Биљана Диковић

СРНА: Завршно етничко чишћење Срба – Срби нестају из „лијепе њихове“


 СРНА: Завршно етничко чишћење Срба – Срби нестају из „лијепе њихове“

Завршно етничко чишћење Хрватске од Срба одвија се кроз „хрватску православну заједницу“, претечу „хрватске православне цркве“, која је недавно добила свог првог „свештеника“ и свој први „храм“, изјавио је Срни председник Удружења „Јадовно 1941.“ Душан Басташић.

30. 12. 2012. Срна, Вести

Оно што су усташе започеле ножевима, данас завршавају модерни Хрвати - Срби нестају из "лијепе њихове"

Оно што су усташе започеле ножевима, данас завршавају модерни Хрвати – Срби нестају из „лијепе њихове“

Он је рекао да резултати последњег пописа становништва у Хрватској показују да учење Анте Старчевића, промотера хрватског државног права са краја 19. века и идеолога усташтва, рађа своје плодове и у 21. веку.

„Етничко чишћење Срба физичким ликвидацијама и протеривањем, које је започео Анте Павелић 1941. у време Независне Државе Хрватске (НДХ), а наставио Фрањо Туђман 1991. у време ’неовисне државе Хрватске’, настављено је суптилнијим методама – однарођивањем и преверавањем, што показује и најновији попис становништва“, каже Басташић.

Све почело још у 17. веку

Он наводи да процес кроатизације и католизације, тј. похрваћивања и покатоличавања православних Срба у Хрватској, тече још од почетка 17. века.

„Пошто су у то време Срби Крајишници, граничари, били много чвршћи у својој вери него што смо ми данас, није успевала намера да буду ’преведени’ у римокатолике, него су их унијатили, што значи да им је било дозвољено да задрже православни обред, али уз признавање римског папе за врховног поглавара“, објашњава Басташић.

Он каже да су се многи од тих унијата, Срба-гркокатолика, временом похрватили, а онда и покатоличили.

Овај процес, који се одвија протеклих 400 година, како каже Басташић, спровођен је и у време интензивног физичког истребљења православних Срба током протекла два рата, а наставља се и у такозваном мирнодопском периоду.

„Све оно чему су Анте Старчевић и Анте Павелић ударили темеље и шта су изградили, а што је хрватским поразима у Првом и Другом светском рату оштећено или порушено, Фрањо Туђман је брижљиво обновио, а његови савременици сада само ударају нову фасаду“, додаје Басташић.

Према његовим речима, након последњих хашких пресуда, за Туђмана прихватљивих три одсто Срба у Хрватској, више није прихватљиво.

„То је ствар хрватског прагматизма, јер Хрватска не може бити чиста док није потпуно очишћена од Срба. Завршно чишћење, онај ’високи сјај’, управо се чини кроз тзв. хрватску православну заједницу“, додао је Басташић.

Наставили дело Павелића

Епархија далматинска саопштила је недавно да је после регистрације проусташког удружења тзв. Хрватске православне заједнице, шира јавност путем електронских медија и тзв. прогласа обавештена о „устоличењу“ извесног Александра Иванова, који је бугарског порекла, за „свештеника хрватских православаца“ на подручју читаве Хрватске.

„Познато је да је усташки злочинац Анте Павелић 1942. године основао тзв. Хрватску православну заједницу с циљем да потпуно уништи Српску православну цркву и искорени Србе са простора НДХ – пошто претходне методе насилног покрштавања и масовних убистава по логорима широм Хрватске нису донеле довољно резултата“, наводи се у саопштењу Епархије далматинске.

Његово преосвештенство владика далматински Фотије позвао је тим поводом све православне Србе на просторима Далмације да остану верни Српској православној цркви, свом језику и култури, те да се чувају лажних пастира.