БАРИКАДЕ

ЗАДУШНИЦЕ: ВАНДАЛИЗОВАНА СРБСКА ГРОБЉА У ПРИШТИНИ И МИТРОВИЦИ- ФОТО ГАЛЕРИЈА


4 јануар 2013, СРБски ФБРепортер

ПОСРЕДСТВОМ НАШЕГ САРАДНИКА П.С. ДОБИЛИ СМО НАЈНОВИЈЕ СЛИКЕ ВАНДАЛИЗОВАНОГ СРБСКОГ ГРОБЉА У ПРИШТИНИ, ТЕ ИХ ДОДАЈЕМО У ОВАЈ РАНИЈЕ ОБЈАВЉЕНИ ЧЛАНАК, ИЗ НОВЕМБРА ПРОШЛЕ ГОДИНЕ. ОВЕ СЛИКЕ СУ НАЈБОЉА ИЛУСТРАЦИЈА САРКАСТИЧНЕ ИЗЈАВЕ РАТНОГ ЗЛОЧИНЦА РАМУША ХАРАДИНАЈА, ДА ЋЕ СЕ „ОНИ“ ПОБРИНУТИ О СРПСКИМ СПОМЕНИЦИМА И СВЕТИЊАМА. СЛИКЕ ГОВОРЕ ЗА СЕБЕ….

 

КОСОВСКА МИТРОВИЦА – Око 300 Срба из северне Косовске Митровице јутрос је на Задушнице посетило православно гробље које се налази у јужном делу града, наводи се на ФБ страници Канцеларије владе Србије за КиМ.

03.11.2012. агенције Бета и Танјуг, Новости.рс, Вести, РТС

Србско православно гробље у селу Жач на Косову и Метохији
фото: архива

Око 300 Срба на гробље у јужном делу Косовске Митровице стигло уз пратњу Косовске полицијске службе. Уништено и оскрнављено готово 90 одсто надгробних споменика, покрадена ограда… Они кажу да су Задушнице једина прилика када уз пратњу полиције безбедно могу посетити гробове својих преминулих рођака и пријатеља.

НИ ДО ГРОБЉА

Од посета гробљима у Ђаковици, Урошевцу, Сувој Реци и Мушутишту се одустало, „јер аутобусима није одобрена пратња Косовске полицијске службе која се организује у сарадњи са полицијом Еулекса“, саопштила је Канцеларија за КИМ.

Готово да нема обележја на коме вандали нису оставили траг, са гробља су однели све што се могло однети и продати, а оно што није, поломљено је.

Кроз сузе, док пали свеће, онемоћала старица каже „када сам била на Духовске задушнице споменик је стајао усправно, иако су слике моје породице рање биле поломљене, знала сам да ту почивају и палила им свеће, а данас је на њиховим гробовима само гомила поломљеног мермера“.

Многобројни Срби пренели су посмртне остатке на гробље у село Рударе, код Звечана, где се сахране обављају од 1999. године, а они који су трајно напустили Косово, вратили су се после неколико година да пренесу и у новој средини, где им преци нису живели, сахране своје најмилије.

У Косовској Митровици инцидената није било, а простор око гробља обезбеђивали су италијански карабињери.

***

Зденка Живковић је обишла гроб свог сина чији је споменик срушен још пре неколико година, али како каже, сваки пут кад дође постоје нова оштећења.
“Ово је криминал, ужас..страшно је шта раде…ова слика треба да обиђе цео свет, да сви виде шта раде, како ломе српске споменике. Сваки пут кад дођемо све је више и више уништено“, рекла је Танјугу Живковићева.

Драгослав Миладиновић јутрос је обишао очев гроб на гробљу у јужном делу града.
“Срушено је све, и споменик и ограда …све је покрадено …не само мом оцу већ су многи споменици уништени. Ово је срамота. Доћи на ово гробље је заиста да се човек разболи од језе и туге“, казао је Миладиновић Танјугу.

Душанка Нешић, такође, каже да су споменици на гробљу сваки пут све више уништени.
“Споменик је делимично срушен у првом налету, а сада је скроз порушен – уништена је и плоча и ограда…. Кад видите равно поље…. туга… кад дођете овде не можете да се смирите,” казала је Нешићева.

У јужном делу Косовске Митровице на српском гробљу уништено је око 90 одсто споменика и тамо се умрли Срби не сахрањују од 1999. године, док у северном делу града на албанском гробљу нема ниједног оштећеног споменика.

Срби данас поводом задушница обилазе гробља у Приштини, Обилићу и Призрену у организацији Канцеларије за Косово и Метохију.
Полицијска пратња није одобрена ни аутобусима којима ће се обићи гробља у Приштини, Обилићу и Призрену, наводи се у саопштењу.
Канцеларија за Косово и Метохију је данас, поводом Задушница, организовала посету гробљима у Приштини, Обилићу, Призрену и Косовској Митровици, док се од обиласка гробаља у још четири места одустало „због изостанка пратње косовске полиције“.

******

ПОВЕЗАНИ ТЕКСТОВИ:

Канцеларија Владе Србије за КиМ: САОПШТЕЊЕ