Видео

Дачић: Шта је гаранција? Гаранција је то што сам ЈА РЕКАО! (Maјке ми)


Дневник у 19:30 – разговор са премијером Србије Ивицом Дачићем, уживо из Брисела

5.децембар 2012. година
(транскрипт СРБски ФБРепортер)

Дачић: Према томе не постоји више ниједан разлог да било ко има било какав протест.

Шта је гаранција? Гаранција је то што сам ја рекао и тада, и на састанку и јавно, ако то не буде испоштовано Србија одмах истог тренутка суспендује спровођење споразума. И… еее… шта ће већа гаранција од гаранције Владе Републике Србије.

Еее…знате како, не можемо ми сада да условљавамо… Европску унију или било кога да даје писане гаранције за нешто што је већ потписано пре…у фебруару ове године. Са друге стране, морамо и бити свесни у којој се ситуацији Србија данас налази.  Ми сада…значи, не знам да ли људи разумеју да наши пријатељи из Европе, који….значи, има дванаест-тринаест земаља који инсистирају и заједнички су имали данас састанак, да Србија што пре треба да добије статус …датум за отпочињање преговора…. да Србија никад није била ближе Европској унији. Они сами не постављају… они уопште… не дозвољавају да ми уопште поставимо… наши пријатељи, питање јел треба да спроводимо ово или не. Нешто што је договорено се не поставља као спорно.

Водитељ: Поставља се питање…

Дачић: Да ли смо ми добро договорили… то то је сада друго питање. Али, увек има могућности за… увек има могућности за жртвовање. У овом тренутку ако имамо оно што смо тражили, зашто би се жртвовали? Треба водити мудру политику, ја поштујем…наравно, мене нико нема нико морално право да оптужи да сам издајник ове земље… јер ја сам, моја партија је водила рат за одбрану Косова.
Са друге стране, ја нисам видео да су блокирали прелазе кад су они успостављани на Мердару, на Кончуљу… 12-13 година постоје ти прелази.

Шта… Какви смо ми то хероји сада, да блокирамо нешто што је на нашој територији? Са те стране… шта сад, очекује се да полиција треба да силом то оствари? Свако мора да поштује интерес Срба са Косова,

Водитељ: Да ли је требало…

Дачић: … а Срби са Косова морају да поштују и став своје државе. Ако је нешто у нашем националном и државном интересу… ми смо дефинисали шта јеМи балансирамо између онога што треба да буде одбрана нашег народа на Косову и онога што је … еее… што је наставак нашег европског пута. Можемо да кажемо не желимо ништа, нећемо у Европу, тачка. Имамо и за то мандат народа.

Водитељ: Да ли је требало сачекати проверу уставности ових  споразума пре примене као што траже неки?

Дачић: Јел могу да вас питам нешто? Од кад је Косово ван Устава Србије? Од када? Па… Резолуција 1244 је противна Уставу Србије.
Знате шта, немојте да ме подсећате на… Када је Русија упала у Чехословачку `68, била је седница месног комитета негде у околини Даниловграда, и закључили су да Руси одмах морају да се повуку из Чехословачке. Онда је један устао и питао: а шта ће бити ако се не повуку? А онда му је секретар партијске организације рекао: е, одма ћемо да закажемо други састанак.

У ком и свету живимо? Ми не живимо на небесима. Живимо у једном реалном животу у коме је Косово отето и цела позиција наша око Косова је неуставна! Ееее…нема никаквих проблема… Уставни суд нека донесе одлуку и нека врате…и сви они који сматрају да је ово неуставно, нека врате Косово у уставну позицију, како је дефинисано нашим Уставом.
Ја сам… више за то да гледамо оно што је реалан живот на  Косову, а то су ови Срби који тамо живе. Њих 40-50 хиљада на северу.

