавина, ‘Бора Марковић’, Летекс из
Лесковца – навела је Батићева.
Она је казала да је Вучић најавио оштру борбу против криминала и корупције и да за то има подршку СПО и ДХСС.

Јудита Поповић

Посланица Либерално демократске партије Јудита Поповић питала је шта ће влада учинити поводом проблема у фабрици каучука у Зрењанину која месецима не ради јер не може да користи 22 цистерне са сировином за прераду која је означена као погонско гориво за које треба платити 600.000 евра за акцизе.

Поповићева је навела да та фабрика прерађује нус-продукт настао приликом производње бензина. Она је навела да су радници те фабрике на принудном одмору и додала да, ма колико се влада вербално залагала за економски препород Србије, на терену се дешава нешто сасвим супротно и не пружа довољно подршке онима који производе.

Посланик владајуће Српске напредне странке Предраг Мијатовић казао је да је комора здравствених радника од 2005. када је формирана, од здравствених радника прикупила око пет милиона евра и да је тим новцем купљен луксузан простор за комору.
– Сваког месеца сви здравствени радници уплаћују комори 150.000 евра. Где се троши тај новац и какав бенефит имају здравствени радници? Тврдим да скоро никакав бенефит здравствени радници немају – навео је он.
– Да ли се тај новац прикупља да би се издржавала адмнистрација коморе или је намењен нечем другом? Сав прикупљени новац одлази у непознатом правцу. Питам министарку здравља Славицу Ђукић Дејановић куда иде новац и какав бенефит здравствени радници могу очекивати од тог новца – казао је Мијатовић.

Посланик Демократске странке Петар Кунтић питао је премијера Ивицу Дачића о ставу владе према међувладиним комсијама о спровођењу споразума о мањинама, посебно питање комсије која прати споразум о положају Срба у Хрватској, и Хрвата у Србији.
Он је оценио да се доследно не примењују ти споразуми и упитао када ће се састати међувладина комисија о спровођењу споразума о положају Срба у Хрватској и Хрвата у Србији.

После питања парламент је почео расправу о давању гаранција за кредите Србијагаса код комерцијалних банака у вредности 190 милиона евра.