ДРУШТВО

ПРОСЛАВА 120 ГОДИНА СОКОЛА У СРБИЈИ


ПРОСЛАВА 120 ГОДИНА СОКОЛА У СРБИЈИ

 

Савез Соко Србије од 23 до 25 новембра 2012. обележава ,,120 година имена СОКО у Србији. Свечана Академија биће одржана 23. новембра 2012. у Дому Синдиката у Београду у 20 часова. Улаз је слободан. Соколски слет биће одржан у спортском центру ,,Шумице” 25. новембра у 11 часова. Уз свечану академију и слет биће организована  Изложба о Соколству у Србији.

Све је почело давне 1891. када је Београдско  друштво  за  гимнастику  и  борење  на  скупштини  одржаној  7.априла 1891.  прихватило  свесловенску  соколску  идеју   и променило   назив  у  Београдско  гимнастичко  друштво „Соко“. Соколска друштва су се оснивала  по Србији, а од 1904. по српским крајевима под Аустро-Угарском и Турском влашћу. Соколи су радили на очувању националне свести и припреми борбе за ослобођење и уједињење, што је остварено у ратовима од 1912 до 1918. До 1941. Савез Сокола је уз подршку државе постао најмасовнија организација у краљевини Југославији са 384. 000 чланова, чланица, нараштаја и деце. После Априлског рата Савез Сокола је забрањен. Власти Титове Југославије су формирале СТВ Партизан да замени Соколе. Од 1992. Савез Сокола обновио је свој рад. Поводом прославе ,,150 година соколства у Чешкој” 4.новембра 2011. у Градској галерији Центра за културу општине Бела Црква отворена је изложба докумената и фотографија ,,Соколство словенских народа у 19 и 20 веку.

Амбасада Чешке републике у Београду била је 14. 2. 2012. домаћин изложбе ,,Соколски покрет у Србији” са поднасловом ,,Др. Војислав Рашић – зачетник соколства у Србији” посвећене повести соколског покрета у Србији. Изложба је отворена у свечаном салону амбасаде а организована је поводом 120 година од када је Београдско гимнастичко друштво узело име Соко. Поред амбасадорке Чешке Хане Хубичкове, изложби су присуствовали Предраг Марковић, министар културе, принц Александар Карађорђевић са супругом Катарином, као и амбасадори Словачке и Словеније. Из Прага су присуствовали изасланици Соколске општине Чешке. Од сокола из Србије били су Гордана Рајновић, Јевђа Јевђевић и др. Никола Жутић. Највећи део изложбе био је посвећен Војиславу Рашићу. Поставка је касније изложена у галерији Завичајног музеја у Јагодини. Изложбу у Јагодини организовали су Завичајни музеј, Савез српски соко и Амбасада Чешке Републике. Поводом прославе 150 година од оснивања Сокола поставка је изложена 15 априла 2012. у Прагу. Слету је присуствовао у име Савеза српских сокола  Јевђа Јевђевић.

Поводом прославе ,,150 година соколства у Чешкој” Савез Соко Србије организовао је одлазак сокола из Србије на слет 2012. У делегацији су били чланови друштава Батајница (27 чланова), Смедерево (24 члана), Београд Матица (12 чланова), Бор (4 члана), Панчево (2 члана) и Соколски кошаркашки клуб Стари Диф (6 чланова) на челу са председницом савеза др. Горданом Рајновић. Група је кренула на пут 29. јуна 2012. Посетили су30. јуна Беч, обишли град и наставили за Праг. Учествовали су 1.7.2012. у свечаном дефилеу улицама Прага. Дефиле је започео на Вацлавским Наместима и централним улицама Прага до Старометских Намести од 10 до 13 часова. Грађани Прага су повицима ,,Наздар Срби!” и ,,Живели” поздрављали сваки корак и сваку акробацију коју су изводили соколи из Србије. Нарочито бурно су поздрављане гимнастичке акробације које су на улицама Прага изводили чланови соколских друштава Београд Матица и Батајница.

Соколе Србије је 2 јула 2012. примила Маја Митровић, амбасадор Републике Србије у Прагу. Др. Гордана Рајновић упознала је амбасадорку са радом сокола у земљи и учешћу у програму прославе јубилеја у Прагу. После сусрета у амбасади делегација Савеза Соко Србије присуствовала је пријему у Парламенту Чешке Републике који је организован за делегације свих земаља које су учествовале у прослави. Соколи из Србије посетили су 4.јула 2012. српско гробље у Јиндриховицама на коме је сахрањено 7.100 српских војника у Првом светском рату. У разговору са Дејаном Ранђеловићем, који брине о гробљу упознали су се са чињеницама о настанку маузолеја и српског гробља које се налази 5 километара од гробнице. Ту је сахрањено и 189 руских војника. Простор на коме се налази гробница је део територије Републике Србије, коју је Томаш Масарик, председник Чехословачке поклонио краљу Александру. Соколи из Србије обишли су Праг и Карлове Вари.

 

Саша Недељков

члан Научног друштва за историју здравствене културе Србије

 

 

 

 

 

//