Биљана Диковић

ТРЕЋА ВЕЛИКА БАНКА У ЕНГЛЕСКОЈ – Највећа превара икада?


Свакога дана у 11 сати у Лондону се одлучује о вредности новца. Уколико се то не уради на основу реалних одлика привреде, него на основу мутних интереса, добије се превара која утиче на безмало сваког становника у свету.

28. 07. 2012. Вести

Фото: Илустрација

Барклиз банка је трећа по величини у Великој Британији, али је у недавној анализи Универзитета у Цириху проглашена за најутицајнији концерн светске привреде.

Прошлог месеца су Британска финансијска контрола и министарство правде те амерички надзорни орган за финансијско тржиште ЦФТЦ казнили су Барклиз банку са рекордном казном од 450 милиона долара, јер је манипулисала такозваним Либором.

Од Либор каматне стопе зависе и финансијско тржиште и привреда зоне у којој се користе амерички долар и енглеска фунта. Она се одређује сваког дана на основу информација 16 највећих банака и требало би да буде усклађена са реалним условима на тржишту.

Објављује се увек у 11 сати по лондонском времену. Барклиз банка је манипулисала и вредношћу Еурибора, што је каматна стопа за тржиште на коме се плаћа евром.

Висина казне је одређена само за период од 2007. па до данас, мада се зна да је ова манипулација постојала и раније. Служећи се њоме, Барклиз банка је остваривала добит на тржишту новца која се сматра несразмерно већом од казне.

Још важнија је чињеница да је за све време пословања на основу манипулисаних вредности цене новца за међубанкарске позајмице целокупна светска привреда функционисала на погрешним темељима.

Последице ове преваре су тренутно несагледиве. Главни руководиоци Барклиз банке поднели су оставке и у документу написаном почетком јула написали да жале због свог поступка и да до њега није смело да дође.

Медији су као главног кривца окарактерисали генералног директора, Американца Боба Дајмонда. Он је, међутим, објавио разне документе који показују да су у све биле умешане и британска Централна банка и влада.

Финансијски инспектори САД, Европе и Јапана, у међувремену су дошли до закључка да је у читавој превари учествовало најмање 20 великих светских банака, а у осумњичене спадају и „Бенк ов Америка“, „Кредит свис“ и „Дојче банк“.

Очигледно је да сада сви који су учествовали у превари гледају да добију на времену и припремају све могуће одступнице.

Не полази се од тога да ће он много допринети расветљавању саме преваре, јер је његов задатак да преиспита принципе пословања банке и напише нове смернице за њен даљи рад.

Једна од банака око којих се „стеже обруч“ истраге поводом највеће преваре у историји јесте и Лојдс, пише Ханделсблат.

Ова британска банка је саопштила да су њени представници „од разних органа власти“ добили позиве на разговоре у вези са манипулацијама Либором.

Лојдс је саопштио да је интерно већ почео истрагу у вези са тим, али да не може да процени колико дуго ће она трајати. Иначе, овом концерну не иде баш најбоље, јер се налази у минусу од 640 милиона фунти, то је, кажу представници Лојдса, резултат ослањања на погрешне саветнике.