БАРИКАДЕ

Еулекс одбио тужбу две друштвене фирме против Високих Дечана


Еулекс одбио тужбу две друштвене фирме против Високих Дечана

субота, 29. децембар 2012. nspm.rs
Мешовито судско веће Специјалне коморе Врховног суда којем је председавао Еулексов судија је као неоснован одбило спор две друштвене фирме са Косова против манастира.

Веће је утврдило законитост поравнања, постигнутог у вези с имовинским правом над око 23 хектара земље, између манастира Дечани и УНМИК-а којим је је предвиђено да УНМИК одустане од вођења спора у име друштвених предузећа Апико и Иљириа у вези са катастарским парцелама које се налазе унутар специјалне зоне манастира.

Заузврат манастир је одустао од полагања имовинског права над катастарским парцелама које се налазе изван специјалне зоне, а у корист предузећа Иљириа.

Веће за утврђивање власништва је потврдило законитост тог поравнања и стога је одбило спорове наведених фирми као неосноване.

Веће је како је саопштено из Еулекса донело две пресуде у вези са предметима који се односе на имовинска права над приближно 23 хектара земље која се налази унутар и изван специјалне зоне манастира Дечани.

Ови предмети односе се на уговоре о поклону који су 1997. године склопљени између Републике Србије и манастира Дечани.

Апико и ДП Иљириа су у два одвојена поступка оспорила те поклоне и тврдила да она имају власничко право над тим земљиштем.

На основу коначних одлука Апелационог већа Специјалне коморе, Веће за утврђивање власништва прихватило је да канцеларија УНМИК-а за правне послове, као заступник Косовске повереничке агенције, има правни основ да буде учесник у спору у име друштвених предузећа.

Веће је утврдило да је поравнање које је постигнуто између манастира Дечани и УНМИК-а изложено суду у складу са правилима процедуре.

Веће за утврђивање власништва је потврдило законитост тог поравнања и стога је одбило спорове наведених ДП-а као неосноване.

Наведено земљиште је у катарстарској евиденцији већ регистровано на име тих друштвених предузећа. ДП Апико и ДП Иљириа су 2000. године покренула своје спорове пред Општинским судовима у Пећи и Дечанима, стоји на крају саопштења.

Ово су прве пресуде у споровима које су предузећа у власништву Албанаца покренула против Српске православне цркве и њених манастира на Косову и Метохији.

(Мондо)