Оћемо ли ми да имамо јединствену политику? Јединствену политику, па и ако треба да се протестује… да се то ради у договору са државом Србијом, а не да се протестује против државе Србије….
Оооо…еее… мислим да ми морамо будемо свесни какве потезе и какве последице сваки потез има.
Каква је последица од овога…ако се ово реализује што је договорено? Никаква! Каква је последица по оно што је било до сада? Никаква!
Ако се нешто промени суспендоваћемо, јер Јариње је на нашем делу административне линије. Отераћемо те… који ту буду ако то спроводе.

Водитељ: Вратимо се на…

Дачић: Према томе… ја заиста позивам све… да… не почињемо битке које не можемо да добијемо. Узалудне жртве нећу дозволити да се дешавају у нашој земљи. Ми морамо да знамо зашто се жртвујемо. И жртвујемо се у моменту када је то, када је то…еее… сврсисходно и када за то заиста има изгледа да то успе.

Водитељ: Враћамо се сада за тренутак састанку на ком сте данас учествовали, на форуму „Напредак Балкана“, говорио је и европски комесар Штефан Филе, он је похвалио Владу Србије, за храбро и конструктивно учешће у дијалогу, како је рекао и  изразио наду да ће Европски савет следеће недеље упутити веома јасан сигнал Србији, да чујемо његову изјаву…

Штефан Филе: Влада Србије показала је истинску храброст, Протокол о прелазима није једноставна ствар. Коструктивно понашање у политичком дијалогу није било лако. То је делегација која се бори за своје интересе како у Бриселу, тако и у Београду. Потребна им је наша подршка. Веома се надам да ће на основу резултата синоћне рунде разговора Европски савет бити довољно храбар и показати више прецизности о европској перспективи Србије и о наредној фази придруживања.

Водитељ: Чули смо комесара Филеа, шта Ви кажете, колико је Србија после овог развоја ближе одређивању датума, молим Вас кратко.

Дачић: Не знам колико је ближе… али никад није била ближа… Европској унији и одређивању датума. И то је оно о чему ја говорим.
Не би ових изјава било, да будемо искрени, да није било мојих састанака са Тачијем, и са Кетрин Ештон.
Сад пазите, ја четири сата разговарам да се изборим за ставове Срба, и онда на крају дођемо и кажемо: е, сад свако нека потпише те ставове…
Па знате шта… ми… све има неке своје…све има свако… и све има неку своју цену. Ми можемо да кажемо нећемо да прихватимо то, али онда више нема таквих изјава, и онда чекамо 2014. годину.
Може и да падне ова Влада, ко неће то да ради… Свака следећа која дође ће то морати да ради.
И… мислим да…овде, веома су позитивне оцене за Србију. Веома је позитивно мишљење, срео сам се данас и са Филеом, и са Кацином који пише резолуцију за Европски парламент, и са другим комесарима, морам да вам кажем да… да Србија заиста никад није ближа добијању датума. Позитивно мишљење ће сигурно бити, уколико дође до реализације овога о чему смо причали.
Такво… биће значи написано језиком који ће доводити да ми у марту или у јуну добијемо, значи почнемо… еее… преговоре о чланству у Европској унији…ако не буде овога… онда… окренимо се нечем другом.
Не може и једно и друго. Морамо да будемо свесни тога.

Водитељ: Хвала на разговору, каква тачно порука Брисела буде упућена Србији видећемо почетком следеће недеље…

6 replies »

 1. Ово фрајер…….људи моји …ово је пијандура….и Русија је у завршној фази свог страдања за лидера имала једну ПИЈАНДУРУ(супер хика), звао се Борис Јелцин…и затим је Русији кренуло…Уклонили су ту Пијандуру и држава је профункционисала….можда је то и наша судбина…да нам се са овом супер -пијандуром заврши страдање,да га уклонимо …онако по србски….и да профункционишемо….АМИН БОЖЕ ДАЈ !

  Свиђа ми се

 2. PA jel ovako razgovara premijer jedne drzave? jel ovaj pijan? Kakav je ovo razgovor, svaka recenica mu je nenormalna, potpuno zbrda zdola, sta je ovom kretenu? Ponasa se satrovacki ,izigrava nekog frajera, ko u kafani .Koja sramota od ovog nazovi premijera,sta je ovo? Ziva sramota !I usto jos i veleizdajnik ove zemlje koji lupeta tu o Kosovu i potpisuje izdaju Srbije.

