Биљана Диковић

Тито продао утакмицу против Немаца?


Можда би Југославија боље прошла на Свјетском првенству у Њемачкој 1974. да није било Јосипа Броза!

20.12.2012. РТРС – извор: Независне, ФБР Бранко Илић

Тито је, према тврдњи новинара хрватског Јутарњег листа Томислава Жидака, продао утакмицу с домаћином за чак 700 милиона марака. Плави су 26. јуна 1974, у оквиру групе Б, играли с домаћинима и глатко су поражени, головима Брајтнера и Милера, са 2:0.

Југославија је на 10. Мундијалу важила за одличан тим који је могао далеко да догура. Али, послије ремија с Бразилом (0:0) и растурања Заира (9:0), изабраници Миљана Миљанића поклекли су пред „панцерима“. А само 24 сата раније Тито је први пут у животу посјетио Њемачку, у намјери да извуче кредит од 700 милиона марака, који би послужио за опоравак посусталог социјалистичког система у СФРЈ.

– Послије пораза пукла је прича да је утакмица била намјештена, да смо је продали за кредит који нам је дао њемачки канцелар, да је Њемачка купила титулу свјетског шампиона, да никад нисмо вратили тих 700 милиона марака… Не знам, једноставно нисмо играли добро, а и изнутра смо били трули – евоцира успомене легендарни голман Југославије Енвер Марић.

Ипак, главни свједоци Тито и Миљанић нису међу живима, а Герда Милера памћење више не служи најбоље.

 

Енвер Марић: Паре све кваре

Марић каже да је у репрезентацији атмосфера била очајна, а свему је кумовао новац.

– То су изазвали „Пума“ и „Адидас“. „Пума“ је нудила богате уговоре ако промијените копачке, па смо тако Драган Џајић и ја добили 20.000 марака што смо обули њихове копачке. Затим, премије за пласман на СП, које су износиле тада врло значајних 15.000 марака, фудбалски савез није желио да исплати. Атмосфера је била грозна, тим се распадао – открио је Марић.