БАРИКАДЕ

Блохин: Срби са севера Косова одбацили интегрисану управу


Неколико сати трајало је заседање представника четири српске општине Косова и Метохије на којем су разматране могућности прекида протестних акција и деблокације прелаза Јариње, где три ноћи за редом локални Срби организују мирне акције протеста против успостављања система интегрисане управе.

08.12.2012. Глас Русије, пише: Тимур Блохин

Фото: EPA

Овај систем, по њиховом мишљењу, ствара границу између Косова и Централне Србије. Раније лидери четири српске општине са севера Косова и Београда добили су писмене гаранције од владе Србије, али последња реч треба да буде речена на данашњем заседању у Лепосавићу. Према његовим резултатима окупљени су практично једногласно гласали за неколико одлука. О основним за Глас Русије говорио је главни уредник портала Срби на окуп Милан Јездић, који је такође учествовао у заседању:

Кажем да је Скупштина општина севера Косова показала можда већу зрелост него, нажалост, Влада Република Србије. Донето је 5 закључака чија је суштина да Срби са севера Косова и Метохије прекидају протесте, а Влада са своје стране треба да заустави изградњу интегрисаног прелаза, до коначног мишљења Уставног суда које треба да се донесе 10. јануара 2013. године.

Очекујемо притиске и даље од стране Владе Републике Србије, али је битно да кажем да смо се ми у једном закључку заштитили од евентуалног кршења овог споразума и од стране Владе Србије и од стране међународне заједнице или Приштине. У том смо закључку навели да, у случају да било ко прекрши овај споразум, да ће се Срби вратити и протесте радикализовати. Значи ми опет први показујемо добру вољу, да кажем, повлачимо тај први корак који можда и није у нашем интересу. Искуства показују да смо до сада много пута били преварени, али ипак ћемо обуставити протесте. Понављам, ако се ипак радови наставе, ми ћемо поново протествовати и наше протесте радикализовати.

Да подсетимо да споразум о интегрисаној управи прелазом Јариње треба да ступи на снагу већ у понедељак. Гарант датог споразума је ЕУ.

//