Биљана Диковић

Дачић има намеру да „ресетује“ односе са Хрватском…


*У врху хрватске владе, оцењује се, постоји добра воља са састанком на највишем нивоу, јер „док су међудржавне привредне везе прилично добре, политички односи су већ годину дана у слободном паду“.
Разлог за то су пре свега ставови нове власти у Србији о узроцима ратова на овим просторима, а потом су, како се наводи, после ослобађајуће пресуде Анти Готовини и Младену Маркачу у Хагу „стизале увреде и оптужбе да је тиме поништен некакав хрватски геноцид над Србима“, наводи Jutarnji.hr пре пар дана у тексту о могућностима састанка премијера Хрватске и Србије.

 

07.01.2013. за ФБР приредила уредник Биљана Диковић

Није уопште у питању то да ли ће Хрвати променити своје мишљење о ИСТИНИ О ХРВАТСКОМ ГЕНОЦИДУ НАД СРБСКИМ НАРОДОМ У ПРОШЛОСТИ, као и о ЕТНИЧКОМ ЧИШЋЕЊУ, ПРОТЕРИВАЊУ, УБИЈАЊУ СРБА У ПОСЛЕДЊИМ СУКОБИМА ПАРАВОЈНИХ ХРВАТСКИХ СНАГА И РЕГУЛАРНЕ ВОЈСКЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ – ЗНАМО ДА НЕЋЕ…

Јако је важно СВЕ НАЗВАТИ ПРАВИМ ИМЕНОМ за шта, онај ко говори мора имати у виду ИСТИНУ,  али време је одавно истекло и ИСТИНА СЕ МОРА РЕЋИ ЈАВНО И СА МЕСТА ПОЛИТИЧКИ ОДГОВОРНИХ у Србији.

ТО ДУГУЈЕМО МНОГИМА: невиним жртвама, храбрим борцима (оним који су преживели, онима који су остали инвалиди, а посебно онима који су своје животе оставили на неком од ратишта бивше СФРЈ БРАНЕЋИ СВОЈЕ ОГЊИШТЕ И СРБЕ ОД НАПАДА ХРВАТСКИХ „домољуба“), њиховим породицама, свим протераним и уништеним животима, историји, Србима и Србији, свим људима на планети.

„Није добро да постоје две земље где ниво политичке комуникације није на највишем нивоу, зато мислим да је важно сада ресетовати те односе и почети из почетка“, казао је данас премијер Владе Србије Ивица Дачић. Шта ће то конкретно значити видећемо! Познавајући политичку сцену Србије ништа није немогуће, па чак ни то да Дачић, исто као што је „у свом мандату решио Косово“, реши и „питање Хрватске“ па се, на пример извине Хрватима што су Србе убијали или донесе неку „резолуцију“ као што је то урадио његов претходник Тадић…

 

**********

07. 01. 2013. Бета| фото: Бета, Вести

292040_dacic1-foto-beta_f

„Морамо бити практични: То значи да ми не морамо да испољавамо било какву љубав, али да политичка сарадња и политички односи између Србије и Хрватске морају да постоје“

„Ресетовати односе Србије и Хрватске“

„Није добро да постоје две земље где ниво политичке комуникације није на највишем нивоу, зато мислим да је важно сада ресетовати те односе и почети из почетка“, казао је Дачић.
——

Односе Србије и Хрватске треба ресетовати и почети из почетка, јер би процесом „одлеђивања“ односа две земље била заокружена атмосфера добре регионалне сарадње, рекао је председник владе Србије Ивица Дачић.

„Србија жели да буде промотер добре сарадње и односа са свим државама у нашем окружењу. Морамо да будемо свесни да се не можемо око свега слагати, али морамо тражити тачке које ће нас вући напред“, рекао је Дачић у интервјуу агенцији Бета.

Дачић је казао да су односи Србије и Хрватске у последњих неколико месеци захладили, али да се у тој области мора бити веома практичан.

„То значи да ми не морамо да испољавамо било какву љубав, али да политичка сарадња и политички односи између Србије и Хрватске морају да постоје“, додао је Дачић и истакао да је спреман за састанак са хрватским премијером Зораном Милановићем управо да се не дозволи да односи две државе уђу у још лошију фазу из које би тешко могло да буде тако брзо повратка.

„Није добро да постоје две земље где ниво политичке комуникације није на највишем нивоу, зато мислим да је важно сада ресетовати те односе и почети из почетка“, казао је Дачић.

Премијер је рекао да није тачан утисак да су се од мајских избора погоршали односи са земљама региона, наводећи да су представници Србије посетили Словенију, БиХ, Македонију, Грчку и Мађарску. Он је најавио и да ће у првој половини године бити одржан састанак влада Србије и Словеније, док у јануару или фебруару у Београд треба да дођу премијер Бугарске и председник Савета министара БиХ.

На питање зашто највиши представници власти Србије често посећују Републику Српску, док се сарадњи са другим ентитетом, Федерацијом БиХ не придаје велики значај, Дачић је подсетио да је био у Сарајеву и истакао да Србија поштује БиХ као државу. Дачић је рекао да је план да се поново активира Савет за сарадњу Србије и БиХ, као и да је Србија понудила да се потпише споразум о специјалним везама и са Федерацијом зато што је „важно да добра сарадња буде са целом БиХ“.

Говорећи о односима са Црном Гором, Дачић је рекао да се очекују политичке комуникације са новом владом и да треба прекинути токове који дају потпуно погрешно уверење да Србија има нешто против независности Црне Горе.

„Србија поштује одлуку грађана Црне Горе и нас у Црној Гори интересује положај Срба који тамо живе и њихова права“, казао је Дачић и додао да Црна Гора и Србија треба заједнички да схвате да, по његовом мишљењу, нема ближих народа од српског и црногорског и да ту треба тражити простор за сарадњу.

Шта ће бити са спомеником у Прешеву?

За споменик припадницима бивше ОВПБМ у центру Прешева Дачић је рекао да се држава труди да њене рекације с једне стране буду принципијелне, оштре, а с друге да не уђе у замку провокација које се чине да би Србија, предузимањем одређених акција, наишла на евентуалну осуду због прекомерне употребе силе.

„Морамо увести причу у нормалан ток – то значи поштовање закона. Очекујемо да међународна заједница, ако жели да буде корисна, изврши притисак на локалне Албанце да сами уклоне споменик и убеђен сам да ће тако бити уколико им је стало до мирног решавања свих проблема“, рекао је Дачић.

Додао је да нико од амбасадора западних земља не посредује у решавању тог проблема, већ да тај посао води Координационо тело за југ Србије на челу са Зораном Станковићем који га је информисао да су постојали одређени контакти који су водили ка томе да се дође до мирног решења, без употребе силе.

1 reply »

  1. Докле год је Америка још увијек доминантна сила ови около нас из бивше југославије јахаће по нама. Шта то год уради , или покушава да уради Дачић, неће бити од неке користи. Само промјена односа у свијету може да буде нама од користи. Не заборављам ни промјену у Србији, мислим да се скину са нас они који свој народ јашу од 1945. па до данас.

    Свиђа ми се