Биљана Диковић

Хајдучки састанак о Митровдану (кад му време није) у епархији Крушевачкој


У двадесет првом веку после рођења Бога у телу, трећем миленијуму и 7521-ој години (?) од постанка света (или милионитој?), у Србији напаћеној и даље мученој, обнови се Епархија Крушевачка.

Ваш брат у Христу 28.11.2012, Новинар.де

***

Рат вери Прадедова!
фото: Новинар.де

У царском, Лазаревом, граду успостави се епископски трон у ком столује нови Епископ. И заиста нови! Нови по много чему. Нови по новом односу према народу, нови по новом учењу, нови по новом Богослужењу, нови јер у себи је и епископ и режисер и глумац и… (3 у један или 5 у један…?), нови по новом (не)канонском избору (блаженопочивши патријарх Србски Павле не даваше благослов за свештенички чин!?)?

За кратко време столовања у Епархији немогуће је у кратком времену описати све новине.

Народ, као народ, простодушан, добронамеран, поштен али и наиван, обрадован избором уз све похвале дужних за похвале, прихвати новог хваљеног Владику, молитвеника, „другог Павла“. Мањи део верних остави мало резерве како би време показало своје. И би у праву. Време учини своје и откри нам скриване тајне и показа право лице новог Епископа.

У царској лаври Љубостињи јануара ове године показа своје лице у Светој Литургији уводећи новине (читање апостола-чтец окренут народу, читање Јеванђеља из епископског трона, читање заамвоне молитве са окретањем према народу – леђа окренута Господу!). Схватисмо да је Епископ Христос али и да му се леђа могу окренути! Епископ је све (молим за разлику од епископа Рима?!!).

Епископ Рима, кога назваху, папа (отац), чак „Свети Отац“ има апсолутну власт и он је догмат вере!!?? Лако би се снашао међу своје у нашој средини. Народ не прихвати ново већ напусти Свету Литургију а Епископ из олтара, у току Свете Литургије, позва полицију да се нађе!? И полиција дође и оде јер немаше посла са мирним народом који брани научено, што беше истина.

Народ после Свете Литургије би „поучен“ о светој Литургији и оде незнајући шта да мисли, вртећи главама у недоумици где се налази, шта је литургија, ко је епископ, његова дужност, слобода, очекујући да у најављеним предавањима ближе се упозна са епископом и догматима вере.

Предавања се одржавају али народ не сме ништа да пита а епископ нема воље да са народом разговара, још мање да одговара на „незгодна“ питања. За кратко време (око 10 месеци) многе промене, многа рукоположења, протеривања, утеривања страха, подозрења од старих свештеника, монаха, монахиња.

Турбо свештеници у турбулентном времену, ваљда тако треба! Ново време тражи ново.

Од ветеринара до свешетеника и то још ставрофора (крстоносца!?) и још секретара епархије (неформалног епископа!?), и колеге из канцеларије својој супрузи (менаџер епархије), кратак је пут у Епархији Крушевачкој. Од старешинства, намесничког задужења, до канонског отпуста из епархије Крушевачке је једноставно, јер нисте на линији!?

Стари игумани нису подесни јер чувају истину, мисле својом главом и хоће да кажу своје мишљење. Дивна слобода и велика љубав!!

Атанасије, бивши еп. чести гост-саветник Давида Перовића. На слици још Св. Ава Јустин Поповић и Преосвећени Владика Артемије

Игуман манастира Лепанац о. Василије протеран из епархије јер познаје каноне, чува истину, расуђује, гласно каже што и мисли, јавно се исповеда. Протеран после поноћи (по мраку се боље ради јер нико не види!!) уз помоћ брата свог намесника који убрзава „свог брата“ да пожури са паковањем јер му се жури на спавање!!? На питање игумана: “А где ћу ја брате да спавам?“ – нема одговора. Братски, нема шта!! („Брате где ти је брат?! – 305. IV стослов из „ Пројаве хришћанског етоса у домостроју спасења, кроз личност, и у богословљу“ – Давид Перовић, ПБФ, Београд 2011.).

„Basar+nefeš-ličnost. Дакле, када човек умире, он умире сав, и постаје мртав у целини“ – ново је учење новог Епископа. ( 323, IV стослов, „Пројаве хришћанског етоса у домостроју спасења, кроз личност, и у богословљу“ – Давид Перовић, ПБФ, Београд 2011.)

