Биљана Диковић

ПУТИН: ОДКБ се припрема за мировне операције


ПУТИН: ОДКБ се припрема за мировне операције

САВЕТ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ДОГОВОРА О КОЛЕКТИВНОЈ БЕЗБЕДНОСТИ ЗАСЕДАО У КРЕМЉУ ПОВОДОМ 20-ГОДИШЊИЦЕ ФОРМИРАЊА

  • На седници Савета усвојен документ Основни правци војне сарадње држава-чланица ОДКБ до 2020, а Путин оценио да да је повећан његов војни потенцијал, укључујући и колективне снаге за оперативно реаговање
  • Шеф руске државе поново упозорио да је недопустиво игнорисање принципа ненарушивости норми међународног права и недозвољивости мешања у унутрашње ствари држава, као и наметање другим земљама туђих шаблона

ОДКБ – Организација договора о колективној безбедности – почиње припреме за обављање мировних операција, објавио је председник Руске Федерације Владимир Путин.

Руски лидер је при том нагласио: „Повећали смо војни потенцијал ОДКБ, укључујући и колективне снаге за оперативно реаговање. У септембру су ове заједничке снаге у јерменији извеле редовне маневре под назовом „Садејство-2012“. Усавршава се систем управљања колективним снагама. Примера ради, начелник Здруженог штаба ОДКБ више неће моћи да истовремено буде ни на каквој другој дужности, а биће именован на три године“.

Први начелник Здруженог штаба ОДКБ, са оваквим статусом и обавезама, постао је генерал Александар Студењикин.

Шеф руске државе је на седници Савета  Савета за колективну безбедност поново упозорио да је недопустиво мешање у унутрашње ствари суверених држава, нагласивши да то може довести до најозбиљнијих последица.

„Игнорисање принципа ненарушивости норми међународног права и недозвољивости мешања у унутрашње ствари држава, заједно са покушајима да се другим земљама намећу туђи шаблони – заиста могу довести до најозбиљнијих последица. Драматичан развој ситуације на Блиском Истоку и Северу Африке најочигледнији су доказ у том смислу“ – подвукао је Путин.

Истовремено  је оценио да је ОДКБ успео да направи продор у сфери војне сарадње и у борби са међународним криминалом, пре свега са трговином наркотицима.

На седници Савета усвојен је документ „Основни правци војне сарадње држава-чланица ОДКБ до 2020“.