Биљана Диковић

Хрвати и Албанци отимају Србији филм о Тесли!? Продуцент Рајчић: Филм о Тесли се снима у Србији!


Филм о Николи Тесли, који би требао да буде снимљен у Србији, о који се отимају Хрвати и у лобирању им помажу Албанци, представљен је у свету као продуцентски пројекат фирме Владимира Рајчића, који се потписује као сценариста овог филма. Оно што је најинтересантније Милутин Поповић Захар тврди, како је објављено у Новостима у новембру, да је он писац текста сценарија за овај филм о Тесли и да му Рајчић отима ауторски пројекат, а договорили су се другачије…

27.12.2012. Извор: новости.рс, телеграф.рс, Вести, за ФБР приредила уредник Биљана Диковић

После најава Владимира Рајчића да ће његова продуцентска кућа снимити филм о Николи Тесли, а по Рајчићевом сценарију, о чему је писао и наш лист, „Вечерњим новостима“ се јавио Милутин Поповић Захар с тврдњом да је он прави аутор сценарија.

Доносећи на увид обимну документацију за филмску причу „Тесла – господар света“, коју је још у априлу 2010. године заштитио преко Ауторске агенције за Србију, познати композитор каже да је сценарио и написао на захтев Владимира Рајчића, о чему сведочи преписка преко мејла.
– С Рајчићем ме је упознао мој син, који му је предочио да сам уз то што сам познати композитор и текстописац и вешт сценариста, те да сам управо завршио сценарио о Лази Костићу – објашњава Захар како је дошло до сарадње.

Сценарио за Амере и Србе

По његовим речима, Рајчић му се убрзо јавио и замолио га да напише сценарио који би прихватили и Американци и Срби.
– Убедио је мог сина да ће га узети у екипу филма ако сценарио буде довољно интригантан, па сам се – у жељи да помогнем свом детету – после краћег времена одлучио да то буде филм о Тесли, чију сам биографију знао напамет. Веровао сам да је то права мера за једну српско-америчку причу – објашњава Захар.

После неколико месеци договора и размене мејлова, Захар је готов сценарио „Тесла – господар света“ послао Рајчићу, заштитивши га истовремено у Ауторској агенцији за Србију. У мејлу (који носи датум 5. април 2010), Рајчић хвали сценарио Милутина Поповића и прихвата га као основу за будући филм о Тесли.
– Овим мејлом хтео бих да потврдим да вас ја и моја продукцијска кућа „V.P.R. studiosиос“ унајмљујемо да пишете и радите са нама на сценарију „Tesla – Ruler of the World“. Веома је важно да ће ваше име увек бити прво на листи у филму и на свим осталим документима, као и да сте ви главни писац овог сценарија. Волео бих и да учествујете у свим променама у сценарију – стоји, поред осталог, у овом мејлу.

Имејл има правну снагу

Захар напомиње да, сходно европским конвенцијама о ауторском праву, сви послови декларисани преко мејла имају важећу правну снагу.

На Рајчићев захтев, сценарио је у Србији преведен на енглески и послат мејлом, заједно са техничком презентацијом коју је урадио Захаров син. После тога, каже наш саговорник, уследило је дуго ћутање. А онда је познати композитор и текстописац из медија сазнао о филму о Николи Тесли у ком се Рајчић помиње као продуцент и једини сценариста.
– Сходно ауторским законима и међународним конвенцијама о заштити интелектуалне својине, прилажем сва правно валидна документа на увид и под моралном и сваком другом одговорношћу тврдим да су потпуно веродостојна – каже Захар и додаје да је „довољно постигао у животу да би на овај начин тражио публицитет“. Његова једина намера је, објашњава, да Владимиру Рајчићу покаже да се „не могу некажњено продавати украдена ауторска права“.

***********

Хрвати и Албанци отимају Србији филм о Тесли!?

Лик Николе Тесле ће имати част да глуми Кристијан Бејл

Након што је продуцент Владимир Рајчић најавио да ће се филм о Николи Тесли снимати у Србији, то је изазвало бурну реакцију у Хрватској. Како наводи портал “LA Serbs”, Хрвати су се удружили с Албанцима и увелико лобирају код холивудских студија да се остварење “Тесла, владар света” сними у Хрватској!

Почетком новембра појавиле су се гласине да су Хрвати спремни да понуде чак 100 милиона долара да би се филм снимао код њих. Према писању америчког портала, сада су отишли корак даље и одавно су у контакту с водећим холивудским продуцентима које покушавају да убеде да би филм о Тесли требало да се снима у “лепој њиховој”.

У лобирању им помажу и Албанци, који су такође пронашли свој интерес у овој причи, па су се чак и финансијски на истој страни с Хрватима!

Владимир Рајчић каже да је тачно да је добио “масну” понуду Хрвата, као и да је лобирање одавно почело, али наводи да филм о Тесли има смисла само ако се сними у Србији.

– Сви својатају Николу Теслу, лобисти са свих страна покушавају да издејствују да се филм не снима у Србији! Хрвати су чак у “Дневнику” ХРТ-а недавно објавили да ће се филм снимати код њих. Међутим, ја имам договор са студијом “Universal” да се снима у Србији. Боже здравља, с радом би требало да почнемо крајем фебруара. Такође, српски државни врх је овај филм прогласио за пројекат од националног значаја… Зна се ко је био Тесла и филм о његовом животу мора имати српски печат! Једино на тај начин овај читав пројекат има смисла – каже Рајчић за Телеграф.

Подсетимо, како се спекулише, главну улогу у остварењу “Тесла, владар света” требало би да игра Кристијан Бејл, а у глумачкој екипи би могли да се нађу и Лолита Давидович, Харисон Форд и Николас Кејџ.