ДЕШАВА СЕ...

Брђани: Цивили (шиптари) легитимишу, полицајци гледају


Сниматеља КИМ радија Драгана Илића док је био на радном задатку у насељу Брђани пресрела група људи у цивилу која га је легитимисала, а његову сапутницу Радицу Вукомановић вербално малтретирала. Полиција Косова која је била у близини није интервенисала.

23. 11. 2012. Радио КиМ| фото: Архива КиМ

Косовски полицајци само посматрали малтретирање Срба
фото: Брђани, архива, КиМ радио

Према сведочењу Илића, по повратку са снимања у насељу Брђани пресрела га је група од четворо људи који су били у цивилу и од њега тражили да заустави возило и покаже службену легитимацију.

„Био сам у возилу са Радицом Вукомановић из Брђана која ме је замолила да је пребацим до града пошто сам кренуо у том правцу. На излазу из Брђана зауставила ме је група људи која је говорила албанским језиком. Тражили су од мене службену легитимацију, а потом су почели да вређају Радицу“, казао је Илић КИМ радију.

Он је додао да су након неког времена из контејнера где су смештени изашли полицајци који су немо посматрали шта се дешава, али нису интервенисали.
Група цивила је Илићу дозволила да настави пут након 15-ак минута.

Након овог инцидента Радица Вукомановић није била у стању да даје изјаву.
У Косовској полицији кажу да ће након пријављивања инцидента испитати зашто присутни полицајци нису реаговали.

УНС осудио малтретирање сниматеља КиМ радија Илића

Удружење новинара Србије (УНС) осудило је данас малтретирање сниматеља КиМ радија Драгана Илића и затражило од Еулекса и приштинских институција да испитају тај случај и открију ко легитимише људе у Брђанима.

„Илића је малтретирала и легитимисала група Албанаца цивила док су полицајци који се налазе у контејнеру у насељу Брђани само изашли и посматрали шта се дешава, а нису интервенисали“, навео је УНС у саопштењу.

УНС и његов огранак Друштво новинара Косова и Метохије затражили су заштиту новинара и сниматеља и да им буде омогућено право на рад и слободно извештавање, као и да се казне починиоци свих досадашњих напада на медијске раднике.

//