Иван Нинић

НОВА Д.С. ПЉАЧКА: Како је донатор Демократске странке закупио оранице, И. Нинић


Сателитски снимак ораница крај села Гај код Ковина, Фотограф: Google Earth

Како је донатор Демократске странке закупио оранице

Због сумње да је групи повезаних лица противзаконито и без лицитације у закуп дато више од 1.000 хектара државног пољопривредног земљишта на територији општине Ковин Удружење малих и средњих пољопривредних произвођача и сточара „Клип“ из Гаја код Ковина Тужилаштву за организовани криминал поднело је кривичну пријаву против чланова општинске комисије, сазнаје Пиштаљка. То земљиште су на вишегодишње коришћење добили фирма Ател д.о.о. из Ковина и деца власника ове фирме која је била донатор Демократске странке.

Чланови oпштинске комисије у Ковину су фирми Ател противправно определили 766,4 хектара државног земљишта по основу пријављеног дренажног система и 316,7 хектара по основу пријављеног система за наводњавање, тврди се у кривичној пријави. Пољопоривредници наводе да је земљиште уступљено по основу права пречег закупа, а на бази непотпуне документације – у оба случаја наводно није приложен записник Републичке пољопривредне инспекције којим се доказује стање и функционалност инфраструктуре на земљишту које је предмет закупа.

Удружење „Клип“ у пријави обавештава надлежног тужиоца да је Општинска комисија противправно определила и 113,8 хектара пољопривредног земљишта Драгану Шујликићу, као и 117,4 хектара Драгани Бређан по основу узгоја животиња и то као право пречег закупа. Ово земљиште је дато у закуп на основу непотпуне документације, односно без уверења о уматиченим животињама које је требало да изда Пољопривредни факултет. „У документацији је накнадно уложено Уверење Пољопривредног факултета Нови Сад-департман за сточарство од 12.06.2012. године, након што је подносилац ове кривичне пријаве упозорио Општину Ковин на уочене пропусте и захтевао исправљање истих кроз законску процедуру на састанку у Општини Ковин који је одржан 7.6.2012. године“, наводи се у образложењу пријаве.

Додатну сенку на регуларност закупа државних ораница без лицитације у овом случају баца податак да су Драган Шујликић и Драгана Бређан деца власника фирме Ател д.о.о. Младена Шујликића. „Комисија општине Ковин је деци власника Атела признала право пречег закупа по основу сточарства уз кршење члана 64а став 2 Закона о пољопривредном земљишту којим је прописано да право пречег закупа имају правна и физичка лица која су власници објеката за узгој и држање животиња и која се баве узгојом и држањем животиња, а они нису власници објеката већ закупци по основу Уговора о закупу који су потписали са Ателом – фирмом свог оца“, каже за Пиштаљку заступница Удружења „Клип“ адвокат Јелена Стојановић.

Стојановићева објашњава да је комисија по основу узгоја животиња признала право пречег закупа 97,4 хектара и Младену Постоловићу иако он није власник објеката за узгој и држање животиња, већ закупац у складу са уговором о закупу који има потписао са фирмом у стечају „7.јули“ а.д. Гај, по коме је закуп истекао 31.5.2012. године. „Председник општине Славко Бранковић донео је одлуке о давању у вишегодишњи закуп поменутог земљишта и поред тога што је био упознат са незаконитостима које су се догодиле поднеском који сам му лично доставила 17. јула“, каже Јелена Стојановић.

Ако се у обзир узме то да троје споменутих физичких лица и фирма Ател плаћају закупнину по повлашћеној цени (тржишна цена у катастарској општини Гај достижу износ од 300 евра по хектару), Стојановићева процењује да су буџети општине, покрајине Војводине и Србије оштећени за више од 200.000 евра годишње. У овом случају треба имати у виду да се обрадом пољопривредног земљишта по једном хектару земљишта може остварити добит у износу око 500 еур/ха и више и да се спорне одлуке односе на давање земљишта у вишегодишњи закуп – Ателу на десет година, а Драгани Бређан, Драгану Шујликићу и Младену Постоловићу на три године.

Пре подношења кривичне пријаве у септембру ове године пољопривредници су организовали мирне протесте на улицама Ковина. Председник општине Ковин је уважио њихове захтеве, па је формирао је трочлану комисију са задатком да изврши проверу документације. Комисија је у шест тачака свог извештаја дала мишљење да је повлашћени закуп земљишта у свему реализован на законит начин и у складу са годишњим програмом. У извештају комисије нема објашњења како записници о функционалности инфраструктуре корисника земљишта датирају од 27.12.2011. године, док закон као крајњи рок за достављање документације прописује 30. октобар. Такође, комисија није дала објашњење како је могуће да је уверење о уматиченим животињама од 12. јуна 2012. године прихваћено готово осам месеци после рока за предају документације.

Иначе, Ател је регистрован за „гајење жита, легуминоза и уљарица“, али без обзира на то протеклих година је изводио грађевинске радове, радове у области телекомуникација, као и радове на постављању гасне и водоводне инсталације.

Према истраживању Пиштаљке, Ател је највише послова реализовао са ЈП Телеком Србија, а затим и са ЈП Дирекција за изградњу и уређење Панчева, Министарством за Национални инвестициони план, Министарством економије и регионалног развоја, општинама Ковин и Жагубица, ЈП Дирекција за изградњу општине Мало Црниће и ЈКП Водоканал Сомбор. Према подацима Управе за јавне набавке, Ател је у последње четири године послове често добијао у поступцима са директном погодбом, али и у рестриктивним поступцима. Тако је кроз рестриктиван поступак Телеком Србија (2007-2011) Ателу доделио преко 25 уговора, а кроз преговарачки поступак са погађањем око 30 уговора. Вредност послова које је Ател на овај начин обавио за потреба Телекома премашује 400 милиона динара.

Међу финансијерима Демократске странке појављује се и Ател, који је уочи избора (13.4.2012) тој страници донирао 150.000 динара. Иначе, од 2009. године на власти у Ковину је коалиција коју предводи Демократска странка, а председник општине Славко Бранковић је уједно и председник окружног одбора ове странке.

 

http://pistaljka.rs/home/read/310