Влада

Влада Србије: Опасне авантуре у Прешеву


Влада Србије: Опасне авантуре у Прешеву

Споменик борцима ОВПБМ подигнут је на јавној површини и мора бити уклоњен, каже директор владине Канцеларије за КиМ Александар Вулин

23.11.2012. Бојан Билбија, Политика

Споменик погинулим припадницима ОВПМБ у Прешеву (Фото Бета)

Непримерено је да се подиже споменик људима који су имали обележја терориста, пуцали на органе реда и убијали припаднике полиције, кажу за „Политику” у Влади Србије поводом постављања споменика борцима Ослободилачке војске Прешева, Бујановца и Медвеђе (ОВПБМ) у Прешеву. У влади подвлаче да је најважније у овом тренутку да албанска заједница ово разуме и сама уклони споменик, јер је то провокација заједничком животу и миру.

– Очекујемо да албанска заједница схвати да је подизање споменика људима који су радили против закона највећа штета за саме Албанце, који чине 97 одсто становника Прешева. Такве авантуре су у прошлости на Балкану доносиле много невоља – наводе у влади.

И директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Александар Вулин упозорава да је ово питање поштовања закона.

– Да би се споменик подигао, мора да буде испоштована законска процедура, а она није испоштована. Министарство регионалног развоја и локалне самоуправе сигурно није дало сагласност, то је потпуно иста ствар као и са таблом Аћиф-ефендији у Новом Пазару. У земљи у којој се поштује закон, ово би већ морало бити процесуирано. Како они који су то урадили, тако и предмет противзаконите радње. Да би нешто било споменик, мора да задовољи одређене критеријуме, а ово је нешто подигнуто на јавној површини и то нешто мора бити уклоњено. Да не будем нимало недоречен, нико ко је подигао пушку на ову државу не заслужује да буде ни слављен, ни обележаван, ни памћен– поручује Вулин.

Подсетимо, постављање споменика у Прешеву представља још један у низу догађаја који подижу тензије у локалним срединама, где је држава стављена пред дилему како да реагује у осетљивим вишенационалним срединама а да избегне даљу ескалацију проблема. Пре овога у Прешеву, најозбиљнији случај десио се у августу, када је уз подршку локалних бошњачких првака у Новом Пазару подигнута спомен-плоча Аћиф-ефендији, сараднику окупатора у Другом светском рату. С тим у вези је и подизање бисте четничком команданту Вуку Калајитовићу Калајиту, у родном Штиткову, такође у околини Новог Пазара. Разлика је у томе што је обележје Аћиф-ефендији подигнуто на јавном месту, усред града, док је Калајитово попрсје на приватном имању у Штиткову. Низу инцидента треба придодати и случајеве скрнављења државне заставе Србије, пре неколико дана у Новом Пазару, али и пре неколико месеци на југу Србије.

У првој реакцији, премијер Дачић изјавио је да постављање спомен-плоче припадницима ОВПБМ представља непотребну провокацију на коју држава мора да реагује.

– Боље нека је сами склоне, то је непотребна провокација, поготово ако се доведе у контекст Дана албанске заставе који је 28. новембра, а пресуда за Харадинаја очекује се 29. новембра. Ако ћемо постављати плоче поштујући оне који су убијали полицајце и војнике на југу Србије, онда нека кажемо да то није део Србије. Немој сутра да буде прекомерна употреба силе, јер скидање табле може да доведе до одређених безбедносних проблема – рекао је Дачић, на шта му је бивши командант ОВПБМ Орхан Реџепи одговорио да „сам дође и уклони споменик”.

Светислав Величковић, председник Одбора за људска права из Бујановца, наглашава за наш лист да постављање споменика ОВПБМ не представља ништа ново за Србе који тамо живе.

– Споменик Ризвану Ћазимију, познатом као Капетан Леши, још пре десетак година подигнут је у Великом Трновцу и поред њега се вијори албанска застава. Слични споменици постоје и у прешевским селима, попут Жујинца и других. Јасно је да њихови политички лидери не признају Србију као своју државу, што им не смета да користе фондове које им Србија ставља на располагање. Верујем да споменик неће бити уклоњен, јер ће се као и увек до сада умешати међународна заједница – сматра Величковић.

Бељгзим Камбери из Одбора за људска права из Прешева каже да су „припадници ОВПМБ амнестирани од тадашње Савезне скупштине, амнестиравши тако њихово деловање као војне структуре”.

– Претећа изјава премијера који сада преговара у Бриселу са бившим политичким лидером ОВК доказ је да политички процес започет 2001. године није остварио очекиване циљеве. ОВПМБ је неизбежна историјска стварност у региону – наводи Камбери и позива „све политичке и друштвене субјекте у Прешеву, Бујановцу и Медвеђи да се уједине против претњи премијера и министра унутрашњих послова, који уместо дијалога промовише и алудира на употребу насиља и силе”.

Са друге стране, Светислав Величковић оцењује да је ово још један знак да су Срби непожељни, јер је споменик подигнут упркос томе што вређа достојанство државе Србије.

– У којој нормалној земљи би могао да буде подигнут споменик терористи? Господин Камбери каже да је Савезна скупштина амнестирала припаднике ОВПБМ, али прећуткује да је до тога дошло после извршеног притиска са стране – оцењује Величковић.

———————————————————-

Координационо тело није било обавештено

Како преносе медији, споменик у Прешеву коштао је три милиона динара, а цела манифестација је приређена поводом стоте годишњице формирања Албаније. Координационо тело Владе Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа, на чијем челу је Зоран Станковић, указало је да је Уставом и законима забрањено и кажњиво свако поступање које може изазвати и подстаћи расну, националну, верску или друге мржње и нетрпељивости. У саопштењу тог тела наводи се да оно није било обавештено о изградњи и постављању споменика 16. новембра у центру Прешева.

—————————————————————–

Спорни споменици

– Спомен-обележје припадницима ОВПБМ у Прешеву

– Табла Аћиф-ефендији у Новом Пазару

– Споменик Ризвану Ћазимију (Капетан Леши) у Великом Трновцу

– Биста Вуку Калајитовићу Калајиту у Штиткову*

* Подигнута на приватном имању

//