АНАЛИЗЕ И МИШЉЕЊА

Академик Србољуб Живановић: Поводом скандалозне изјаве Станислава Хочевара


Поводом вести коју је објавио РТС на своме сајту да је београдски римокатолички надбискуп Београда, Станислав Хочевар, у интервјуу за новосадски Дневник изјавио да „није реално очекивати од Светог оца да обиђе Јасеновац док год две стране користе то стратиште за међусобно препуцавање, уместо да се изборе за непорециву истину“, огласио се професор др Србољуб Живановић, председник Међународне комисије за истину о Јасеновцу.

27.12.2012. извор: Борба за веру, за ФБР приредила Биљана Диковић

Професор др Србољуб Живановић
председник Међународне комисије за истину о Јасеновцу

Надбискуп Хочевар каже да би Србија и Хрватска требале да „оформе заједничку комисију која ће ставити тачку на различита виђења Јасеновачког логора, на лицитирање бројем жртава, и зашто се пребацује цркви за нешто што би предходно морало да уради друштво“.

Из овога интервјуа који је дао надбискуп Хочевар јасно се види да он као надбискуп није упознат са чињеницама и, као и да „црква“ у којој је он надбискуп слепо занемарује и искривљује истину.

Међународна комисија за истину о Јасеновцу, у којој намерно нема представника из Хрватске и из Србије, нити из Херцеговине, Босне и других делова бивше Југославије је формирана баш у циљу утврђивања истине о Јасеновачком систему хрватских логора за истребљење Срба, Јевреја и Рома. Међународна комисија за истину о Јасеновцу је до сада организовала пет међународних конференција о Јасеновцу (у Њујорку, Јерусалиму, Бања Луци) на којима су научници из разних делова света изнели налазе својих истраживања о Јасеновцу и о геноциду против Срба, Јевреја и Рома који су починили Хрвати, римокатолици и муслимани у Независној држави Хрватској у току II светског рата. Сви реферати и све дискусије и коментари са ових конференција објављени су у више књига на српском и на енглеском језику.

Међународна комисија за истину о Јасеновцу је пре неколико година утврдила да су Хрвати у Јасеновачком систему хрватских логора за истребљење Срба, Јевреја и Рома у периоду од 1941. до 1945. године убили преко 700 000 Срба, 23 000 Јевреја и 80 000 Рома међу којима је било 110 000 деце.

 У Јасеновцу убијено 700 000 Срба, 23 000 Јевреја и 80 000 Рома међу којима је било 110 000 деце

На последњој Међународној коференцији о Јасеновцу 2011. године донета је  Декларација о геноциду независне државе Хрватске над Србима, Јеврејима и Ромима током II светског рата. Декларација је објављена на осам светских језика.

Следећа међународна конференија биће посвећена геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима који су починили Хрвати, римокатолици и муслимани поред Јасеновца и у другим местима Хрватске, Херцеговине и Босне.

Све наведено може се видети и на сајту The International Commission for the Truth on Jasenovac, као и у многим јавним гласилима. Надбискуп Хочевар је сигурно упознат са свим овом чињеницама. Према томе, никаква „заједничка комисија“ Срба и Хрвата не би била у стању да утврди нешто ново што Међународна комисија и Међународне конференције о Јасеновцу нису до сада учиниле.

 
 Ватикан је био добро обавештен о свему што се дешава у усташкој Хрватској, не само зато што је католичка јерархија слала папи редовне извештаје, већ и стога што је папа имао тамо свог личног представника. Представник Папе Пија XII је био папски легат, монсињор Марконе, који је био акредитован код усташке владе и Павелића

Господин Хочевар је човек млађи од мене, па му можда није познато да сам ја као члан комисије руских антрополога ископавао масовне гробнице жртава хрватских злочина над Србима, Јеврејима и Ромима у Јасеновцу на левој обали и Доњој Градини на десној обали реке Саве. Тада сам имао прилике да се лично уверим у ужасне злочине које су починили Хрвати, римокатолици и муслимани. На једном ранијем састанку у Њујорку Међународне комисије за истину о Јасеновцу, под председништвом професора Бернарда Клајна из САД саопштено је да САД поседују имена преко 1400 римокатоличких свештеника из Хрватске, Херцеговине и Босне који су лични клали, силовали, мучили, насилно покрштавали итд. Србе, Јевреје и Роме у току II светског рата. Међународна комисија за истину о Јасеновцу поседује нешто мањи број прикупљених података о римокатоличким свештеницима, злочинцима и убицама. Укупно је прикупљено 1171 име.

 

Папа Јован Павле II прогласио за „блаженог“ ратног злочинца надбискупа Алојзија Степинца.

