Други пишу

ХАГ: СРБИЈА МОЖЕ ЗАТРАЖИТИ ДА СЕ СВА СУЂЕЊА ПОНОВЕ


Хаг: Сва суђења изнова
Подршка предлогу председника Николића за пуштање свих затворених Срба из Хага. Милованчевић: Хаг недозвољено измислио дело злочиначко удруживање. Томановић: Србија да буде као пријатељ суда

01.12.2012. Е. В. Н. Новости.рс

ДОК су бивше владе и председници Србије „шаком и капом“ изручивали све српске функционере и генерале које је тражио Хашки трибунал, у петак је први пут неко од српских званичника – председник Томислав Николић, дигао глас и затражио да се сви они пусте их хашког притвора.

Истовремено, министар правде Никола Селаковић најавио је да ће ускоро обићи све притворенике у Схевенингену и њиховим правним тимовима понудити помоћ државе.

Сарадња српских органа са хашким тужилаштвом протеклих година и деценија била је беспоговорна. Наши органи су даноноћно јурили све оне који се нису добровољно предали и неке од њих у Хаг слали у гаћама и папучама. Поједине и на превару.

Оне који нису желели „добровољно“ да се предају уцењивали су отпуштањем чланова породица са посла и разним другим методама. Касније, сем што су обезбеђивали авионске карте члановима породица хашких притвореника и џепарац приликом обиласка, Влада није ништа чинила за њих. Објашњено је да држава, и да је хтела, то није могла, јер никада није донет ниједан пропис о помоћи онима који одговарају пред Хагом.

За то време хрватска држава је одвајала десетине милиона евра за одбрану својих генерала. Није пристала, чак ни под претњом стопирања уласка у ЕУ, да преда „топничке дневнике“. Без тих докумената хашки суд није могао да осуди Готовину и Маркача за злочиначко удруживање.

Иницијатива председника Николића наишла је на одобравање свих који се баве питањима наших хашких притвореника. Сви се слажу у једном – треба сести и осмислити стратегију и без много помпе наступити и према Трибуналу и према међународној заједници.

Пеђа Милованчевић, бранилац Милана Мартића који у Естонији издржава казну затвора од 35 година због злочина у Хрватској, каже да Србија сада може да тражи ревизију свих поступака зато што је Хашки трибунал изашао из свог мандата.

– Он је као ад хок суд, уместо да примењује постојеће међународно право, недозвољено стварао нове институте и увео појам удруженог злочиначког подухвата – каже Милованчевић. – То мора да доведе до ревизије свих поступака који су до сада вођени, до њиховог поништаја и враћања на почетак пред неким сталним судом ако међународна заједница нађе да је то потребно. Хашки трибунал је све то радио зато што је фактички потпуно пристрасан и направљен као војни орган НАТО. Институт удруженог злочиначког подухвата је створен са једним јединим циљем – да се противно међународном праву под тај нови институт сврстају сви органи и функционери бивше савезне државе и да само они који су штитили суверенитет и интегритет државе-оснивача УН преко њега неосновано осуђују, а да се ослобађајућим пресудама награђује насилна оружана сецесија која је водила разбијању поменуте савезне државе.

Милованчевић сматра да би био логичан захтев Србије да тражи и подршку других чланова УН да се сви поступци моментално прекину док се не одлучи по овом захтеву, а да се осуђени врате у своје земље до доношења одлуке.

Бивши правни саветник председника СРЈ и Србије Слободана Милошевића адвокат Зденко Томановић, сматра да држава треба да покрене све механизме пред ГС УН и да затражи од Трибунала да осуђени издржавају казне у Србији.

– Када је реч о онима који чекају на правноснажне пресуде, требало би да затражи да буде укључена у те поступке као пријатељ суда зато што за то има правни интерес. Такође, требало би да да гаранције окривљенима како би били привремено пуштени на слободу.

ОЧЕКУЈУ СЕ КОНАЧНЕ ПРЕСУДЕ

КОНАЧНЕ пресуде Милану и Средоју Лукићу који су у првом степену осуђени за злочине у Вишеграду биће објављене у уторак у Хашком трибуналу.
И бивши начелник ГШ ВЈ генерал Момчило Перишић, који је осуђен на 27 година затвора због злочина у Сарајеву, ускоро би требало да чује коначну реч Трибунала.

Статусна конференција у случају за Косово и Метохију заказана је за почетак следеће године.

1 reply »

  1. МЕШПАЈЗ ОД ЛАЖНИХ ШАРГАРЕПА ЗА НАИВНЕ СРБЕ – ПРОЦЕС ТРАЈЕ ДОК СВИ ОТЕТИ СРБИ НЕ ПОУМИРУ ИЗА РЕШЕТАКА !

    Свиђа ми се