ДРУШТВО

Amnesty International: Да ли ће ико икада одговарати за злочине?


Међународна организација за заштиту људских права Амнести интернешенел (АИ) поручила је данас, поводом ослобађајуће пресуде Рамушу Харадинају у Хашком трибуналу, да за породице жртава злочина на Косову и Метохији остаје питање да ли ће ико икада одговарати за злочине који су почињени.

29.11.2012. Beta

Kosovo: If they are not guilty, who committed the war crimes? *www.amnesty.org

kosovo-serbhouse-burning
Around 800 people belonging to ethnic minorities were abducted and killed by the KLA
© Amnesty International

„После данашње пресуде остаје питање – пошто је суд утврдио да тројица бивших припадника Ослободилачке војске Косова нису криви, ко је онда починио те злочине?“, упитао је директор огранка АИ за Европу и Централну Азију Џон Далхаузен.

„Да ли ће ико икада за њих одговарати пред судом? То су питања које жртве и њихове породице постављају, и настављаће да постављају, док правда не буде задовољена“, додао је Далхаузен у саопштењу.

Процењује се да су припадници ОВК отели и убили око 800 припадника мањинских заједница на Косову, као и да је мали број њихових тела пронађен, ексхумиран и враћен породицама, подсећа АИ и позива на привођење правди одговорних за све злочине током рата на Косову 1998-1999.

Апелационо веће Хашког трибунала је 2009. наложило ново суђење Харадинају на бази тога да судско веће „није узело у обзир тежину претње коју застрашивање сведока представља за интегритет суђења“, наводи АИ и подсећа да су се на поновљеном суђењу појавила само два сведока.

„Отмице припадника мањинских заједница и Албанаца које је ОВК сматрала за издајнике, јесу ратни злочини, а у неким случајевима и злочини против човечности. Као такви морају да се истражују, а Еулекс и косовске власти морају да учине све како би се оговорни нашли пред лицем правде“, навео је Далхаузен.

Мали број осумњичених за те отмице доспео је пред суд на Косову, истиче АИ.

Иако је Еулекс на Косову по међународном праву задужен за истрагу злочина, укључујући ратне злочине и злочине против човечности, та мисија ЕУ је 2009. годинa 62 случаја отмица припадника мањинских заједница препустила локалним тужилаштвима, где се документација о њима и даље налази, без икакве даље истраге и оптужница.

„Косовске власти демонстрирале су потпуни недостатак политичке воље да подрже истрагу и кажњавање одговорних за те злочине. То је још једном постало очигледно раније ове седмице, када је премијер Хашим Тачи довео у питање право Еулекса да ухапси бившег команданта ОВК и бившег министра саобраћаја Фатмира Љимаја, оптуженог за отмицу, затварање и убиство Албанаца и Срба“, оценио је Далхаузен.

„Имајући у виду тако очигледно политичко мешање косовске владе у ток правде, од суштинског је значаја да Еулекс врати та 62 случаја под своју надлежност како би осигурао да правда буде задовољена на Косову“, закључио је.

Хашки трибунал је јутрос по други пут ослободио бившег вођу ОВК Рамуша Харадинаја кривице за злочине над цивилима на западу Косова 1998. године. Заједно са Харадинајем, тадашњим заповедником албанске паравојске у подручју Дечана, ослобођени су и њему тада потчињени Идриз Баљај и Љах Брахимај.