Биљана Диковић

Премијер Албаније Бериша позвао на уједињење свих Албанаца


Како наводи албански лист Анадолија премијер Албаније Сали Бериша рекао је данас у Тирани да је „идеја о етничкој Албанији рођена на Косову“ као и да је циљ Албанаца уједињење нације. “

19. 11. 2012. Анадолија

 

Сали Бериша: Треба да урадимо све како би физичке границе између Албанаца учинили безначајним
фото: aa.com.tr

„Амбасада Косова“ је иницирала у главном граду Албаније Тирани, конференцију на тему “Улога Косова у независности Албаније”, где се присутнима обратио премијер Албаније Сали Бериша, преноси агенција Анадолија. Бериша је тим поводом рекао да Албанци морају поново истраживати своју националну историју.

„Историја албанске нације је, и поред свих препрека, једна од најбогатијих на овом континенту. Мора се знати права истина. Обележавањем 100. годишњице независности земље, историјске чињенице морају свима бити познате. Историја у Албанији је била предмет честих манипулација, а на Косову предмет забрана”, истакао је премијер Албаније.

Бериша је изјавио и да је улога Косова у оснивању државе Албаније велика и врло значајна за све Албанце.

„Потребно је да урадимо све како би физичке границе између Албанаца учинили безначајним. Позиција Албанаца не може бити ништа друго него уједињење једне нације. Од Уније Призрен, једини циљ Албанаца је био уједињење албанске нације. Такође, идеја о етничкој Албанији родила се на Косову”, навео је Бериша.

Албански премијер је истакао да је албанска нација најснажније присутна на подручју Балкана.
„Албанска нација која је у регији Балкана једна од најраспрострањенијих, пре независности је била једина нација која није имала своју државу. Дешавања на Косову су најбољи одговор ставовима против Албанаца“, казао је Бериша.

извор: http://www.aa.com.tr/ba/headline/101972–berisha-ideja-o-etnickoj-albaniji-rodena-je-na-kosovu

//

2 replies »