Биљана Диковић

Хрватској и Хагу похвала из пакла и Рима


Верски аналитичар Владимир Димитријевић за „Вести“ је укратко објаснио због чега не сме бити екуменске сарадње на овим просторима, као и каква је улога католичке цркве у величању усташтва и срамној одлуци Хашког трибунала да на слободу пусти Анта Готовину у Младена Маркача.

28. 11. 2012. Р. Лончар – Вести

Како коментариште хвалоспеве кардинала Јосипа Бозанића Анти Готовини и Младену Маркачу?
– Хвалоспеви упућени одлуци уст(х)ашког трибунала у срцу Европе нису ни чудни ни случајни. Црква у Хрвата има култ „домовинског рата“. Рушење СФРЈ почело је још 1975. из загребачке испоставе Ватикана. За Готовину и Маркача бискупи су се редовно молили, посећивали их у Хагу, а, како се чује, и финансирали им одбрану. А поједини српски епископи позивали су Србе, хашке оптуженике, да се предају.

Да ли је Бозанић за своје изјаве имао зелено светло Ватикана?
– Ако знамо да је Ватикан са Немачком први признао Хрватску у авнојевским границама, да папа Јован Павле Други није осудио „Бљесак“ и „Олују“, а да је тражио напад НАТО-а на Србе у Босни, онда је јасно да је Бозанић имао подршку Бенедикта XVI, који је и папа и Немац.

Може ли после свега бити екуменске сарадње?
– После Јасеновца (за који су усташе, како рече владика Николај, „похвалу добиле из пакла и Рима“), после „Бљеска“ и „Олује“ – не сме. У врху СПЦ нема дилеме: екуменизам или смрт.

Зашто се СПЦ тек четврти дан од ослобађања Готовине и Маркача обратила јавности саопштењем?
– Да подсетим, и молебан у СПЦ за повољно мишљење Међународног суда правде у Хагу о праву Косова на отцепљење одржан је 22. јула 2010. у 17 часова, иако је суд јавно изрекао негативан став два сата пре молебана. Злобници кажу да се и сада, као и онда, по мишљење Синода ишло код световних власти.

Зашто је руски митроплит Иларион Алфејев прећутао пресуду Готовини и Маркачу иако је тад био у Србији?
– Као што Владимир Путин није могао бити већи Србин од Бориса Тадића некад, и Томислава Николића сад, тако митрополит Иларион не може бити већи светосавац од патријарха Иринеја или Синода СПЦ.

1 reply »

  1. Molim sve Srbe i Ruse, da imaju u vidu – Putin mora biti veci Srbin od Srba *kad su u pitanju prethodni i danasnji srpski drzavnici*. Jer, sve ovo zlo sa Zapada i Vatikana je usmereno protiv Rusije. Srbi su usputna mala prepreka *tako misle na Zapadu*. Trenutno, Rusi nemaju saveznika u Srednjoj i Zapadnoj Evropi – nazalost, ni medju slovenskim katolickim dravama. Jedini moguci saveznik Rusiji su Srbi. Zato, Putin mora biti veci Srbin od Srba.

    Свиђа ми се