До јуче смо учени да не умире сав човек!? Ново време доноси ново учење!

Протеран отац Антоније из Св. Петке (метох манастира Љубостиње) јер је бринуо о народу, о вери, трудећи се да народ поучи и речју и делом и светоотачком литературом.

Обруч се стеже око манастира Љубостиње, Велућа, Наупара, Светог Луке из Бошњана (једни манастир Св. Луке у СПЦ!).

Епископ није удостојио братство и народ своје посете на дан славе манастира Св. Луке за Св. Луку ове године када је требало бити обављено освећење нове трпезарије (пример ревности, труда, рада, љубави и лепоте). Нажалост освећења није било!!??

Свештеник из Љубостиње протеран у Варварин на дошколовавање код новог намесника, новог учења (могућ и пут ван епархије Крушевачке ако не прихвати ново учење!), а свештеник из Варварина протеран у манастир Љубостињу као опомена и тест.

Нови свештеници би спалили богословије на којима су учили стари свештеници!!?

Старо монаштво није подобно, старо свештенство није сигурно. Само ново, и ново!

Манастирске шуме су старе и треба их посећи ново ће да расте. Молитвама великих молитвеника чуда су могућа, па и шуме се за кратко време могу обновити.

Требе имају ниску цену и треба их подићи без обзира на економску кризу. Освећење простора од 20 и 2.000 м2 не може имати исту цену. Али, да ли и епитимија има своју цену!!?

Епархијски управни одбор доноси одлуке без заседања (поједини чланови се никада не позивају!).

Црквени Суд, тужилац ко је не зна се, када заседа, није познато! Одузима се духовништво архимандриту и предаје свештенику!!!? Где то има?

Како ће свештеник да исповеда архимандрита, монахиње?!!!

Свештенство и монаштво се обавештава преко сајта Епархије и сви су дужни да „висе на интернету“ а време имају јер подвиг није битан. Од увек је било да се богослужење у манастиру одвија у раним јутарњим сатима да са рађањем сунца учествујемо у рађању новог дана који нам Господ поклони.

Данас у епархији Крушевачкој нема потребе за подвигом, спавајте (или сурфујте) до осам сати а после се можете и Богу молити. Од Митровдана до Ђурђевдана сви се морају придржавати наредбе за време Богослужења: јутрење у осам, Литургија у девет, вечерње у седамнаест сати. И тачка.

За све исто: и монаштво, и манастире, и свештенство. Наредба је наредба. Ко се не придржава непослушан је.

Непослушност епископа по питању богослужења (литургијски поредак као и раније – одлука Сабора из времена патријарха Павла, до даљњег) није важна. Епископ у Крушевачкој епархији може да „испробава богатсво наше литургије“.

Ко је старији Свети Архијерејски Сабор или Епископ Давид??! Епископ изнад Сабора!!

Епископ Рима је намесник Христов на земљи, и непогрешив. Ако он пође у пакао и народ мора за њим јер он је непогрешив, и (вероватно) решиће проблем и у паклу!!

Каква моћ епископа Рима кога назваше папа или, чак, „свети отац“!! Где смо ми данас и куда идемо? Хајдуци напустише шуме о Митровдану и одоше код својих јатака до Ђурђевдана, хајдуци Крушевачке Епархије се састаше о Митровдану убијајући веру у народу не остављајући манастирске шуме. Шта ће остати до Ђурђевдана, ко преживи видеће.

Ако је и од Епископа Давида, много је!

Молимо Његову Светост Патријарха Србског Иринеја, првог међу једнакима, не неформалног (првог међу неједнакима), све часне епископе СПЦ, монахе и верни народ да озбиљно схвате наш апел вапијућег у пустињи за помоћ смућеном, уплашеном, разочараном, верујућем народу Епархије Крушевачке. Ако се овако настави и оно мало верујућег народа ће бити најурено из цркава и манастира Епархије Крушевачке.

За крај постављамо питање: Да ли ће СЦП, ако се овако настави (све велике промене последњих година), остати аутокефална Црква? У припреми је велики сабор (Осми Васељенски сабор?) који ће вероватно донети и велике новине а где ћемо ми бити питање је велико?

Забринути верујући Срби из Епархије (Давидове ) Крушевачке.

 Ваш брат у Христу