Биљана Диковић

КО ДАЈЕ ГАРАНЦИЈЕ И КО ЛАЖЕ СРБЕ СА КОСМЕТА?!


Неуставни „Споразум Стефановић-Тахири“ о ИБМ, интегрисаном управљању границама то и значи – споразум две различите државе између којих је државна граница. То сви виде и знају, једино премијер и Влада Србије хоће да нас убеде да не умемо да читамо, да видимо сами, него ће они да нам кажу да је то другачије од оног што видимо сопственим очима…
За Европску унију – Ештон то је граница, већ је изјавила, за Тачија такође граница и тако се понашају и једни и други, и за то се уопште не поставља питање. Само се у српској владајућој структури прича о такозваним прелазима где ће као Срби имати неке њихове гаранције…

07.12.2012. ФБР уредник Биљана Диковић

На порталу info-ks.net1 изјаву је дао такозвани шеф Царине Косова Наим Хургулица, који је нагласио да нема никаквог „изузећа од плаћања царина за Србе са севера КиМ“.  Он каже да није добио никаква посебна упутства за „изузеће неке категорије грађана“.
„Ово је уговор између две земље, а ми нисмо добили никакве упуте које су изван Царинског закона Косова. Косово има јединствени царински систем који се односи за сваког грађанина Косова или странца који увози робу која подлеже царини. Дакле, ја немам никакву инструкцију о било каквом изузећу и ми ћемо деловати као са свим другим државама„, рекао је Хуруглица.

Само дан раније сви медији у Србији пренели су изјаву Ивице Дачића, премијера Србије о гаранцијама Владе и његовим лично о томе да ће Срби са севера наставити да прелазе границу са старим документима и регистарским таблицама, издатих од стране Србије те да неће плаћати царину за робу коју буду увозили на Косово и Метохију.

Међутим, Хуруглица је изјавио да Еулекс има улогу да се брине о мониторингу међудржавног споразума, да ће „цариници Косова примењивати правила косовског царинског кода исто као и на осталим граничним прелазима“.

И тако данас, Срби по ко зна који пут повероваше такозваним „гаранцијама Владе Србије“ и одоше са Јариња, под условом да се прекину радови на постављању граничних прелаза, међутим, није прошло ни два сата од тада два багера се поставише на место одакле (како радосно јавише на РТС-у) „почињу радове рано сутра ујутру“… Толико о речи, гаранцијама и Србима – баш немамо среће са онима који нам воде кућу…

Бетим Муслиу с Правног института Косова изјавио је, одмах после седнице СБ УН о Космету, да „паралелне структуре, које финансира и подржава Србија, представљају претњу по суверенитет државе Косово“.
„Те структуре би требало уклонити јер оне представљају континуирану пријетњу по безбједност правосудног система државе, кршењем њеног суверенитета“, изјавио је Муслиу.
То је став и Приштине. Тако се и понашају. За све што раде имају подршку западних пријатеља и документа одобрена у такозваној „скупштини Косова“.

Не морам да питам да ли Дачић и представници претходне Владе Србије за своја досадашња и садашња путовања и потписе на којекаква разна документа У ИМЕ СРБИЈЕ (!?) имају одобрење Народне скупштине Републике Србије – ЗНАМ ДА НЕМАЈУ, и у чије име и по чијем одобрењу ДАЧИЋ УОПШТЕ ИДЕ И ПРЕГОВАРА СА ТАЧИЈЕМ У БРИСЕЛУ?

Данас је на порталу www.edmontonjournal.com објављена вест The Associated Press-а о захтеву стотину такозваних „ветерана бораца ОВК“ који траже да се Еулекс повуче са територије Косова и Метохије, они су у протесту носили пароле: „EULEX out“ за око 3.000 војника Еулекса који су сада стационирани на Космету. Ко гарантује да их шиптари неће испратити кући, и ко после по Дачићу гарантује да ће било какав „споразум бити испоштован“?!

Адвокат Горан ПЕТРОНИЈЕВИЋ, потпредседник Покрета за Србију рекао је оно што Срби који се не разумеју у право а хоће да знају шта је права истина: Ништа пре одлуке Уставног суда! у поруци коју је послао пре одржавања родољубивог скупа НИКАД ГРАНИЦА СА КОСМЕТОМ 10. децембра:

ОБРАЋАМ се у двоструком својству. Као представник једне од организација које су организатори овог протеста – Покрета за Србију и као правни заступник Заједнице општина Косова и Метохије.

Основно да све протекне у реду и миру. Овај скуп треба да буде упозорење власти да су је добили управо на овом питању, јер вара се свако ко се заварава да је власт изгубио или добио на неком другом питању а не на питању Косова. Ако неће да мисле о Косову – онда нека мисле о власти. Нико не сме и неће смети да се према Космету понаша на овај начин јер је ово кршење Устава, успостављања државе унутар државе, што је кривично дело. Као представник Заједнице, 2011. године сам поднео кривичну пријаву против Борислава Стефановића који је у то време био некакав опуномоћеник државе да постигне некакве споразуме за које се данас власт качи. Зато упозоравам: кривично дело је нарушавање граница држава а они су то учинили! Без промене Устава, без рефередума нема промена граница!

Ово што се данас ради је успостављање границе не према Космету већ према Великој Албанији! То морају сви да знају!

Једва ће дочекати да се деси нешто: да пукне једна петрада да би проузроковали сукоб. Зато мора све да се одвија у миру и реду, јер дешавало се – кад год су организовани оваки протести – да се убацују људи споља да би изазвали сукоб што би им дало повод за интервенцију полиције.

Против Срба са КиМ су сви: и Брисел, и Вашингтон, и Приштина, а изгледа и Београд. Покажимо да је уз њих – српски народ.

Главни захтев мора да буде: ни једна мера не може да се спроводи док Уставни суд не донесе одлуку!

Остаје да сада поставимо питање Дачићу и Влади Србије, истим оним људима који су са неким „замишљеним закључцима Владе Србије“ ГАРАНТОВАЛИ СРБИМА ДАНАС НА ЈАРИЊУ И НА СЕДНИЦИ СРБА СА СЕВЕРА СВЕ ОНО ШТО НЕ МОГУ ДА ГАРАНТУЈУ ЈЕР СУ ПОТПИСАЛИ И ДОГОВОРИЛИ ДРУГАЧИЈЕ – кад су планирали да обележе граничну линију и признају државна документа Тачијеве парадржаве??!

КАКО ВАС БРЕ НИЈЕ СРАМОТА, ОВО ЈЕ ОТВОРЕНА ВЕЛЕИЗДАЈА СРБИЈЕ!

 

//

*******************

ЈОШ СУ ДРСКО ОБЕЋАЛИ ЕШТОНКИ И ТАЧИЈУ ДА ЋЕ О ТРОШКУ ДРЖАВНОГ БУЏЕТА – ЗНАЧИ НОВЦА ГРАЂАНА СРБИЈЕ – ПРАВИТИ ГРАНИЦУ ТАЧИЈЕВОЈ ПАРАДРЖАВИ У ДРЖАВИ СРБИЈИ – ВАН ПАМЕТИ И ЗДРАВОГ РАЗУМА – ПА ТО НИГДЕ НЕМА САМО КОД НАС У СРБИЈИ!!!