ВЕРА

ПАТРИЈАРХ: Хашки суд је „политички“ и као такав је „лишен моралних и правних норми“…


Патријарх Иринеј: О Хашком трибуналу сам све рекао

четвртак, 29 новембар 2012 14:52

Београд – Уместо коментара поводом ослобађајуће пресуде Хашког трибунала бившем команданту такозване ОВК Рамушу Харадинају, патријарх Иринеј је у изјави Танјугу упутио на речи из његове беседе у Саборној цркви у недељу, након парастоса српским жртвама ратова 90-тих година.

– Све што сам имао да кажем о Хашком трибуналу, рекао сам у тој беседи – казао је патирјарх.

На помену организованом поводом ослабађајуће пресуде Хашког трибунала хрватским генералима Анти Готови и Младену Маркачу, у недељу у Саборном храму у Београду, патријарх је рекао да је тај суд „политички“ и да је као такав „лишен моралних и правних норми“.

– Овом пресудом, Хашки суд је потврдио оно што се знало и говорило, да то није суд утемељен на праву и правним нормама, већ интересима моћника, који суде по нашој народној пословици ‘кадија те тужи, кадија те суди’ – казао је патријарх.

Он је рекао и да Хашки суд прикрива злочине над Србима, јер испада да су „Срби сами над собом чинили злочине“.

– Питамо неправичне судије ко је онда крив – рекао је патријарх.

Патријарх је тада иронично приметио да након, како је рекао, овог подвига Хашки трибунал тешко да може да задржи назив суда, а ни атрибут међународног.

– У оваквој ситуацији где влада неколико земаља моћника, Срби треба да се окрену себи, својој вери, човекољубљу и родољубљу. Наша снага је у слози и јединству. Вратимо се духовним вредностима на којима нас је водила наша духовност и историја – рекао је патријарх српски. (Танјуг)

 

http://www.srpskenovinecg.com/srbija/33-srbija/17577-irinej