ДРУШТВО

Дрецун – споменик УЧК у Прешеву je провокација смишљена у Приштини


27.12.2012 14:12, Танјуг

БЕОГРАД – Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун оценио је данас да су споменик припадницима такозване Ослободилачке војске Прешева Бујановца и Медвеђе у центру Прешева, и претње упућене премијеру, провокација Приштине која покушава да спречи снажну политичку активност Београда.

(Линк на видео)


Дрецун је новинарима у парламенту рекао да забрињава чињеница да је уочено окупљање група наоружаних људи у униформама уз нашу границу с македноске стране и уз административну линију са стране Косова. Он је поручио да Србија мора да спречи свако изазивање дестабилизације и покушаја да се насиљем решавају проблеми.

„Ово је провокација која је смишљења у Приштини, којој никакао не одговара снажна и политича и дипломатска активност Београда и припрема платформе. Београд преузима иницијативу и из изузетно пасивне позиције прелази у активну, која је наишла на подржавање чак и у оним великим центрима моћи који подржавају сецесију Косова“, сматра Дрецун.

Приштина ће, према његовим речима, покушати да заустави тај процес или да га окрене у страну која њој одговара, и настојаће да дестабилизацијом југ централне Србије.

Он очекује и да се ускоро појаве захтеви политичких представника са југа Србије да жандармерија буде дислоцирна са тог простора, јер је оцигледно да је она највећи гарант безбедности на том делу Републике.

„Држава мора да покаже да има капаците и вољу да не дозволи да јој ико упућује тако озбиљне изазове као што се то ради ових дана. Али, због осетљивости политичке ситације на подручују Прешева и Бујановца треба наћи одређену меру којом би се спрецицла дестабилизација“, навео је Дрецун, сматра да већина Албанаца на југу не подржава евентуалне оружане сукобе, али да увек постоје појединци.

***

Посланик Социјалдемократске партије Србије Мехо Омеровић нагласио је да се морају уклонити сва обележја која величају злочине, да Србија мора показати да има и инструменте и механизме и да нико не сме бити јачи од државе.

Омеровић је новинарима у Скупштини Србије рекао да, са друге стране, мора постојати једнак однос према свима који су чинили ратне злочине и да се морају уклонити сва обележја која величају ратне злочине, како споменик у Прешеву припадницима такозване ОВПБМ, тако и споменик Аћиф ефендији у Новом Пазару, али и четничком војводи Вуку Калаитовићу у селу близу Нове Вароши.

„Само тако и тада показаћемо да имамо једнак однос према свима који су кршили људска права и чинили злочин“, рекао је Омеровић.

Посланик Јединствене Србије Петар Петровић поручио је данас да ће споменик припадницима такозване ОВПБМ у центру Прешева морати да буде уклоњен, најбоље на миран начин како је и премијер Ивица Дачић тражио, да не би дошло до непотребних међунационланих несугласица.

ЈС, рекао је Петровић новинарима у парламенту, потпуно подржава захтев премијера Дачића.
„Мораће тај споменик да буде уклоњен. Најбоље је да се поступи онако како је премијер Дачић рекао – мирним путем јер није подигнут у складу са прописима који важе, а ако они хоће да подигну том за кога ми имамо доказе да је вршио злочине над Србима и осталим неалбанским живљем на територији Косова и Метохије и Прешева, Бујановца и Медвеђе, нек му тај споменик подигну на гробљу, где је и сахрањен, као што се свуда ради“, рекао је Петровић.

Са друге старне, посланик Коалиције Албанаца Прешевске долине Риза Халими изјавио је да је несхватљиво да се републичке и локалне власти препуцавају око споменика припадницима такозване Ослободилачке војске Прешева, Бујановца и Медвеђе и да је потребно да се седне и разговара како би се тај проблем решио.

„Са једне стране, Албанци те младиће који су убијени сматрају херојима, а са друге стране, имају право и државни органи који полицајце сматрају херојима и мора да се ради да се супротни доживљаји догађаја приближе, а не одаље. Доливањем ватре само повећавамо раздор који постоји“, рекао је Халими новинарима у Скупштини Србије.

Халими је, одговарајући на питање шта мисли о најави уклањања споменика, рекао да он није ни поставио споменик, али да се залаже да се закон испоштује и да компетенцију локалне самоуправе нико не може да оспори. „Али ако се појављују проблеми, оба нивоа власти морају да седну, разговарају и реше их“, рекао је Халими.

„Видећете у наредним данима да ће бити и других сличних проблема, нећу да прејудицирам унапред, али мој утисак је да одређене структуре у овој држави као да су склоне да траже повода да читаво време опстане ванредно стање“, рекао је Халими.

