Биљана Диковић

ЗАКЉУЧАК СА САСТАНКА – Срби са Космета: Нећемо границу са Србијом


Одборници скупштина општина на северу Косова закључили су данас на заједничкој седници у Косовској Митровици да неће прихватити успостављање границе према централној Србији, што се, како су навели, предвиђа спровођењем споразума са Приштином.

29. 11. 2012.  Бета

„Општине и грађани са севера Косова и Метохије остају доследни у ставу да не прихвате успостављање границе са Републиком Србијом на Јарињу и Брњаку (прелазима на северу Косова)“, наводи се у закључцима са седнице одборника из Косовске Митровице, Звечана, Зубиног Потока и Лепосавића.

„Технички протокол за имплементацију Споразума о интегрисаном управљању прелазима, и инсистирање за његову примену на Јарињу, а касније и на Брњаку, упућује на закључак о покушају поновне преваре српског народа“, наводи се у документу.

Додаје се да је „очигледно да се тражи директно признање територијалног интегритета квази државе Косово, а не наставак дијалога и тражење трајних решења за отворена питања између Срба и Албанаца“.

„Пре примене овог Споразума неопходна је оцена Уставног суда Србије о уставности постигнутих споразума из Брисела и донетих уредби за њихово спровођење“, закључили су одборници.

Они су подржали став председника четири општине да су неопходне „чврсте, писане гаранције да ће грађани имати пуну слободу кретања преко прелаза Јариње и Брњак, да могу слободно користити лична документа које издаје Република Србија, регистарске таблице, као и да се роба намењена за север КиМ неће царинити и опорезивати од стране и за рачун Приштине“.

Пре закључака, председници општина су упознали одборнике са исходом разговора које су јуче у Београду имали с председником и премијером Србије Томиславом Николићем и Ивицом Дачићем.

На предлог председника Општине Зубин Поток Славише Ристића, одборници су после седнице отишли на место где се у међузони између Јариња и Руднице равна терен за постављање контејнера на прелазу, како би извођачима радова предали закључке са данашње седнице и затражили да се престане са „прављењем границе“.

*********

„Нећемо силити Србе да раде против себе“

Председник Србије Томислав Николић изјавио је данас да Србе на Косову „сигурно неће притискати да прихвате нешто што није у њиховом интересу“. Николић је казао да је с представницима Срба са севера Косова јуче отворено разговарао о споразуму о интегрисаном управљању прелазима.
„Оставили смо времена да технички договори око прелаза буду потписани на папиру од стране Приштине, Београда и Брисела, и да буду потпуно гарантовани, јер смо обавештени да много тога из преговора неће бити примењено на северу Косова и Метохије због чега желимо све да видимо на папиру, како би се људи који живе тамо изјасниили да ли је то добро или не“, изјавио је српски председник.

*******************

Најновије вести са окупираног Косова и Метохије!
29.11.2012. 15:30 Извор ТВ Мост

Председници Скупштина општина Косовска Митровица, Звечан, Зубин Потик и Лепосавић, уручили су представнику извођача радова , а то је „Нови Пазар пут“, закљчке са данашње заједничке седнице четири СО са севера КиМ и затражили да прекину са изградњом објеката на административном прелазу Јариње између КиМ и централне Србије…

ПРЕЛАЗ ЈАРИЊЕ

Председник СО Лепосавић, Славко Стевановић рекао је извођачима радова „да никада није постојала граница између општина на северу КиМ и оних у централној Србији и нагласио да ће се грађани свим демократским средствима борити да тако и остане“.
У колони, која је после седнице четири СО, отишла у међузону између Јариња и Руднице били су председници Општина , СО, чланови Општинских већа и одборници из Косовске Митровице, Звечана, Лепосавића и Зубиног Потока , који су рекли да уколико се радови наставе окупиће се и протествовати и сви грађани севера Косова.
Задржали су се око сат времена , након чега су се вратили у своје градове, јавио је репортер ТВ Мост са лица места .