АНАЛИЗЕ И МИШЉЕЊА

Борис Алексић: Косовско грдно судилиште и медијски „рат са Трибуналом“


Хашки трибунал је 29. новембра ослободило кривице за неке од најсвирепијих злочина над Србима, Рамуша Харадинаја, команданта терористичке ОВК, Идриза Балаја и Лахија Брахимаја. Поступајуће претресно веће је наложило да се они одмах пусте на слободу.i

Иако су српски државни органи подигли против Харадинаја 108 кривичних пријава због сумње да је извршио кривична дела тероризма, удруживања ради непријатељске делатности и убијања цивила, Хашки трибунал те и друге доказе није видео као уверљиве.

01.12.2012. Фонд стратешке културе, пише: Борис Алексић

Харадинај је, према списима српског тужилаштва, одговоран за смрт најмање 500 цивила који су страдали у Пећи, Ђаковици, Дечанима, Истоку и другим градовима. Терористи под командом Харадинају су организовали логоре за Србе и друге неалбанце где су мучили и убијали цивиле међу којима је било и малолетних лица. Харадинај је и првоокривљени у истрази за злочин у хотелу „Паштрик” у Ђаковици. Према подацима из истраге, 12. јуна 1999. године, Харадинај је у собу хотела увео тада малолетну Ромкињу Г. Т., која је тог дана требало да се уда. После неколико удараца по глави и телу, бивши косовски премијер је силовао ову девојку. Малолетну невесту, додаје се у истражним списима, у хотелској соби силовао је прво Харадинај, а затим и остали припадници ОВК. Иживљавали су се над њом непрекидно два дана.ii Харадинај је и лично учествовао у мучењу киднапованих Срба.

Међутим, Рамуш Харадинај је био међу главним људима НАТО пакта на Косову и Метохији током агресије 1999. године. Он је према подацима западних агенција био један од неколико команданата терориста којима је НАТО дао сателитске телефоне како би наводили бомбардовање. Због тога се Харадинај није пуно ни бринуо када су у Хашком трибуналу против њега 4. марта 2005. године подигли оптужницу. Био је сигуран да ће га штитити САД и НАТО у чије име је убијао Србе. И заиста, Вашингтон који контролише међународне судове попут Хашког трибунала му је пружио заштиту. Иако је било много сведока Харадинајевих злочина у јужној српској покрајини то за Харадинаја, НАТО и САД није био проблем, будући да од 1999. године они контролишу Косово и Метохију. Уз помоћ Вашингтона, Харадинај је једноставно побио сведоке. Више од 40 сведока у процесу Харадинај и Љимај, који се водио у Хагу је убијено или на други начин уклоњено. Према речима тужиоца за ратне злочине Владимира Вукчевића једног од сведока су ударили џипом, други је убијен ножем иза кафане, двоје су под неразјашњеним околностима страдали у саобраћајној несрећи, возило је запаљено, док је на петоро извршен класични атентат ватреним оружјем, иако су тројица тада била у програму заштите сведока...iii

И пре изрицања пресуде политичари и стручна јавност су знали да ће Харадинај бити ослобођен баш као и Готовина и Маркач пре њега. У Приштини се славило дан пре доношења одлуке. У исто време тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић оптужио је Хашки трибунал да је добрим делом одговоран за смрт 19 сведока у процесу против Рамуша Харадинаја.iv Вучић је такође пре пуштања Харадинаја изјавио да ће он бити ослобођен.v Дакле, сви су знали да ће Трибунал пустити на слободу овог терористу јер то желе Вашингтон и Брисел, док су циљеви у жеље САД и ЕУ очигледно доминирају у сваком потезу и политици Београда и Приштине. Невероватно али истинито, у Хашком трибуналу је 29. новембра ослобођен Харадинај који је убио најмање 19 сведока, док је дан пре тога, у истом суду Војиславу Шешељу потврђена пресуда на 18 месеци затвора јер је наводно обелоданио идентитет 10 сведокаvi, који су при том сами открили податке о себи!

Помоћ САД Шиптарима није везана само за савезништво из доба агресије на СРЈ. Данас Вашингтон контролише деловање шиптарске нарко мафије која снабдева хероином из Авганистана (који је такође под чизмом Пентагона) тржиште целе Европе. НАТО базе су тачке између којих се крећу конвоји хероина. Поред тога, функционери Северноатлантске алијансе су развили и свој приватни посао на окупираном Косову и Метохији. Медлин Олбрајт која предводи „Групу мудрих људи НАТО“, је преко свог предузећа “Олбрајт груп” постала власник водећих мобилних оператера на територији КиМ “Ипко нета”, а у трци је и за „телекомуникације Косова.“ Kомандант НАТО током агресије на СРЈ Весли Кларк који руководи канадском енергетском корпорацијом “Енвидити”, добио је од приштинских власти лиценцу за истраживање резерви угља од којих би се производила синтетичка нафта. Резерве угља на Косову и Метохији вреде преко 1000 милијарди евра.vii И Бернар Кушнер, први шеф мисије УН на Косову, има приватан бизнис у јужној српској покрајини као и први командант Кфора британски генерал Мајкл Џексон који се на Косово и Метохију вратио после 12 година, али као представник “Кор менаџмент групе”. Са Шиптарима послује и познати агент ЦИА Вилијам Вокер.viii Убице су се вратиле на место злочина да би са терористима које су створили и у међувремену пресвукли у политичаре крали српске природне ресурсе. 

