Биљана Диковић

Русија: Окончати рад Трибунала у Хагу


Руско Министарство спољних послова (МСП) означило је као скандалозну одлуку Хашког трибунала да ослободи Рамуша Харадинаја и најавило да ће затражити прекид рада Трибунала

за ФБР приредила Биљана Диковић, извор: www.vz.ru и новости.рс, 

МИД посчитал неудовлетворительным положение дел в МТБЮ
Оправдательный вердикт Международного трибунала по бывшей Югославии экс-командиру Освободительной армии Косово Рамушу Харадинаю является свидетельством избирательного правосудия, заявили в МИД России, отметив, что Москва считает положение дел в МТБЮ неудовлетворительным.


Руско министарство спољних послова осудило је одлуку Хашког трибунала да ослободи Рамуша Харадинаја и процес против њега у том суду означило као скандалозан.

Званична Москва је најавила да ће затражити прекид рада Хашког трибунала, у складу са раније усвојеном резулуциом Савета безбедности УН.

Процес против Харадинаја вођен је у скандалозним околностима, наводи се у саопштењу руског Министарства иностраних послова, уз напомену да су „први пут у историји међународног правосуђа сведоци на том суђењу подвргавани отвореном притиску и застрашивању, а често су и физички елиминисани. Све се то обављало у атмосфери потпуног безакоња и попустљивости међународних представника на Косову.“

Руска Федерација је више пута указивала Савету безбедности УН на недопустиву ситуацију у вези са тим и другим процесима у Хашком трибуналу и захтевала одлучну акцију да би се изразила одговорност за погибију људи и осигурала ефикаснија заштита сведока на Косову. Нажалост, ти апели су блокирани, под изговором да нису сврсисходни и да представљају мешање у тобоже објективан рад трибунала у Хагу, истиче руско министарство.

У сопштењу Руског министарства спољних послова се указује и да је ослабођајућа пресуда Харадинају у Хашком трибуналу, заједно са недавним ослобађењем двојице хравтских генерала Анте Готовине и Младена Маркача, „још један доказ двоструких арашина у раду тог суда, када се не кажњавају лица опутужена за преступе против човечности и ратне злочине.“

Руско министарство изражава незадовољство радом Хашког трибунала, уз напомену да „утврђени рок за рад тог органа (СБ УН) истиче и да је Русија одлучна у намери да се даља активност Трибунала окончна у року који је утврђен резолуцијом 1966 усвојеном у СБ УН 2010. године.