На слици:  Папски легат (у белом), Надбискуп Степинац, Анте Павелић (у усташкој униформи) и његова жена, на отварању дечјег дома у Тушканцу

Надбискуп Хочевар наводи да је папа Јован Павле II 2000. године затражио опроштај за све оно што су католици у било којој земљи, на било коме континенту, било коме лоше учинили. Тај исти папа је прогласио за блажене ратног злочинца Алојзија Степинца и идеолога усташтва, крижара и католичких редова будућих убица Срба, Јевреја и Рома – Ханца Ивана Мерца. Опроштај за злочине које су починили римокатолици Хрвати у Јасеновачком систему хрватских логора за истребљење Срба, Јевреја и Рома могу да дају само нерођена деца извађена из утроба мајки, побијена деца (њих 110 000), одрасли, старци, инвалиди, жртве живе спаљене у Паћилијевој пећи, жртве скуване у казанима за прављење сапуна итд. Међународна комисија за истину о Јасеновцу је утврдила да је Фрањевачки ред починио највише злочина у НДХ. Обично се пише да се Римокатоличка „црква“ оградила од Фра Сатане Томислава-Вјекослава  Филилиповића – Мајсторовића и да га је искључила из Фрањевачког реда. Али, шта је са осталих 1400 католишких свештеника убица и кољаца (На пример шта је са Фра Драгутином Кукољом, Николом Масићем, поп Јолом Јосипом Бујановићем, Миховилом Марбером, Стјепаном Габрићем и свим другим). Италијанске новине Il Tempo од 1. маја 1941. године наводе да је фра Симић изјавио команданту Сисари дивизије да га је влада Хрватске поставила за цивилног администратора и да је његов задатак да што пре убије што више Срба, као и да је исто такво наређење добио од Римокатоличке „цркве“ у Риму.  Папе су примале у аудијенцију и благосиљале су усташе, убице, кољаче, мучитеље, силеџије и злочинце. Ово је све сигурно добро познато Римокатоличкој „цркви“ и надбискупу Хочевару. Надбискуп Хочевар изјављује да би папа дошао у Србију „као први на нивоу свих хришћанских цркава“ Ни једна Православна Црква и нико од протестаната не сматра да је папа први на нивоу свих хришћанских цркава. Тако могу да мисле само римокатолици и неке православне владике који су тзв. екуменисти и новотарци.

Коментар на интервју надбискупа Станислава Хочевара би могао да буде дугачак и непрегледан, али је и ово што је изнесено довољно да илуструје намере Римокатоличке „цркве“ да изокрену истину и обезбеде некакво помирење и опроштај за злочине које су починили римокатолици Хрвати, папе, Ватикан и разни католички редови попут Фрањеваца, крижара, часних сестара итд. против Срба, Јевреја и Рома у Јасеновачком систему хрватских логора за истребљење Срба, Јевреја и Рома.

Професор др Србољуб Живановић,

Председник Међународне комисије за истину о Јасеновцу,

Лондон, Велика Британија

 

****************

ФБР додатак са сајта The International Commission for the Truth on Jasenovac

4 replies »

  1. … za mnoge stvari sam cuo , jer se kod nas u kuci uvijek kad se okupimo za vjerske praznike navecer razgovaralo o zlocinima i zlocincima jermoj otac je bio u logoru i mnogo je citao … ja zam rodjen posle rata po povratku oca iz logora … svaka cast gosp. prof. i akademiku … sa velikim postovenjem od covjeka koji izuzetno cijeni to sta radite i za istinu se borite … mozda se necete sloziti sa mnom … Tito je prosao 8 puta pored Jasenovca ali nikada nije krocio na strasno stratiste … i poklonio se senima zrtava, samo zato da ne prizna da je hrvatski narod genocidan a inace je bio najveci Srbomrzac … mene cudi da velika vecina Srba ovdje u Srbiji jos uvijek kukaju za njime a ne znaju da je Jugoslaviju najvecu grobnicu srpskog naroda u 20-om vijeku on upravo rasturio zajedno sa Kardeljem i Bakaricem sramnim ustavom iz 1974 gdje jer u preambuli stoji „svaka federaralna jedinica ima pravo na samoopredjeljenje do otcijepljena“ tako da je Jugoslavija popucala po savovima upravo na osnovu najveceg pravnog akta svake drzave, sto je i Badinterova komisija potvrdio …s dostojnim postovanje uz hvala za ovo sto radite … srdacan pozdrav i postovanjem >>>

    Свиђа ми се

  2. Nije zalud u Dusanovo vreme i po zakoniku njegovom pisalo:“Ko slaze da mu se otsece jezik,ko ukrade-ruka,ko lazno svedoci-da mu se oci izvade,ko propoveda tudju veru da se ubije na licu mesta-bez odgovornosti…Procitajte najpravedniji zakonik i naj nacionalisticki zakonik u tadasnjoj evropi,i tog vremena…Zmija je doveka zmija-ne moze postati orao…Ko razume-razumece.Ko ne razume-uzalud mu pricati………..eeeeeeeeeeeej Srbijo.

    Свиђа ми се

  3. + Змију…тући у главу и разне змијиће с њима. Не треба нам свету СРбију, земљу Јудиним поњубцом печатити… Тзв. екуменци и улизице мантијашке,(нема блажа реч)нек се „грлу, љубу, волу…“ или шта већ, као и славу Миланску нек славу едикт, где име им само каже. Карте-једносмерне, купићемо „ИМ“, нек иду кад волу ! Драже нам је бити међ светим МУЧЕНИЦИМА ЈАСЕНОВАЧКИМ. Свака част, истинском СРБољубу +

    Liked by 1 person