  Свиђа ми се

 3. Да ли је иједан народ у историји изабрао владу која га је претходно повела у неколико ратова и све их редом изгубила?
  Шта да очекујемо од такве владе? Да нас поново увуче у неки рат, на пример да нападнемо неку земљу чланицу нато пакта, чисто да запад види да не могу да се играју са нама? Ако је 90-тих одазив на мобилизацију био 10-20%, овај пут ће да буде 1-2%. Ради поређења да поменем да је у хрватској тада одазив био од 80% у мирнијим крајевима до 110% у оним ратоборнијим. Питате се како је могуће 110%, па лепо, долазило је више људи него што је било позвано.

  Свиђа ми се

 4. СЕРЕ ЂУБРЕ КОМУЊАРСКО КАО УВЕК И ПО ОБИЧАЈУ. ТО ЈЕ ИЗДАЈНИК И ПОДЛАЦ НА Н-ти СТЕПЕН. ХАХХАХАА ЊЕГОВА ПАРТИЈА ЈЕ БРАНИЛА КОСОВО ОД НАТО-а, А НЕ КАЖЕ ДА СУ ОНИ НАВУКЛИ ТАЈ ИСТИ РАТ. А КАДА КАЖЕ ДА ЈЕ БРАНИО КОСОВО И ПАЛЕ ТОЛИКЕ ЖРТВЕ ЗА ОДБРАНУ ЗЕМЉЕ, ЗАШТО ОНДА ХОЋЕ ДА СЕ ОДРЕКНЕ ТОГ ДЕЛА СРБИЈЕ? ЗА КОЈИ МОЈ ЈЕ ОНДА ЊЕГОВА ПАРТИЈА РАТОВАЛА ЗА ОДБРАНУ КОСОВА, КАО ДЕЛА СРБИЈЕ, КАДА СЕ ТОЛИКО ХВАЛИ НА ДРЖАВНОЈ ТЕЛЕВИЗИЈИ ДА ЈЕ РАТОВАО ЗА ОДБРАНУ ДРЖАВЕ? НИШТА ДРУГО НЕГО НАЈОБИЧНИЈЕ ЛАЖЉИВО КОМУЊАРСКО ЂУБРЕ КОМЕ НЕ ТРЕБА ВЕРОВАТИ И ДА КАЖЕ ДА ЈЕ МЛЕКО БЕЛО. ЊЕГОВА ПАРТИЈА ЈЕ ИЗДАЛА КРАЈИНУ, ЛУПАЛА БЛОКАДУ НА ДРИНИ ПРЕМА СРПСКОЈ РЕПУБЛИЦИ И САДА ХОЋЕ ДА СЕ ОДРЕКНЕ КиМ-а, И ДА МУ НЕКО САДА ПОВЕРУЈЕ ДА ЈЕ СВЕ ШТО КАЖЕ ГАРАНЦИЈА И ДА НЕЋЕ ПРЕВАРИТИ СРБЕ СА КОСОВА. НИШТА ДРУГО ТАЈ УТОВЉЕНИ КРМАК НИЈЕ НЕГО НАЈОБИЧНИЈА СЛОБИНА ИЗДРКОТИНА, КАО ШТО ЈЕ И ОНАЈ БЕДНИ ИЗДАЈНИК НИКОЛИЋ НАЈОБИЧНИЈА ШЕШЕЉОВА ИЗДРКОТИНА. ЗАТО БРАЋО СРБИ НИШТА, АМА БАШ АПСОЛУТНО НИШТА ИМ НЕ ВЕРУЈТЕ БЕЅ ГАРАНЦИЈЕ И ДОКАЗА НА ПАПИРУ. СРЕЋНО ДО КРАЈА, АЛИ ОПРЕЗНО И ПАЖЉИВО, ТРИ ПУТА МЕРИ, А ЈЕДНОМ СЕЦИ!!!

  Свиђа ми се