Реакција власти у Београду, која је подсетимо се знала каква ће пресуда Харадинају бити, била је жестока, али само у медијима. Министар правде се сетио на крају мандата Хашког трибунала да је време да се дигне глас против њега.ix Министар одбране који је након ослобађања Готовине и Маркача био „констерниран“, после пуштања Харадинаја на слободу је „шокиран“.x Међутим, и у том „жестоком“ медијском рату са Трибуналом, кључни државни функционери нису пропустили прилику да укажу на приврженост Београда Европској унији. Премијер Дачић је поручио да ће Србија непоколебљиво наставити преговоре са Приштиномxi, док је министар Вучић истакао да Србија наставља свој пут ка ЕУ … јер је то најбоље за грађане Србије, без обзира да ли они мисле да је то тачно“!xii Ове Вучићеве речи сведоче о његовој јасној намери да своје ставове суштински истоветне бриселско – вашингтонској геополитици наметне целом народу, без обзира на његове жеље.


Србија ће наставити пут ка Бриселу чији политичари, судије и тужиоци подржавају и ослобађају Готовину и Харадинаја!

Ипак, колико год оправдан био медијски „рат“ против Хашког трибунала, он не би смео да скрене пажњу Срба са највеће издаје српских националних интереса која се управо дешава пред нашим очима. Десетог децембра републичка влада има намеру да почне са применом интегрисаног управљања границом између Србије и њене јужне покрајине. Актуелни режим напредњака и социјалста ће на тај начин отићи корак даље од Бориса Тадића и успоставити границу са Косовом и Метохијом. Марко Јакшић, је сасвим оправдано тај чин окарактерисао као забијање ножа у леђа Србима са Косова.xiii Он је позвао Томислава Николића да сачека одлуку Уставног суда Србије, и да не креће с постављањем граница. Николић, Дачић и Вучић му нису одговорили али му је Милован Дрецун председник одбора за Косово и Метохију проследио изјаву у којој се јасно види идеологија нове владајуће коалиције. Та идеологија се састоји од класичних гаулајтерских принципа „…ситуација у којој се Србија налази је изузетно тешка, да ми зависимо, на економском плану, од помоћи међународних финансијских институција, пре свих ММФ-а и Светске банке, а зна се ко води главну реч у тим институцијама. Сви знају да је то превасходно Вашингтон и да заиста морамо да будемо веома пажљиви, веома одмерени у изјавама.“xiv Ови принципи у себи носе антидржавни вирус и њихова примена у политици ће довести до супротног процеса од оног који су наши преци започели Српском револуцијом стварајући независну и слободну нацију и њену државу. Коначна последица реализације такве идеологије без сваке сумње ће бити уништење националне свести и на крају нације и државе! Логика актуелне владе је таква да по њој Србија мора да преда јужну покрајину да би добила милостињу са Запада. Милостињу сигурно неће добити, међутим поставиће се питање шта ће следеће Запад отети Србији. Овакве изјаве између осталог су неразумне због тога што Русија већ увелико финансијски и на сваки други начин помаже јачање Србије.xv На иницијативу председника Путина Москва улаже све више и више у нашу државу, без обзира што неки од тих потеза немају увек комерцијално оправдање за руску страну. То је јасан знак суштинске, братске подршке Руса Србима. До 2025. године Русија, Кина и Индија ће постати најјаче економије на свету!xvi Због тога је политика одрицања од Косова и Метохије зарад приближавања ЕУ бесмислена и погрешна. Влада која мисли добро својим грађанима и будућим генерацијама мора да се окрене Истоку и Русији.


 

i http://www.icty.org/sid/11159

 

ii http://www.politika.rs/rubrike/Hronika/Svi-zlocini-Ramusa-Haradinaja.sr.html

 

iii http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.69.html:342811-Haradinaj-likvidirao-56-civila

 

iv http://www.rtv.rs/sr_ci/drustvo/vukcevic:-za-nestanak-19-svedoka-odgovoran-tribunal_355395.html

 

v http://rs.seebiz.eu/vucic-plasim-se-da-ce-haski-trbunal-pustiti-haradinaja/ar-50931/

 

vi http://www.icty.org/sid/11158

 

vii Види: http://srb.fondsk.ru/news/2012/07/29/srbiia-borba-za-kosovo-i-metohiiu.-ii-deo.html

 

viii http://www.blic.rs/Vesti/Tema-Dana/338780/Pomogli-Taciju-pa-razvili-svoj-biznis-na-Kosovu

 

ix http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2012&mm=11&dd=30&nav_category=11&nav_id=664689

 

x http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.292.html:408182-Reakcije-iz-Srbije-na-oslobadjanje-Haradinaja

 

 

xi http://www.fakti.rs/serbian-point/okolo-gladac/dacic-nastavlja-pregovore-sa-pristinom-jer-je-to-u-njenom-interesu

 

xii http://srb.fondsk.ru/news/2012/11/30/vuchih-srbiia-he-nastaviti-svoi-put-ka-eu-ier-ie-to-naibole-za-gradzhane-srbiie-bez-obzira-da-li-oni-misle-da-ie-to-tachno.html

 

xiii http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2012&mm=11&dd=30&nav_category=640&nav_id=664910

 

 

xiv Исто.

xv http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.289.html:407981-Rogozin-sa-Nikolicem-Kredit-Srbiji-i-zvanicno-odobren

 

xvi http://gdeinvestirati.com/makroekonomija/svet/10324-do-2025-najmocnije-ekonomije-sveta-bice-kina-indija-i-rusija

 

извор: http://srb.fondsk.ru/news/2012/12/01/kosovsko-grdno-sudilishte-i-mediiski-rat-sa-tribunalom.html

 

 

 

 

 

1 reply »