Координационо тело Владе Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа оценило је данас да је у домаћој јавности „подигнута непотребна тензија запаљивим, претећим изјавама бивших припадника расформиране ‘Ослободилачке војске ПМБ'“.
„У прилог томе говори и чињеница да је запаљива изјава пренета путем само једног сајта, али и да су сви албански медији на југу Србије одбили да објаве ову вест, сматрајући је штетном за људе који живе на овом простору“, наводи се у саопштењу Координационог тела.

Проблем везан за подизање споменика се, како сматрају у том телу, решава кроз надлежне институције Србије, а не путем медија, а закони државе Србије исти су за све грађане и морају их сви поштовати.
„Наша обавеза је да омогућимо грађанима на овом простору да слободно живе и раде, да зараде и омогуће себи и својој породици бољи живот, да реше егзистенцијалне и социјалне проблеме, да остваре људска и мањинска права у чему држава Србија чини велики напор, без обзира на тешку економску ситуацију“, закључује се у саопштењу.

Бивши команданти расформиране Ослободилачке војске Прешева, Медвеђе и Бујановца (ОВПМБ), запретили су јуче да ће се, уколико неко дирне споменик ОВПМБ у Прешеву, они и њихови саборци поново узети пушке и униформе да се томе супротставе, одговарајући на изјаву премијера Србије и министра унутрашњих послова Ивице Дачића да ће, уколико власти у Бујановцу и Прешеву сами не уклоне споменик припадницима такозване Ослободилачке војске Прешева, Бујановца и Медвеђе (ОВПМБ) у центру Прешеву, држава то учинити силом.
_______

http://www.tanjug.rs/novosti/71065/spomenik-u-presevu—reagovanja.htm

 

*********

ДА СЕ ПОДСЕТИМО:

 

Станковић: Терористи са југа Србије амнестирани 2002. године

28. новембар 2012. | 19:04 | Извор: РТВ
zoran stankovic БЕОГРАД -О уклањању спорног споменика погинулим члановима такозване Ослободилачке војске Прешева, Бујановца и Медвеђе у центру Прешева, које званична Србија сматра терористима, мора да се изјасни државни врх Србије, изјавио је за РТВ председник Координационог тела Владе Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђу Зоран Станковић.

Рушење споменика би, сматра Станковић, изазвало ексцес, па би у решавању тог проблема требало да учествују представници локалних и државних власти, заједно са представницима међународне заједнице.

Држава је, објашњава Станковић, 2002. године донела веома проблематичне одлуке и сада на „један другачији начин покушава да то реши“.

Прецизније, Скупштина Србије је 2002. године донела Закон о амнестији којим су сви они који су учинили терористички акт или они за које се сумња да су то учинили, (а односи се на учеснике оружане побуне на југу Србије), амнестирани, а они који су под кривичном одговорношћу, или су на издржавању казне, да буду ослобођени, подсетио је Станковић у емисији „Један на један“ РТВ-а.

У међувремену, на подручју три општине са југа Србије, за које је он надлежан, подигнуто је 15 таквих споменика.

Поред овога, Станковић подсећа да је маја месеца подигнут споменик Аћиф Ефендији у Новом Пазару, који је према званичним најавама требало да буде уклоњен до 9. септембра, али се то није десило. У међувремену су такви споменици подигнути и у Тутину и Сјеници. Такође су, навео је Станковић, подигнута и нека спорна обележја у Војводини, па држава није реаговала.

„Државни врх треба да заузме став да сви закони који су донети морају да се поштују“, јер је очигледно да се не поштују, приметио је Станковић.

Спомен плоча припадницима ОВПБМ у Прешеву је, каже Станковић, подигнута мимо закона због тога што није консултован Завод за заштиту споменика из Ниша који је пројектовао главни трг у Прешеву, а за то су одговорне надлежне инспекције.

http://www.rtv.rs/sr_ci/politika/stankovic:-teroristi-sa-juga-srbije-amnestirani-2002.-godine_355543.html

*********

ПОВЕЗАНИ ТЕКСТОВИ:

Влада Србије: Опасне авантуре у Прешеву

СВИ МИНИСТРИ ПРОТИВ УГЉАНИНА: Влада уклања Аћифову таблу

Синдикат српске полиције: Под хитно уклоните споменике терористима ОВПБМ!

ВЛАДИМИР ДИМИТРИЈЕВИЋ: СРБИЈА У ТРЕЋЕМ СВЕТСКОМ РАТУ

КУЦ, КУЦ, ИМА ЛИ КОГА У СРБИЈИ: Држави не смета споменик ОВК у Прешеву?!

Синдикат српске полиције: Држава да уклони споменике терористима! 23.11.2012. ssp.org.rs/arhive/2746 – САОПШТЕЊЕ

Шиптарски билборд „Албанска република” у сред Бујановца!

“СРПСКА” ПОЛИЦИЈА СПРЕЧИЛА РУШЕЊЕ СПОМЕНИКА ШИПТАРСКИМ ТЕРОРИСТИМА У ПРЕШЕВУ!