АУТОРИ

Слободан Самарџић: ВЛАДА СРБИЈЕ УБРЗАНО ИДЕ КА УСПОСТАВЉАЊУ ГРАНИЦЕ СА КиМ (видео)


Потпредседник Демократске странке Србије  Слободан Самарџић оценио је данас да Влада Србије у преговорима са Приштином убрзано иде ка успостављању границе с Косовом и Метохијом.

12.11.2012. сајт ДСС

Самарџић је на редовној конференцији за новинаре  указао да ће уколико се примени споразум о интегрисаном управљању прелазима, Србија и Косово успоставити границу.

„Тиме ће Србија учинити један страшно важан корак у признавању независног Косова. Будући да Србија учествује у постављању границе с једним делом своје територије, то значи да она тај део прихвата као другу државу“, казао је Самрџић.

По његовим речима, јасно је да је примена споразума о управљању прелазима, која је најављена за децембар, апсолутни приоритет и да се Европској унији очигледно с тим жури.

Оценио је и да ће Србија успостављањем границе „испунити жељу“ Европске уније о поштовању територијалног интегритета Косова.

Самарџић је представнике актуелне власти оптужио и да јавности не обелодањују све детаље и шта подразумева примена споразума с Приштином.

„То сада чини шеф Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин. Он је неколико пута давао изјаву… и кривотворио договорене закључке, Технички протокол и договор који је  Дачић имао са  Тачијем у Бриселу“, рекао је Самарџић.

Он је оценио да није тачно да ће на прелазима с Косовом бити порезници, а не цариници.

„На северу Косова становништво не прихвата ове мере и потезе зато што је свесно шта му је намењено… има доста информација да су oни јако узбуђени због тога и да је могуће да предузму неке акције протеста – мирних, свакако“, казао је Самарџић.

Он сматра и да је најављивана платформа Владе за преговоре с Косовом обесмишљена пошто су преговори поодмакли.

„Ја страхујем да Влада заправо има платформу, а то је план Мартија Ахтисарија, јер се све одвија према том документу“, казао је Самарџић.

Потпредседник ДСС је оценио и да се „датумом о почетку преговора са ЕУ маше као шаргарепом испред носа нашој власти“ и да би то могла да буде ситна, безначајна награда за уступке у вези с Косовом и Метохијом.