Београд

НИНИЋ: Станови које Ружић није пријавио…


Станови које Ружић није пријавио

03.01.2013 ПИШТАЉКА

Агенција за борбу против корупције покренула је поступке против 40 народних посланика зато што су закаснили с подношењем извештаја о имовини и приходима, док је против седам народних посланика покренут поступак јер уопште нису пријавили имовину. На списку оних који по ступању на функцију нису пријавили имовину је и шеф посланичке групе Социјалистичке партије Србије и председник извршног одбора те странке Бранко Ружић. Он је недавно за 115.000 евра продао трособан стан од 86 квадратних метара у београдском насељу Жаркову и на поклон добио половину петособног стан од 196,28 квадратних метара на Бановом брду, који је његов отац купио непуна три месеца раније, открива Пиштаљка.

Ружићу је, као и већини народних посланика, нова функција почела да тече 31. маја 2012. године, јер је тог дана одржана конститутивна седница новог сазива Народне скупштине. Закон о Агенцији за борбу против корупције прописује рок од 30 дана да функционер поднесе извештај о имовини и приходима на дан ступања на функцију, али ни у том року ни накнадно (до краја прошле године) Ружић законску обавезу није испунио.

Он је за Вечерње новости рекао да је реч о „техничком пропусту“. „Пошто сам био посланик и у претходном сазиву, а имовина ми се током протекле године није мењала, мислио сам да нема потребе да поново подносим практично исту карту. Учинићу то одмах по завршету празника“, рекао је Ружић.

Међутим, истраживање Пиштаљке показује да је до битних промена имовинског стања Бранка Ружића дошло у августу и децембру 2012, када је продао стари и на поклон добио нови стан. Уговор о купопродаји непокретности до ког је дошла Пиштаљка, а који је у Првом основном суду у Београду оверен 13.8.2012. године потврђује да је Ружић продао свој трособни стан у улици Ратка Митровића бр. 187 који је био пријављен у његовој имовинској карти из 2010. године. У члану 2. уговора пише да је уговорена цена стана 115.000 евра, да је 11.500 евра исплаћено на дан потписивања уговора, а да ће купац преосталих 103.500 евра исплатити најкасније до 13.11.2012. године.

Стамбено питање Ружић је решио тако што је 7.12.2012. године са својим оцем Костадином Ружићем закључио уговор о поклону једне половине стана од 196,28 квадратних метара и два гаражна места у згради која се налази на Бановом брду у улици Боре Марковића 13-15. По специјалном пуномоћју уместо Ружића уговор потписао је адвокат Драган Миловановић из Београда. У члану 2. уговора пише да су Костадин Ружић и Милена Карић стан и гаражна места купили 19.9.2012. године од фирме Грамис инвест д.о.о. из Београда.

Сарадник Пиштаљке је контактирао ову фирму која је била инвеститор градње станова те је дошао до податка да је продајна цена квадрата 2.000 евра са ПДВ-ом и да се уз купљени стан добија и једно гаражно место. У случају да је за Ружићевог оца важила ова цена, то значи да су он и други купац-сувласник Милена Карић стан са једним гаражним местом платили најмање 392.560 евра. Пошто је Бранко Ружић постао власник половине стана, на њега не би морала да се односи обавеза пријаве имовине вредније од 35 милиона динара, која Пореској управи треба да се пријави до 31. марта.

У имовинској карти коју је Ружић још 26.01.2010. године доставио Агенцији за борбу против корупције наводи се да је власник трособног стана, да месечно зарађује 109.000 динара као народни посланик у Скупштини Србије и 20.000 динара на име месечне накнаде за чланство у Програмском одбору РТС. Према званично пријављеним подацима, он нема аутомобил у свом власништву ни уштеђевину.

Ружић није одговарао на телефонске позиве сарадника Пиштаљке тако да није било могуће добити његов коментар у вези са продајом старог стана и усељењем у нови стан. За непријављивање имовине функционер може бити кажњен са пет година затвора.

 

ПРИЛОЗИ:

Списак народних посланика против којих је Агенција за борбу против корупције покренула поступке

Уговор о купопродаји стана (страна 1, страна 2)

Судска овера уговора о купопродаји

Уговор о поклону (страна 1, страна 2)

Судска овера уговора о поклону