Биљана Диковић

Кравица: Обележено 20 година од страдања Срба


Кравица: Обиљежено 20 година од страдања Срба

У цркви Светих апостола Петра и Павла у Кравици код Братунца, данас је служен парастос за 158 убијених Срба из овог мјеста и сусједних заселака, од којих је 49 убијено на Божић 7. јануара 1993. године када су муслиманске снаге из Сребренице починиле масакр над мјештанима.

06.01.2013. фронтал.рс

Након парастоса положено је цвијеће и прислужене свијеће за покој настрадалих мјештана Кравице код централног споменика и за 3.400 погинулих Срба из регије Бирач.

Цвијеће су положиле делегације општине, Борачке и Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила из Братунца и Борачке организација Зворника и страначке делегације.

„Породице погинулих највише боли сурова истина да нико није одговарао за злочин над Србима на Божић 1993. године, као ни за онај почињен на Видовдан 1944. године“, рекла је предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила из Братунца Радојка Филиповић.

Осим туге за погинулим члановима породица, комшијама и пријатељима, мјештани Кравице огорчени су што за овај злочин ни након 20 година још нико није одговарао. Истичу да их та неправда посебно боли и вријеђа.

На православни Божић 1993. године убијено је и масакрирано 49 мјештана овог села и сусједних заселака, 80 их је рањено, а седам је нестало, од којих се петоро још воде као нестали.

Члан Предсједништва Борачке организације из Братунца Јован Николић каже да нико није одговарао за злочин у Кравици почињен у Другом свјетском рату, као и на Божић у посљедњем рату, али да преживјели борци и чланови породица убијених никада неће заборавити погинуле и одустати од борбе за истину и правду.

За нестале се зна да су убијени након мучења и тортура у сребреничким логорима, а некима су одсјечене главе и завезане за возила одвезене у Сребреницу гдје су показиване становништву. Злочин је почињен и над Анђелком Миладиновићем коме су одсјекли главу пред мајком Славком, а онда су и њу заклали са још неколико цивила.

Осим великих људских жртава, Кравица је потпуно опљачкана и спаљена. Запаљено је 688 српских кућа, око 200 пословних и помоћних зграда, 27 друштвених објеката, а без једног или оба родитеља тог трагичног Божића остало је 101 дијете.

Око хиљаду становника, носећи дјецу и рањенике, кроз сметове и беспућа, под пјешадијском и артиљеријском ватром успјело се извући према Дрини из гротла смрти, јер су муслиманске снаге убијале све што су стигле не штедећи дјецу, старце и жене.

Kravica_Cyrillic1

Аутор: Lana de Deus

Муслиманске снаге из Сребренице још у априлу 1992. године почеле су убијати Србе из засједа, а већ у мају су започеле са сталним упадима у српска села у сребреничкој и братуначкој општини, убијајући и уништавајући све што је српско. То су чиниле током цијеле 1992. и почетком јануара 1993. године када су уништиле Кравицу, а 16. јануара Скелане са засеоцима гдје је тог дана убијено 69 Срба.

У тим нападима јединице под командом Насера Орића убиле су око 3.000 Срба, уништиле више од 100 српских села, а масовне злочине починиле су у Ратковићима, Брежанима, Крњићима, Кушићима, Ћосићима, Подравању, Залазју, Осретку и Скеланима у сребреничкој, те у Загонима, Биљачи, Магашићима, Сикирићу, Лозничкој Ријеци, Факовићима, Бјеловцу и Кравици у братуначкој општини.

За 20 година још нико није одговарао за злочине почињене у Кравици, као ни за остале масовне злочине почињене над Србима у средњем Подрињу.

——————————–

Muslim army massacre against the Serbs in the Village of Kravica (near Srebrenica)

———————

ПОВЕЗАНИ ТЕКСТОВИ:

Смисао истребљивања Срба у Херцеговини на Крсну славу и Божић– пре педесет година и данас